3ο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας

Ο φετινός Νοέμβρης έχει κινηματογραφικό χρώμα. Δεν θέλω καθόλου να εστιάσω στο πώς αισθανόμαστε στο Lockdown 2 – προσωπικά, πήρα την απόφαση να επικεντρωθώ σε ό,τι είναι δημιουργικό και μπορεί να μεταλλαχθεί σε πηγή έμπνευσης για όλο το χρονικό διάστημα που χρειάζεται να παραμείνουμε σε καραντίνα. Καθώς λοιπόν ψάχνουμε να βρούμε τρόπους ώστε να διανύσουμε αυτήν την περίοδο όσο πιο διασκεδαστικά γίνεται, μια καλή ιδέα είναι να τονώσουμε το ηθικό των παιδιών και το δικό μας με συντροφιά τον κινηματογράφο.

Το 3ο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας επιστρέφει πλήρως προσαρμοσμένο στα δεδομένα της εποχής, παρουσιάζοντας διαδικτυακά το πρόγραμμά του από τις 14 έως τις 22 Νοεμβρίου. Ο χώρος φιλοξενίας της φετινής διοργάνωσης είναι το site www.athicff.com, στο οποίο μπορούν να παρακολουθήσουν τις ταινίες δωρεάν μικροί και μεγάλοι φίλοι του κινηματογράφου σε Ελλάδα και Κύπρο, με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής, τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τη συνεργασία της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας “Καλλίστη”.

Η Καλλιόπη Χαραλάμπους, εκτός από μητέρα και παραγωγός θεάτρου και τηλεόρασης είναι συγχρόνως διευθύντρια και ιδρυτικό μέλος του Παιδικού & Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας. Είχα τη χαρά να τη γνωρίσω μέσω της συνέντευξής μας διαδικτυακά. Μου μετέδωσε την ενέργεια και την αισιοδοξία της για το μέλλον και συζητήσαμε πόσο σημαντική είναι φέτος αυτή η κινηματογραφική γιορτή για τα παιδιά, πώς μπορεί να εμπνεύσει μικρούς και μεγάλους και πώς θα είναι η φετινή αυτή digital εμπειρία!

Ποια είναι η ατμόσφαιρα του φετινού φεστιβάλ;

Η ατμόσφαιρα του 3ου Παιδικού & Εφηβικού Φεστιβάλ κινηματογράφου έχει αλλάξει λόγω των συνθηκών. Παρά τις αντίξοες εποχές, πιστεύουμε πως είναι πολύτιμο να αναδείξουμε την έλξη που δημιουργεί η ατμόσφαιρα των φεστιβάλ όσο πιο πολύ γίνεται, προς τα παιδιά και τους νέους. Τα προηγούμενα χρόνια η αλληλεπίδραση των φεστιβάλ ήταν μοναδική. Ήταν εστία συναντήσεων και πειραματισμού. Προς το παρόν, εφόσον δεν υπάρχει αυτή η ευελιξία, η ποικιλία και η πολυμορφία θεμάτων που διατίθεται στο φετινό παιδικό φεστιβάλ θα δημιουργήσει στα παιδιά την ανάγκη για περισσότερη εξωστρέφεια και έκφραση των συναισθημάτων. Το φεστιβάλ παρουσιάζει ένα διευρυμένο πρόγραμμα για κάθε οικογένεια, εμπλουτισμένο με νέες θεματικές, που απευθύνονται σε παιδιά από δύο ετών έως και την εφηβεία, αλλά και γονείς που θέλουν να θυμηθούν τη δική τους παιδική ηλικία.

Ποιος είναι ο στόχος του φετινού φεστιβάλ και ποια μηνύματα θέλει να περάσει στα παιδιά σύμφωνα με την εποχή μας; Ποιες ηλικίες νομίζετε πως πλήττονται περισσότερο σήμερα;

Όλα τα παιδιά έχουν δυσκολίες που χρειάζεται να αντιμετωπίσουν αυτή την εποχή, αλλά θεωρώ πως υπάρχει μια ευαίσθητη γραμμή γύρω από τα παιδιά του γυμνασίου-λυκείου που αναγκαστικά απέχουν από το φυσικό τους περιβάλλον, το οποίο είναι το σχολείο. Εκεί λοιπόν θέλουμε να εστιάσουμε, διότι αυτές οι ηλικίες είναι εκείνες που απέχουν τις περισσότερες φορές από τον κινηματογράφο, ανεξάρτητα από τον κορωνοϊό, και στόχος μας αυτή την στιγμή είναι να έρθουμε κοντά τους με τον πιο προσιτό τρόπο. Ο κινηματογράφος είναι το πιο εύκολο μέσο για να τους συντροφεύσει στις ώρες που μένουν στο σπίτι. Μια διέξοδος έκφρασης σε όλα τα συναισθήματα που γεννιούνται σήμερα μέσα τους, είτε αυτά είναι ο φόβος, η ανασφάλεια για το αύριο ή η μοναξιά που, ίσως, νιώθουν μη μπορώντας να την εξωτερικεύσουν πολλές φορές.

Το φεστιβάλ παρουσιάζει ένα διευρυμένο πρόγραμμα για κάθε οικογένεια, εμπλουτισμένο με νέες θεματικές που απευθύνονται σε παιδιά από δύο ετών έως και την εφηβεία, αλλά και γονείς που θέλουν να θυμηθούν τη δική τους παιδική ηλικία.

Υπάρχει κάποια καινοτομία που θα μας εκπλήξει στο φετινό παιδικό φεστιβάλ κινηματογράφου;

Μέρος του φεστιβάλ (31 ταινίες μικρού μήκους) θα είναι προσβάσιμο σε άτομα με δυσκολία στην κατανόηση, τον αυτισμό και την νοητική αναπηρία. Μέσω της γλώσσας easy2read, η οποία “μεταφράζει” τα κείμενα κάνοντάς τα πιο κατανοητά, όλο το site του φεστιβάλ γίνεται προσβάσιμο στις παραπάνω ομάδες. Είναι κάτι για το οποίο είμαστε υπερήφανοι. Είναι πολύ όμορφο να μεταφέρουμε τι σημαίνει αυτός ο κώδικας επικοινωνίας στα δικά μας παιδιά και πόσο σημαντικό είναι να συμβάλλουμε ώστε να μπορούν όλοι να έχουν ίσες ευκαιρίες ως προς τη διασκέδαση ή την εμπειρία της γνώσης.

Το περιβάλλον είναι θέμα που απασχολεί τους νέους σήμερα;

Φυσικά, το περιβάλλον είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα τα παιδιά και τη νεολαία σήμερα. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι θεματικές στις οποίες δίνει έμφαση το φετινό φεστιβάλ, είναι στα παιδιά που υψώνουν τη φωνή τους ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Όπως, για παράδειγμα, στο ντοκιμαντέρ “Θέλουμε το Μέλλον Μας!” του Atom Saskal από την Τουρκία, στο οποίο μαθητές από την Κωνσταντινούπολη ακολουθούν το παράδειγμα της Greta Thunberg και αναλαμβάνουν δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Στο ντοκιμαντέρ “Μικροπλαστικά Παντού” των Atsuko Quirk και Debby Lee Cohen από τις ΗΠΑ, οι μαθητές της πέμπτης τάξης ενός Δημόσιου Σχολείου στο Μπρούκλιν γίνονται πολίτες-επιστήμονες και ακτιβιστές, ενώ παράλληλα προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν την κοινότητα για την επιτακτική ανάγκη ενός plastic-free μέλλοντος. Επίσης, ανάλογα ερεθίσματα και δράσεις μπορούν να γίνουν το κίνητρο για περισσότερο προβληματισμό και να βοηθήσουν να βρεθούν περισσότερες λύσεις.

Ποια είναι τα κεντρικά μηνύματα στα οποία θέλει να εστιάσει το φεστιβάλ;

Μέσα από πρωτότυπες, βραβευμένες ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, μικρού και μεγάλου μήκους, στόχος είναι να καταλάβουμε πως όλοι μπορούμε να ταξιδέψουμε στον κόσμο, από τη Γαλλία, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ ως το Μεξικό, το Νεπάλ και τη Μογγολία, και να γνωρίσουμε καινούργιους ήρωες κινουμένων σχεδίων, αλλά και άλλους πολιτισμούς. Αφετηρία είναι οι αφηγήσεις σημαντικών ιστορικών γεγονότων του 20ού αιώνα, αλλά και περιπέτειες ηρώων που μαθαίνουν να τολμούν και να γκρεμίζουν τα στερεότυπα, ενάντια σε όλες τις αντιξοότητες. Να βρίσκουν τις “υπερδυνάμεις” τους και να μας εξιστορούν μ’ έναν μοναδικό τρόπο!

Με ποιους άλλους τρόπους διευρύνεται το φεστιβάλ;

Το πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ θα παραμείνει και φέτος κοντά στα σχολεία, διευρύνοντας ειδικά την παρουσία του στα σχολεία ειδικής αγωγής. Μέσα από το www.athicff.com, η εκπαιδευτική κοινότητα μπορεί να παρακολουθήσει ταινίες και να λάβει συνοδευτικό υλικό που έχει επιμεληθεί ομάδα εκπαιδευτικών και παιδοψυχολόγων. Αργότερα, ανάλογα των υγειονομικών συνθηκών, κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους το φεστιβάλ θα ταξιδέψει σε σχολεία απομακρυσμένων περιοχών και θα πραγματοποιήσει μια σειρά από κινηματογραφικά εργαστήρια και masterclasses για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
We Are Family
We Are Family

Γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1977. Μεγάλωσε και ζει στην Αθήνα. Ανήσυχη από πολύ μικρή, της άρεσαν η μουσική, τα γράμματα και ο αθλητισμός. Στα 18 σπούδασε αισθητική και αργότερα έγινε make-up artist δίπλα στον Αχιλλέα Χαρίτο. Αφού συνεργάστηκε πάνω από 15 χρόνια με διάφορες εταιρείες παραγωγής και διαφήμισης, τηλεοπτικά studios και wedding planners, ανακάλυψε πως θέλει να ασχοληθεί με θέματα που αφορούν τα παιδιά. Παρακολούθησε "εκπαιδευτικό δράμα" στο εργαστήρι της Ξένιας Καλογεροπούλου στο Θέατρο Πόρτα και άρχισε να της δίνεται η έμπνευση για ιστορίες και παραμύθια που αφορούν ρόλους για παιδιά. Στη συνέχεια παρακολούθησε εργαστήρια ψυχολογίας γιατί την ενδιέφεραν οι διάφορες συμπεριφορές που διαμορφώνονται στους μικρούς μας φίλους, καθώς απέκτησε και η ίδια δύο γιους. Σήμερα σπουδάζει μονωδία-κλασσικό τραγούδι και ευελπιστεί να καταφέρει να πάρει το γρηγορότερο δυνατό το πτυχίο της. Συμμετέχει στο φωνητικό σύνολο "Eclipsis" και περνάει όμορφες εμπειρίες στη διάρκεια των προβών.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER