Τρεις Ξεχωριστές Εκθέσεις στο Λονδίνο

“Διάλεξε μια δουλειά που αγαπάς και δεν θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μία ημέρα στη ζωή σου” – ένα από τα πιο γνωστά ρητά του Κομφούκιου. Μέρος της δικής μου δουλειάς είναι να συναντιέμαι με τους επιμελητές, τους διευθυντές και τις ομάδες μουσείων και ιδρυμάτων του Λονδίνου, ώστε να συζητήσουμε τις εκθέσεις που θα προγραμματίσουν για την εβδομάδα του Frieze κάθε Οκτώβριο – μ’ αυτά τα εφόδια οργανώνω το Institutional VIP Programme για τους προσκεκλημένους μας.

Ένα απ’ τα μεγάλα πλεονεκτήματα αυτής της διαδικασίας – πέρα απ’ τις ενδιαφέρουσες και δημιουργικές συζητήσεις- είναι ότι μου δίνεται η ευκαιρία, μετά τις συναντήσεις, να απολαύσω όλες τις τρέχουσες εκθέσεις του Φεβρουαρίου! Επισκέφθηκα λοιπόν 15 εκθέσεις σε 2 εβδομάδες και για μια ακόμα φορά με συνεπήρε η πληθώρα των μουσείων στο Λονδίνο και η δίψα που έχει ο κόσμος να εξερευνήσει και να μάθει για την τέχνη. Ξεχώρισα τρεις εκθέσεις, με τις οποίες ενθουσιάστηκα για διαφορετικούς λόγους, και συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Charles I: King and Collector στη Royal Academy

Για πρώτη φορά εδώ και 350 χρόνια, 140 έργα από τη συλλογή του Βασιλιά Καρόλου Ι εκτίθενται μαζί. Με εξαιρετικούς πίνακες και αγάλματα από το Μπαρόκ και την Αναγέννηση, είναι μια από τις καλύτερες βρετανικές συλλογές που θα δείτε ποτέ. Μια έκθεση κατάλληλη για έναν βασιλιά και ένας απόλυτος θρίαμβος!

Mark Dion στην Whitechapel Gallery

Ένας καινούριος για εμένα καλλιτέχνης, ο Αμερικάνος εξερευνητής, ακτιβιστής και συλλέκτης Mark Dion έχει δημιουργήσει θεατρικά installations ή, όπως εξηγεί και ο ίδιος, “θεατρικά περιβάλλοντα για να αποκαλύψει το θαύμα και την ευθραυστότητα της ζωής στη γη”. Μεταξύ πουλιών, βιβλίων, ζώων, και… κυνηγητικού εξοπλισμού, υπόσχομαι ότι θα μεταφερθείτε σ’ έναν άλλο κόσμο, φυσικό και μεταφυσικό.

Για να γιορτάσει η προσφάτως ανακαινισμένη Hayward Gallery την 50ή επέτειό της, η γκαλερί ανοίγει τις πόρτες της μετά από 2 χρόνια με μια φανταστική αναδρομική έκθεση του Andreas Gursky. Ένας από τους αγαπημένους μου και πιο ακριβοπληρωμένους καλλιτέχνες, είναι ο Γερμανός “φωτογράφος της παγκοσμιοποίησης”, όπως έχει χαρακτηριστεί από κριτικούς. Περίπου 70 έργα του από το 1980 μέχρι σήμερα δείχνουν την λεπτομέρεια, την τεχνική, την ευρηματικότητα και την ανθρώπινη αντίληψη του καλλιτέχνη.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Art of Looking
Art of Looking

Η Ηλέκτρα Σουτζόγλου μεγάλωσε στην Αθήνα και στα 18 της μετακόμισε στις ΗΠΑ για να σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Σύγχρονη Τέχνη στο Sotheby's Institute of Art στην Νέα Υόρκη ενώ παράλληλα δούλευε part-time στον δημοπρατικό οίκο Christie's, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) και ύστερα στο Μουσείο Guggenheim. Ξεκίνησε επισήμως την καριέρα της στη γκαλερί David Zwirner, αρχικά στη Νέα Υόρκη και μετέπειτα στο Λονδίνο. Τα τελευταία 6 χρόνια, εργαζόταν στο Frieze Art Fair στο Λονδίνο ως Global Head of VIP Relations, και πριν από λίγους μήνες επέστρεψε στην Αθήνα μετά απο 14 χρόνια στο εξωτερικό. Ασχολείται με την οικογενειακή της επιχείρηση και το καινούργιο της εγχείρημα Art Rug Projects, καθώς και με projects στον κλάδο της τέχνης στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Παρατηρεί την τέχνη γύρω της και, μέσω της στήλης της Art of Looking στην αθηΝΕΑ, μοιράζεται μαζί μας τις απόψεις, τις εντυπώσεις και τις συζητήσεις της με ανθρώπους που εκτιμά και θαυμάζει. Για την Ηλέκτρα ο διάλογος αλλά και η τέχνη του να παρατηρείς (art of looking) είναι στοιχεία απαραίτητα και άρρηκτα συνδεδεμένα με την ζωή της.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+