5 Μαθήματα του John Paul DeJoria Για Την Επιχειρηματικότητα

Διανύουμε μια εποχή στην οποία οι συμβουλές, τα tips και τα hacks για κάθε ζήτημα που μπορεί να φανταστεί κανείς προσφέρονται σε αφθονία. Γκουρού του YouTube, best-selling βιβλία, διαδικτυακά courses… 

Οδηγίες προς ναυτιλομένους πάσης φύσεως μας διδάσκουν: πώς να γίνουμε πιο αποδοτικοί, πιο πλούσιοι, πιο επιτυχημένοι, πιο ευτυχείς. Δεν έχουν όλα την ίδια σκέψη από πίσω τους, το ίδιο υπόβαθρο, και δεν είναι όλα εξίσου εμπνευσμένα. 

Μάλιστα, το πλεόνασμα αυτό πληροφόρησης και αυτοανακηρυχθέντων εξπέρ προκαλούν καμιά φορά από σύγχυση και εκνευρισμό, μέχρι τον χαρακτηριστικό εκείνο κυνισμό που φέρνει ο κορεσμός. 

Θα μπορούσε λοιπόν και η προχθεσινή ομιλία του ομογενούς John Paul DeJoria, την οποία διοργάνωσε το Hellenic Initiative στην Αθήνα, να είχε αυτό το χαρακτήρα: άλλος ένας γκούρου της επιτυχίας έρχεται στη χώρα των προγόνων του για να μεταφέρει στους ιθαγενείς “τα μυστικά του”. 

Όμως, όταν απέναντί σου έχεις κάποιον που όντως ξεκίνησε με 700 δολάρια στην τσέπη και σήμερα έχει δισεκατομμύρια, κάποιον που όντως έχτισε δύο εταιρίες-κολοσσούς στο χώρο τους, κάποιον του οποίου η αυθεντικότητα είναι πηγαία και η μετριοφροσύνη δεν μοιάζει προσποιητή, τον ακούς με προσοχή, και ρουφάς αυτά που σου λέει σαν σφουγγάρι.

Ο 73χρονος DeJoria είναι συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας προϊόντων μαλλιών Mitchell Systems και της εταιρείας τεκίλα Patrón, με περιουσία που εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Συγκεντρώσαμε τα 5 μαθήματα που μετέφερε στο κοινό του κατά την ομιλία του για την επιχειρηματικότητα στην Αθήνα και είμαστε σίγουροι ότι θα φανούν χρήσιμα σε όλους μας.

1) Είσαι ο καλύτερος πρεσβευτής του προϊόντος σου

Για τους περισσότερους εξ ημών, το να μιλάμε για το πόσο καλό είναι αυτό που κάνουμε, το πόσο μοναδικό είναι αυτό που έχουμε να προσφέρουμε και τα πόσο απαραίτητοι είμαστε δεν είναι εύκολο. 

Προτιμούμε την οδό του “να το ανακαλύψει ο άλλος από μόνος του”. Να το καταλάβει μέσα από τις προσεκτικές μας αναφορές, γεμάτες λεπτότητα και μετριοφροσύνη. Η αξία μας ελπίζουμε ότι θα είναι εμφανής χωρίς να χρειαστεί να μπούμε στη “μπανάλ” διαδικασία του να “πουλήσουμε” τα προσόντα μας ή το προϊόν μας.

Ακούγοντας τον John Paul DeJoria να περιγράφει την προσήλωση, την ενεργητικότητα και τον ενθουσιασμό με τον οποίο έχει βαλθεί να πουλήσει τα προϊόντα και τις ιδέες του ουκ ολίγες φορές κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι ντροπές και η υπερβολική σεμνότητα δεν είναι πάντα οι καλύτεροι σύμβουλοι.

Αν πιστεύεις σε αυτό που πουλάς, στην αξία του και τη μοναδικότητά του, πρέπει εσύ ο ίδιος να βγεις έξω και να το επικοινωνήσεις. Είσαι ο καλύτερος πρεσβευτής για το προϊόν σου.

2) Το όχι δεν σημαίνει όχι

Σε κανέναν δεν είναι ευχάριστο να βγαίνει από το καβούκι του και να πέφτει πάνω σε πόρτες που κλείνουν μπροστά του η μία μετά την άλλη, διαπιστώνοντας ότι δεν τον περιμένει μια πορεία σπαρμένη με ροδοπέταλα, κατά την οποία όλοι θα του λένε πόσο καταπληκτικός είναι, πόσο δίκιο έχει και πόσο θέλουν αυτό που έχει να προσφέρει.

Τα όχι είναι μέσα στο πρόγραμμα. Τα όχι θα είναι αναγκαστικά πολλά, αλλά δεν πρέπει να μας πτοούνε. Ο DeJoria μας κάλεσε να μη το βάζουμε κάτω στο πρώτο όχι που μας λέει κάποιος. Το πρώτο όχι είναι μια ευκαιρία για επαναδιαπραγμάτευση, για να προσφέρουμε κάτι καλύτερο, έχοντας υπόψιν τις επιφυλάξεις του συνομιλητή μας. Το ίδιο ισχύει πολλές φορές και για το δεύτερο όχι, ακόμα και για το τρίτο…

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην ομιλία του, τις πρώτες τρεις φορές που σου λέει κάποιος όχι, απλώς δεν κατάφερες να τον πείσεις ακόμα.

3) Άκου τι σου λέει ο συνομιλητής σου

Δεν είναι μόνο ο DeJoria που αναφέρεται σε αυτή τη συμβουλή. Όλο και κάπου την έχουμε ξανά-ακούσει. Όμως την εφαρμόζουμε άραγε στην καθημερινότητά μας;

Πόσες φορές, μιλώντας σε κάποιον σε επαγγελματικό ή ακόμη και προσωπικό περιβάλλον, ακούμε τον συνομιλητή μας… χωρίς να τον ακούμε, αφού είμαστε προσηλωμένοι στο επόμενο πράγμα που θα πούμε εμείς, αυτό που θα εντυπωσιάσει τον συνομιλητή μας ή θα τον βραχυκυκλώσει;

Έτσι, όμως, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να χάνουμε το χρόνο μας, αφού σύμφωνα με τον DeJoria, χάνουμε την ευκαιρία να αντιληφθούμε ένα σωρό κρίσιμα και χρήσιμα πράγματα. Προσέχοντας πραγματικά αυτά που λέει ο συνομιλητής μας, τη γλώσσα του σώματός του, την έκφραση των ματιών του, θα μάθουμε πολλά.

Ο άνθρωπος που έχουμε απέναντι μας και στον οποίο προσπαθούμε να πουλήσουμε το προϊόν μας αποτελεί έναν θησαυρό χρήσιμων πληροφοριών που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε την πρότασή μας πιο δελεαστική.

4) Υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος να επιπλήξεις κάποιον, όπως και να τον επαινέσεις

Στην προσωπική ζωή και στην καριέρα, τα λάθη είναι μέσα στο πρόγραμμα. Αν μάλιστα προσπαθεί κανείς να στήσει μια επιχείρηση, βρίσκεται συχνά στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να επιπλήξει κάποιον για ένα λάθος, προκειμένου να κατευθύνει το πλοίο προς τη σωστή κατεύθυνση.

Όμως, όπως μας εξήγησε ο DeJoria, το πώς επιπλήττεις κάποιον αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της επιτυχίας σου ως manager. Μπορείς μάλιστα να το κάνεις με τρόπο που όχι μόνο να μη δημιουργεί προσωπικές έχθρες, αλλά να είναι χρήσιμο και ευπρόσδεκτο, αρκεί να βασιστείς σε τρεις κανόνες-κλειδιά. 

Πρώτον, μη το κάνεις ποτέ μα ποτέ μπροστά σε κάποιον τρίτο. Οι επιπλήξεις αφορούν εσένα και τον υπάλληλό σου, όχι την υπόλοιπη ομάδα. Κανείς δεν αντιδρά καλά όταν νιώθει ότι γελοιοποιείται ή στοχοποιείται μπροστά σε άλλους.

Δεύτερον, φρόντισε μαζί με το τι πήγε λάθος να του έχεις και μια πρόταση για το πώς αυτό θα μπορούσε να έχει γίνει σωστά – μη τον αφήνεις στα τυφλά. Πολλές φορές οι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να καταλάβουν το λάθος τους, αν δεν δουν πώς μοιάζει το σωστό.

Τρίτον, μαζί με την αναφορά σου στο λάθος, φρόντισε να αναφερθείς επίσης σε κάποια ή κάποιες φορές που έκανε τη δουλειά του ιδιαίτερα καλά ή ένα πολύ θετικό στοιχείο του. Θα νιώσει ότι τον εκτιμάς και θα δει με εντελώς άλλο μάτι την επίπληξη, ως μια ευκαιρία για εξέλιξη και βελτίωση.

5) Υπάρχει πάντα κάποιος που τα βγάζει πέρα πιο δύσκολα από σένα

Μπορεί να νομίζεις ότι δεν έχεις αρκετά, μπορεί να θεωρείς ότι η ζωή σε έχει οδηγήσει μια δεδομένη στιγμή στον απόλυτο πάτο. Πάντα όμως υπάρχει κάποιος που έχει λιγότερα από σένα, που αντιμετωπίζει μια δυσκολότερη κατάσταση και έχει ανάγκη από τη δική σου βοήθεια. Μοίρασέ την απλόχερα. 

Άλλωστε, όπως υπενθυμίζει ο DeJoria, επιτυχία είναι να είσαι ο καλύτερος σε αυτό που κάνεις. Και η επιτυχία την οποία δεν μοιράζεσαι, μετατρέπεται σε αποτυχία.

Το ντοκιμαντέρ Good Fortune για τη ζωή και το φιλανθρωπικό έργο του DeJoria κάνει πρεμιέρα στην Αμερική τις επόμενες μέρες.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Editor-in-Chief & CEO
Editor-in-Chief & CEO

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+