Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017
45

Είδατε την ορκωμοσία του Donald Trump; Εγώ όχι, αποφάσισα ότι δεν υπήρχε πραγματικά κανένας λόγος. Δεν άντεξα όμως και διάβασα την απομαγνητοφώνηση του λόγου του σήμερα, γιατί άλλη δουλειά δεν είχα 8 η ώρα το πρωί του Σαββάτου. Κρατάω απ’ αυτήν το εξής: μπορεί να αναφέρεται σε "όλους τους Αμερικανούς" (η αναφορά αυτή μάλιστα γίνεται εις διπλούν), απευθύνεται όμως ξεκάθαρα σε ένα πολύ συγκεκριμένο κομμάτι της αμερικανικής κοινωνίας, αυτούς που τον ψήφισαν.

Ξεκινώντας σ’ αυτό το μοτίβο από την πρώτη κιόλας μέρα της διακυβέρνησής του, τη μέρα που επιτάσσει να φαίνεται κάποιος ενωτικός (ακόμη κι αν δεν έχει καμία πρόθεση να δράσει ενωτικά στη συνέχεια) είναι αν μη τι άλλο προβληματικό. Δεν θα έπρεπε βέβαια να μας εκπλήσσει, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου από τον Νοέμβριο ο Trump έχει τηρήσει τη στάση αυτή.

Η επιλογή του αυτή έχει πάντως ήδη κάποια απτά αποτελέσματα: μια μέρα μετά την ορκωμοσία του Trump, χιλιάδες άνθρωποι ετοιμάζονται να συγκεντρωθούν στη Ουάσιγκτον και σε άλλες πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο, για να θυμίσουν στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι "τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι δικαιώματα των γυναικών και τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανθρώπινα δικαιώματα", όπως είχε πει παραπάνω από 20 χρόνια πριν η γυναίκα που δεν κατάφερε τελικά να εκφωνήσει τη χθεσινή ομιλία.

x
Γραφτείτε Σήμερα στην αθηΝΕΑ
Δωρεάν στο inbox σας κάθε μεσημέρι, ένα πλούσιο newsletter για να είστε σε καθημερινή βάση ουσιαστικά ενημερωμένοι.