Αφιέρωμα στην Art Nouveau στο Μουσείο Μπενάκη

Στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη, τρέχει απ’ τις αρχές Απριλίου έως τις 21 Μαΐου η έκθεση Art Nouveau: Από τις Συλλογές του Badisches Landesmuseum της Καρλσρούης. Αν λοιπόν είστε από εκείνους που θέλουν να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους περί τέχνης, αξίζει να προσεγγίσετε τη φιλοσοφία του Art Nouveau μέσα από την έκθεση αυτή, στην οποία παρουσιάζονται διάφορες όψεις του κινήματος, όπως αυτό αναπτύχθηκε στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Αγγλία και το Βέλγιο.

Τι αφορά το πολυακουσμένο αυτό κίνημα; Η Art Nouveau, δηλαδή Νέα Τέχνη, εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1890 μέσα από την αρχιτεκτονική, η οποία αναζητούσε νέα υλικά και νέους τύπους διακόσμησης, κάνοντας χρήση του σίδερου και του γυαλιού.

Μέσα από τα σχέδια του Βέλγου αρχιτέκτονα Victor Horta, η Ευρώπη απέκτησε ένα απόλυτα νέο αρχιτεκτονικό στιλ, το οποίο αψηφούσε τη συμμετρία και έδινε έμφαση στις γενναιόδωρες καμπύλες, οι οποίες βασίζονταν σε φόρμες της φύσης.

Οι φόρμες αυτές -λουλούδια, φύλλα, βλαστάρια, θηλυκές φιγούρες με μοιραία πλούσια μαλλιά- πέραν της αρχιτεκτονικής εφαρμόστηκαν στις διακοσμητικές και εφαρμοσμένες τέχνες, όπως η εσωτερική διακόσμηση, τα μεταλλικά και γυάλινα σκεύη και τα κοσμήματα, καθώς επίσης και στην εικονογράφηση και τη δημιουργία poster.

Το “νέο” αυτό στιλ, παρόλο που επηρεάζεται από την Κέλτικη και την Ιαπωνική τέχνη, έχει ως κέντρο το Παρίσι και το Λονδίνο, όπου είναι γνωστό και ως “Modern Style”, ενώ αποκτά διαφορετικό όνομα σε άλλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις: στη Γερμανία ονομάζεται “Jugendstil”, στην Αυστρία “Sezessionstil”, στην Ισπανία “Modernista” και στην Ιταλία “Stile Liberty”.

Ωστόσο, το κίνημα είναι στην πραγματικότητα διεθνές, καθώς εντοπίζεται από τον Τσέχο ζωγράφο/σχεδιαστή Alphonse Mucha, έως τον Louis Comfort Tiffany στη Νέα Υόρκη και τον Ισπανό αρχιτέκτονα Antoní Gaudíστη Βαρκελώνη.

Το κοσμοπολίτικο πνεύμα του κινήματος έφτασε στο απόγειό του στην έκθεση “Exposition Universelle” του 1900 στο Παρίσι, και έληξε με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όμως παρά τη σύντομη διάρκειά του, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της μοντέρνας αισθητικής. #MustSeeArtHistory

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
pARTicle
pARTicle

Η Αγγελική Ντούρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Το 2006 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης στο ΤΕΙ Αθηνών. Το 2008 απέκτησε το μεταπτυχιακό δίπλωμα MSc Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου, με εξειδίκευση στην Εκτίμηση Έργων Τέχνης. Έχει εργαστεί ως συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Μουσείο Μπενάκη και ως ιστορικός τέχνης στο Ίδρυμα Σύγχρονης Τέχνης ΔΕΣΤΕ. Είναι εγγεγραμμένη στον κατάλογο Πραγματογνωμόνων-Εκτιμητών Έργων Τέχνης του Πρωτοδικείου Αθηνών και τακτικό μέλος του Συλλόγου Εκτιμητών Ελλάδος (Σ.ΕΚ.Ε.) και της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης (Ε.Ε.Ι.Τ.). Έχει επιμεληθεί εκθέσεις τέχνης και σεμινάρια ιστορίας τέχνης και εκτίμησης έργων τέχνης στο Μουσείο Ηρακλειδών κ.α. Σήμερα εργάζεται ως Πιστοποιημένη Εκτιμήτρια Έργων Τέχνης (MRICS) και ως Σύμβουλος Τέχνης. Παρακολουθεί ανελλιπώς την αγορά τέχνης και τις εφαρμογές των επιστημών στην τέχνη, ενώ απολαμβάνει να επισκέπτεται καλλιτεχνικές εκθέσεις και να μελετάει την ιστορία και τη θεωρία της τέχνης. Μοιράζεται μαζί μας τα #MustSee του μήνα μέσα από τη στήλη της «pARTicle».

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+