Η Αρχή Του Τέλους για τον Donald Trump;

Είχα στο μυαλό μου αρκετά ξεκάθαρα το σημερινό editorial: θα έγραφα για το πώς ο Λευκός Οίκος του Donald Trump, και ο ίδιος προσωπικά, φάσκουν και αντιφάσκουν με ταχύτητα φωτός, με αφορμή το πώς αντιμετώπισαν την αποκάλυψη της είδησης ότι ο Trump έδωσε, χωρίς να έχει σχετική εξουσιοδότηση, ευαίσθητες πληροφορίες τις οποίες του είχαν εκμυστηρευτεί οι Ισραηλινοί, σε Ρώσους αξιωματούχους.

Η εξέλιξη αυτή, πέρα από την έλλειψη αυτοσυγκράτησης που αποκαλύπτει για τον Αμερικανό πρόεδρο (σιγά το νέο), είναι μια εξέλιξη ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη συνέχιση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ κρατών, μιας πρακτικής που έχει συχνά αποβεί καταλυτικής σημασίας για την αποτροπή τρομοκρατικών χτυπημάτων, σώζοντας ζωές.

Αυτό είναι το editorial που θα έγραφα, γιατί στο μεταξύ, άλλη μια Trump-related είδηση έσκασε σαν βόμβα και αποτελεί τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα απειλή για το μέλλον της κυβέρνησής του.

Βλέπετε, αν υπάρχει ένα πράγμα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ θεσμικά δεν μπορεί να κάνει είναι να παρεμβαίνει ή να προσπαθεί να επηρεάσει μια έρευνα του FBI η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ιδιαίτερα όταν αυτή αφορά και τον ίδιο.

Σύμφωνα όμως με χθεσινό δημοσίευμα των New York Times, ο αποπεμφθείς επικεφαλής του FBI James Comey φέρεται να άφησε πίσω του πριν απολυθεί ένα ιδιότυπο δώρο για τον Donald Trump: ένα σημείωμα στο οποίο ισχυρίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος του ζήτησε να κλείσει τον περασμένο Φεβρουάριο την έρευνα για πιθανές σχέσεις μεταξύ του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Michael Flynn και της Ρωσίας.

Τι λέει ο Λευκός Οίκος για όλα αυτά; Η αντίδρασή υπήρξε άμεση, με μια ανυπόγραφη ανακοίνωση, η οποία υποστηρίζει ότι η συζήτηση μεταξύ Trump και Comey, όπως μεταφέρθηκε από το δημοσίευμα των New York Times, δεν είναι αληθινή ούτε ακριβής. Αν όμως αυτό το memo αποδειχθεί ακριβές, θα πρόκειται για ισχυρή ένδειξη ότι ο Trump έχει προσπαθήσει να παρέμβει στη δικαιοσύνη, φέρνοντας τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση.

Ήδη ο Ρεπουμπλικάνος επικεφαλής της αρμόδιας Επιτροπής Εποπτείας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Jason Chaffetz ζήτησε από το FBI “όλα τα σημειώματα, τις σημειώσεις, τις περιλήψεις, αλλά κι ενδεχόμενο ηχητικό υλικό που αναφέρεται σε επικοινωνίες μεταξύ του Comey και του προέδρου Trump”, μένει λοιπόν να δούμε τι άλλο έχει αφήσει πίσω του εν είδει στοιχείου ο σχολαστικός James Comey.

Θα μπορούσε η συγκεκριμένη εξέλιξη να οδηγήσει τον Trump αντιμέτωπο με πρόταση μομφής από το Κογκρέσο; Δύσκολα απαντάει ο Dylan Matthews του Vox – υπαρξιακή απειλή στην προεδρεία Trump χαρακτηρίζει το memo ο Chris Cillizza του CNN. Ποιος έχει δίκιο; Μόνο ο χρόνος θα το δείξει.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Editor-in-Chief & CEO
Editor-in-Chief & CEO

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+