Τόποι του Νίκου Καββαδία

Σε μια πρόσφατη διαδικτυακή περιπλάνηση, ανακάλυψα έναν διαδραστικό χάρτη του κόσμου με σημεία αναφοράς σε κάθε σχεδόν γωνιά του πλανήτη. Ο τίτλος του Google Map; Τόποι του Νίκου Καββαδία, με κάθε σηματοδοτημένο μέρος του να μας συνδέει με στίχους του ποιητή της θάλασσας και των ναυτικών.

Μια γρήγορη εξερεύνηση αρκεί για να συνειδητοποιήσει κανείς πως για τα ποιήματα του Καββαδία, τα μέρη της Γης ήταν το ίδιο βασικά συστατικά με τα ουσιαστικά και τα επίθετα.

Επιλέγοντας το Manaus της Βραζιλίας, διαβάζει κανείς απόσπασμα του ποιήματος “Πικρία”, του τελευταίου ποίηματος που έγραψε ποτέ ο Καββαδίας:

Τον πυρετό στους τροπικούς, του Rio τη μαλαφράντζα,
την πυρκαγιά που ανάψαμε μια νύχτα στο Μαναό.

Στο στενό Κάρα (Kara Strait), το ποίημα “Στεριανή Ζάλη”:

Χαμηλὸς οὐρανὸς γιομάτος ἄστρα,
μὰ δὲ μοιάζει μ᾿ αὐτὸν ποὺ σὲ γνωρίζει.
Ἡ μπαρκέτα γυρίζει; Δὲ γυρίζει.
Τὸ κορίτσι νυστάζει στὴν Καράστρα.

Ο χάρτης φαίνεται να δημιουργήθηκε το 2012 από το ανώνυμο blog Civil, ενώ ο δημιουργός του βασίστηκε αρκετά στο βιβλίο Γλωσσάρι στο Έργο του Νίκου Καββαδία του Γιώργου Τράπαλη. Στο βιβλίο αυτό μελετούνται τόσο οι τοπογραφικές αναφορές του ποιητή, όσο και το ναυτικό λεξιλόγιο και οι λέξεις από ξένες γλώσσες, καθώς κι οι λογοτεχνικές αναφορές των ποιημάτων του.

Αρθρογράφος

Σπούδασε γλωσσολογία, συγκριτική φιλολογία, και μετάφραση στη Νέα Υόρκη. Εργάζεται στο χώρο της εκπαίδευσης και παράλληλα γράφει για τη λογοτεχνία και τη γλώσσα. Μέσα από τη στήλη Why Read μας μιλά κάθε εβδομάδα για τα βιβλία που αγαπά.

Σχολιασμός

Σχολιασμός