Στην Τελική Ευθεία τα Έργα Αναδάσωσης από το Τatoi Club στη Βαρυμπόμπη

Το έργο της αποκατάστασης και αναδάσωσης, με προϋπολογισμό ύψους 1.000.000 ευρώ, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021 και μέχρι στιγμής έχει συμβάλει στην αναγέννηση 77.000 τ.μ. δάσους μέσω της φύτευσης 1.081 δέντρων και 6.125 μεγάλων θάμνων. Οι φυτεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο, με την προσθήκη άλλων 3.748 θάμνων.

Το Έργο της Αναδάσωσης

Έναν χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη Βαρυμπόμπη, το Κτήμα Τατοΐου και τον Δήμο Διονύσου, καταστρέφοντας 67.470 στρέμματα δασικής έκτασης –σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών–, το TATOΪ Club ανακοινώνει την ολοκλήρωση των έργων αναδάσωσης και αποκατάστασης της παρόδιας βλάστησης στη δυτική πλευρά της οδού Ερυθραίας.

Η πρωτοβουλία στοχεύει στην αναγέννηση 77.000 τ.μ. δάσους μέσω της φύτευσης 1.081 δέντρων και 9.873 μεγάλων θάμνων συνολικά, καθώς και στην εγκατάσταση αρδευτικού συστήματος. Σκοπός της παρέμβασης αυτής είναι η συντόμευση του χρόνου αποκατάστασης του φυσικού κάλλους στον άξονα πρόσβασης στην περιοχή και η δημιουργία αποτελεσματικής αντιπυρικής ζώνης προστασίας του αστικού περιβάλλοντος δυτικά της οδού Ερυθραίας.

Στάδια Υλοποίησης

Οι φυτεύσεις ξεκίνησαν στις 28 Μαρτίου, διακόπηκαν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και θα συνεχιστούν τον Σεπτέμβριο, με τη φύτευση άλλων 3.748 μεγάλων θάμνων.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάχθηκε στις διαδικασίες παροχής δωρεάς από ιδιώτες που θεσπίστηκε από την πολιτεία και στην οποία συμμετείχαν τα μέλη και οι εργαζόμενοι του ΤΑΤΟΪ Club με δωρεά 1.000.000 ευρώ.

Μετά την έγκριση της πρότασης από την πολιτεία, μια πολυμελής διεπιστημονική ομάδα με επικεφαλής τη βραβευμένη διεθνώς αρχιτέκτονα τοπίου Έλλη Παγκάλου πραγματοποίησε εκτενή μελέτη για τη χλωρίδα της ευρύτερης περιοχής και για τις σύγχρονες μεθόδους και πρακτικές αναδάσωσης, ώστε να επιλεχθούν τα κατάλληλα φυτικά είδη που, όχι μόνο θα ξαναδώσουν ζωή στο δάσος, αλλά θα το προστατεύσουν και σε περιπτώσεις πυρκαγιάς. Μεταξύ άλλων έχουν χρησιμοποιηθεί πλατύφυλλα αυτοφυή είδη, που θα ενισχύσουν τη βιοποικιλότητα και τη στρατηγική ελέγχου των πυρκαγιών. Παράλληλα, η μελέτη αποσκοπεί και στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Αξιοποιήθηκαν οι πιο σύγχρονες μέθοδοι αναδάσωσης, υπό την καθοδήγηση του Δασαρχείου και της πολιτείας.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Βιωσιμότητας του ΤΑΤΟΪ Club, T∙ACT, και υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Αχαρνών και του Δήμου Διονύσου, στην περιοχή του Κτήματος Τατοΐου.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το video για την πορεία της αναδάσωσης εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο Tact (tatoiclub.com).

 

Διαβάστε επίσης στη αθηΝΕΑ:

COP26: Θα Χάσουμε την Τελευταία, Μεγάλη μας Ευκαιρία;

Οικολογία Προς Μίμηση

«Μετά τη Φωτιά»: Το Γκρι Φεύγει, το Πράσινο Επιστρέφει

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+