Τρίτη 28 Μαρτίου 2017
Look to the Young

Κάτι συμβαίνει στη Ρωσία. Την Κυριακή που μας πέρασε, διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους και πλημμύρισαν Ρωσικές πόλεις από το Βλαδιβοστόκ μέχρι την Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα - ήταν οι μαζικότερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων 5 ετών.

Ιθύνων νους των κινητοποιήσεων είναι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Aleksei Navalny, ο οποίος είχε παίξει σημαντικό ρόλο και στις κινητοποιήσεις του χειμώνα του 2011/12. Με τη βοήθεια ενός ντοκιμαντέρ που έχουν δει παραπάνω από 13 εκατομμύρια στο YouTube, ο Navalny κατηγορεί τον Dmitry Medvedev για διαφθορά και έχει καταφέρει να κατευθύνει την οργή του κόσμου στο πρόσωπο του Ρώσου πρωθυπουργού. Η απόφαση να τα βάλει με τον Medvedev και όχι με τον Vladimir Putin απευθείας δεν ήταν τυχαία και συντέλεσε σίγουρα στη μαζικότητα των κινητοποιήσεων - βλέπετε ο Putin παραμένει δημοφιλής, ενώ ο Medvedev θεωρείται αδύναμος και αναποτελεσματικός. Πολλοί μάλιστα κατηγορούν εκείνον για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η χώρα, ήταν λοιπόν πιο εύκολος στόχος.

Η αστυνομία προχώρησε σε παραπάνω από 1.000 συλλήψεις στη Μόσχα την Κυριακή - μέσα στους συλληφθέντες και ο Navalny, ο οποίος φιλοδοξεί να βάλει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2018 εναντίον του Putin. Η μεγαλύτερη έκπληξη πάντως των διαδηλώσεων ήταν το γεγονός ότι οι διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του ήταν κυρίως νέοι άνθρωποι. Και ναι μεν είναι νωρίς να μιλήσει κανείς για ρεύμα, όμως ο ενθουσιασμός των νεότερων ηλικιών σίγουρα δεν πέρασε απαρατήρητος από το Κρεμλίνο.

x
Γραφτείτε Σήμερα στην αθηΝΕΑ
Δωρεάν στο inbox σας κάθε μεσημέρι, ένα πλούσιο newsletter για να είστε σε καθημερινή βάση ουσιαστικά ενημερωμένοι.