Sold: Τιμή Ρεκόρ για Πίνακα του Basquiat

Οι προηγούμενες 10 ημέρες των auction weeks στη Νέα Υόρκη είναι σίγουρα ενδεικτικές της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η αγορά τέχνης, η οποία βαδίζει γερά και σταθερά.

Μετά από μια καταπληκτική εβδομάδα στις δημοπρασίες του Ιμπρεσιονισμού και της Μοντέρνας Τέχνης στο Sotheby’s και το Christie’s, η οποία κατέληξε στο εντυπωσιακό σύνολο του 1,4 δισεκατομμυρίου δολαρίων, η δράση συνεχίστη στη δημοπρασία της Μεταπολεμικής και Σύγχρονης Τέχνης στο Sotheby’s την προηγούμενη Πέμπτη, με την ιστορική και θεαματική αγορά του πίνακα του Jean-Michel Basquiat από το 1982 που έσπασε μια σειρά από ρεκόρ. 

Μετά από 11 λεπτά διαπραγματεύσεων, πολιορκίας και πολλών “oohs” και “aahs”, ο πίνακας πωλήθηκε τελικά για 110,5 εκατομμύρια δολάρια, στον Ιάπωνα συλλέκτη Yusaku Maezawa. Λεπτά μετά την αγορά, ο Maezawa στράφηκε στα social media για να μοιραστεί τη χαρά του με το κοινό. “I am a lucky man […] When I first encountered this painting, I was struck with so much excitement and gratitude for my love of art. I want to share that experience with as many people as possible.”

Η τιμή πώλησης αποτελεί τριπλό ρεκόρ: ρεκόρ τιμής για τα έργα του ίδιου του Basquiat, ρεκόρ για οποιοδήποτε έργο από Αμερικανό καλλιτέχνη που έχει πωληθεί σε δημοπρασία, αποτελεί όμως και τη δεύτερη υψηλότερη τιμή που έχει φτάσει οποιοδήποτε σύγχρονο έργο σε οποιαδήποτε δημοπρασία.

Το αποτέλεσμα αυτό δημιουργεί βέβαια και μια σειρά από ερωτηματικά. Είναι άραγε ο Basquiat ο επόμενος Warhol; Είτε ναι είτε όχι, αξίζει άραγε ένα έργο τόσα χρήματα; Επίσης, πώς καταλήγει να πωληθεί ένα έργο του Basquiat για ένα τέτοιο αστρονομικό ποσό, και γιατί αυτό το συγκεκριμένο έργο του καλλιτέχνη και όχι κάποιο άλλο;

Για απαντήσεις και απόψεις επί του θέματος γενικότερα, διαβάστε εδώ και εδώ και εδώ. #Sold

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Art of Looking
Art of Looking

Η Ηλέκτρα Σουτζόγλου μεγάλωσε στην Αθήνα και στα 18 της μετακόμισε στις ΗΠΑ για να σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Σύγχρονη Τέχνη στο Sotheby's Institute of Art στην Νέα Υόρκη ενώ παράλληλα δούλευε part-time στον δημοπρατικό οίκο Christie's, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) και ύστερα στο Μουσείο Guggenheim. Ξεκίνησε επισήμως την καριέρα της στη γκαλερί David Zwirner, αρχικά στη Νέα Υόρκη και μετέπειτα στο Λονδίνο. Τα τελευταία 6 χρόνια, εργαζόταν στο Frieze Art Fair στο Λονδίνο ως Global Head of VIP Relations, και πριν από λίγους μήνες επέστρεψε στην Αθήνα μετά απο 14 χρόνια στο εξωτερικό. Ασχολείται με την οικογενειακή της επιχείρηση και το καινούργιο της εγχείρημα Art Rug Projects, καθώς και με projects στον κλάδο της τέχνης στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Παρατηρεί την τέχνη γύρω της και, μέσω της στήλης της Art of Looking στην αθηΝΕΑ, μοιράζεται μαζί μας τις απόψεις, τις εντυπώσεις και τις συζητήσεις της με ανθρώπους που εκτιμά και θαυμάζει. Για την Ηλέκτρα ο διάλογος αλλά και η τέχνη του να παρατηρείς (art of looking) είναι στοιχεία απαραίτητα και άρρηκτα συνδεδεμένα με την ζωή της.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+