10 Συμβουλές Για Να Καταφέρεις Να Ακολουθήσεις Ένα Πρόγραμμα Γυμναστικής

Πολλοί είναι αυτοί που ξεκινούν ένα πρόγραμμα γυμναστικής γεμάτοι αποφασιστικότητα και ενθουσιασμό. Δυστυχώς όμως, συχνά, ακόμα και λίγες ημέρες μετά, αυτός ο ενθουσιασμός εξασθενεί και τη θέση του παίρνει η πίεση να ακολουθήσουν το πρόγραμμα γιατί “πρέπει”. 

Αποτέλεσμα; Δεν καταφέρνουν να κάνουν τη γυμναστική τρόπο ζωής και χάνουν όλα τα οφέλη που μπορεί να τους προσφέρει. Άλλωστε, η μεγαλύτερη δυσκολία για κάποιον που βάζει ως στόχο να εντάξει τη γυμναστική στη ζωή του δεν είναι να ξεκινήσει, αλλά να κρατηθεί και να συνεχίσει.

Εγκαινιάζοντας τη νέα αυτή στήλη της αθηΝΕΑς για θέματα fitness, συγκέντρωσα τον δικό μου δεκάλογο συμβουλών για τον τρόπο σκέψης που θα μας επιτρέψει να βάλουμε τη άσκηση στη ζωή μας μια και καλή.

1) Ξεκίνα Χαλαρά & Προοδευτικά

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Κατάφερες να βρεθείς στο γυμναστήριο και ο ενθουσιασμός σου που έβαλες επιτέλους τα αθλητικά σου βρίσκεται στα ύψη; Δεν πρέπει να αφήσεις ο ίδιος αυτός ενθουσιασμός να σε παρασύρει και να θέλεις να κάνεις τα πάντα από την πρώτη στιγμή. Αν αντιμετωπίσεις τη γυμναστική ως σκληρή δουλειά, τότε αυτό ακριβώς θα καταντήσει. Αντ’ αυτού, ξεκίνα την άσκηση χαλαρά, προοδευτικά και ευχάριστα, χωρίς να τη βλέπεις σαν άλλη μια αγγαρεία που έρχεται να προστεθεί στις υπόλοιπες υποχρεώσεις της ημέρας.

2) Ξεκαθάρισε το Κίνητρό Σου

Όσο πιο ξεκάθαρο είναι το κίνητρο σου, το γιατί προσπαθείς να δημιουργήσεις μια νέα συνήθεια και τι ακριβώς είναι αυτό που θέλεις να καταφέρεις, τόσο πιο κοντά θα είσαι στο στόχο σου. Μην αφήσεις ποτέ κάτι να σε βγάλει από αυτό το μονοπάτι. Και αν αυτό κάποια στιγμή συμβεί, τότε πρέπει να κοιτάξεις ξανά πίσω. Να θυμηθείς όλα αυτά που σε γέμισαν με εκείνο τον ενθουσιασμό της αρχής, όταν ξεκίνησες τη νέα σου προσπάθεια, και τους λόγους που μόνο εσύ -και ο personal trainer σου, αν υπάρχει- γνωρίζεις.

3) Βρες τον Γυμναστή Που Σου Ταιριάζει

Μιας και το έφερε η κουβέντα: είτε πρόκειται για ατομικό, είτε για ομαδικό πρόγραμμα, βοηθά να βρεις στο πρόσωπο κάποιου γυμναστή τον απόλυτο καθοδηγητή σου. Ένας καταρτισμένος και επαγγελματίας personal trainer μπορεί να σε κατευθύνει και να σε επαναφέρει αν χρειαστεί στη σωστή κατεύθυνση. Δεν θέλεις ή δεν μπορείς να έχεις personal trainer; Κανένα πρόβλημα. Βρες έναν φίλο, μια φίλη. Ένας φίλος μπορεί να σε ενθαρρύνει, αλλά και να σε βοηθήσει με τις επαναλήψεις των σετ σου. Βρίσκοντας έναν άνθρωπο που θα σου δώσει το κίνητρο να συνεχίσεις να προσπαθείς, έχεις ήδη διανύσει τη μισή διαδρομή.

4) Θέσε Μικρούς & Εφικτούς Στόχους

Εάν έχεις βάλει τον πήχη πολύ ψηλά, θέτοντας στόχους που είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν, το πιο πιθανό είναι η προσπάθειά σου να καταλήξει σε απογοήτευση. Μη πετυχαίνοντας τους στόχους που ο ίδιος έχεις θέσει, είναι αναμενόμενο να αποθαρρυνθείς και κατά πάσα πιθανότητα να σταματήσεις. Είναι λοιπόν προτιμότερο να βάζεις μικρούς και εφικτούς στόχους που εύκολα μπορείς να πετύχεις, προσπαθώντας σιγά σιγά πιο απαιτητικά πράγματα.

5) Δημιούργησε Μια Νέα Συνήθεια

Η δύναμη της συνήθειας δεν είναι αμελητέα. Όταν πολύ συχνά -ή και κάθε μέρα- βρίσκεσαι στο ίδιο μέρος, την ίδια ή έστω παρόμοια ώρα, προσπαθώντας για τον ίδιο στόχο, τότε δημιουργείς μια νέα συνήθεια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί σε κάνει να βλέπεις τη γυμναστική σαν κομμάτι της καθημερινότητάς σου, όχι σαν μια εξωτερικά επιβεβλημένη υποχρέωση/αγγαρεία.

6) Βάλε στο Πρόγραμμά Σου Ποικιλία

Οτιδήποτε κάνεις καθημερινά και σε μεγάλη συχνότητα θα καταντήσει βαρετό, όσο ισχυρό κι αν είναι το κίνητρό σου για επιτυχία. Μη πηγαίνεις λοιπόν μόνο στα όργανα ή τα αεροβικά μηχανήματα. Δοκίμασε καινούργια πράγματα, μάθε τι προγράμματα έχει το γυμναστήριο, μπες σε μια αίθουσα να παρακολουθήσεις ένα ομαδικό μάθημα. Ενημερώσου για το personal training, δοκίμασε κάτι εναλλακτικό -παρακολούθησε ένα μάθημα spinning για παράδειγμα, αντί να κάνεις μια ώρα διάδρομο- ή την πισίνα όταν υπάρχει. Η ποικιλία θα σου επιτρέψει να γνωρίσεις καλύτερα τι σημαίνει γυμνάζομαι και να έχεις μια πιο ολοκληρωμένη άποψη ως προς το τι σου ταιριάζει. Κάτι από όλα όσα συμβαίνουν σε αυτό το χώρο είναι φτιαγμένο για σένα, μένει να το ανακαλύψεις.

7) Επιβράβευσε την Προσπάθειά Σου

Μη διστάζεις να επιβραβεύεις τον εαυτό σου και την προσπάθειά σου για κάθε επίτευγμα και στόχο που πετυχαίνεις. Χωρίς να το παρακάνεις, με μικρές ανταμοιβές, όπως κάποιο δώρο ή ένα νέο ρούχο προπόνησης, το οποίο θα “ντύσει” την προσπάθειά σου. Η επιβράβευση ενισχύει το κίνητρό σου για άσκηση.

8) Διατήρησε την Ευελιξία Σου

Τα πράγματα δεν πάνε πάντα όπως τα περιμένεις. Αν λοιπόν χάσεις μία ή δύο προπονήσεις απλά αποδέξου το, γιατί μπορεί να συμβεί, και προσπάθησε να τις αναπληρώσεις την αμέσως επόμενη μέρα, δεν χρειάζεσαι πολύ χρόνο για να το κάνεις. Να θυμάσαι ότι και μισή ώρα προπόνηση έχει μεγάλη διαφορά, σε σχέση με το να μην αθληθείς καθόλου. Είτε λοιπόν χάσεις ολόκληρη την προπόνηση, είτε μέρος της, λύση πάντα υπάρχει, αρκεί να είσαι ανοιχτός στο να τη βρεις.

9) Πέρνα Καλά

Η γυμναστική είναι διασκέδαση και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάς. Δεν είναι καταναγκαστικό έργο, ούτε σε πιέζει κάποιος να την κάνεις. Την κάνεις γιατί σου χαρίζει ευεξία, αντοχή, αλλάζει η εικόνα του σώματος σου. Συντελεί στη σωματική και ψυχολογική σου υγεία. Άσε λοιπόν τα προβλήματα της καθημερινότητας στην άκρη, φόρα τα ακουστικά σου -αν δεν σου αρέσει η μουσική του γυμναστηρίου- και πήγαινε να απολαύσεις μια ώρα για τον εαυτό σου. Το αξίζεις.

10) Κάποιοι Περιμένουν Να Τα Παρατήσεις

Συμβαίνει συχνά. Πόσοι από το οικογενειακό ή φιλικό σου περιβάλλον σου έχουν κατά καιρούς πει ότι σύντομα θα τα παρατήσεις και θα γυρίσεις στην παλιά καθιστική σου ζωή; Δεν σε πιστεύουν. Λένε ότι σου λείπει η αυτοσυγκράτηση και η πειθαρχεία. Εσύ θα πρέπει να τους αποδείξεις ότι κάνουν λάθος, ότι θα τα καταφέρεις αυτή τη φορά. Θυμήσου: “θες να γίνεις καλύτερος”, “μπορείς να γίνεις καλύτερος”, “γίνε καλύτερος”.

Δώσε στον εαυτό σου το χώρο και το χρόνο για να δεις τα πρώτα αποτελέσματα στο σώμα και τη διάθεσή σου. Όταν συμβεί αυτό δεν θα θέλεις να σταματήσεις. Αυτό θα πει η γυμναστική είναι τρόπος ζωής.

Αρθρογράφος

Εργάζεται από το 2014 στο Holmes Place Athens ως personal trainer και σε συνεργασία με τη Holmes Place Academy παρουσιάζει σεμινάρια και workshops. Είναι επίσης γυμναστής στην ομάδα βόλεϊ του Εθνικού στην Α1 κατηγορία βόλεϊ ανδρών.

Σχολιασμός

Σχολιασμός