8 Δισεκατομμύρια Άνθρωποι στη Γη

Οκτώ δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν στον πλανήτη Γη σήμερα.

Στις 15 Νοεμβρίου 2022, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, γεννήθηκε ο άνθρωπος «Νο 8 δισεκατομμύρια» στον κόσμο. Το πιθανότερο είναι αυτός (ή αυτή;) να γεννήθηκε στην Ινδία, δεδομένου ότι πέρυσι γεννήθηκαν εκεί περισσότερα από 23 εκατομμύρια παιδιά – 13 εκατομμύρια περισσότερα από την Κίνα, την οποία η Ινδία θα ξεπεράσει σύντομα, αποτελώντας πλέον την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου. Επίσης, αυτός ο άνθρωπος έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι αγόρι, καθώς οι γεννήσεις των αγοριών φαίνεται να υπερβαίνουν κατά μέσο όρο αυτές των κοριτσιών σε ποσοστό περίπου 105 προς 100.

Από το Πρώτο Δισεκατομμύριο Μέχρι Σήμερα

Οι άνθρωποι άργησαν να φτάσουν στο πρώτο ορόσημο του 1 δισεκατομμυρίου, το οποίο πέτυχαν το 1803. Φτάνοντας στο σήμερα, ο πληθυσμός έχει διπλασιαστεί από το 1974, ωστόσο ο ρυθμός ανάπτυξης έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Ενδιαφέρον, ακόμη, παρουσιάζει η διαπίστωση ότι το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού συγκεντρώνεται σε μόλις 7 χώρες: Κίνα, Ινδία, ΗΠΑ, Ινδονησία, Πακιστάν, Νιγηρία και Βραζιλία.

Μάλιστα, η πανδημία Covid-19 «έχει επηρεάσει όλες τις συνιστώσες της πληθυσμιακής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της γονιμότητας, της θνησιμότητας και της μετανάστευσης», αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ. Το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής μειώθηκε στα 71 έτη το 2021 (από σχεδόν 73 έτη το 2019), κυρίως λόγω των επιπτώσεών της.

Ένα Σημαντικό Ορόσημο

Οκτώ δισεκατομμύρια είναι αναμφισβήτητα ένα σημαντικό ορόσημο για την ανθρωπότητα. Αυτό το νούμερο σημαίνει ότι οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, με κατά κανόνα καλύτερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, στην τροφή, στο καθαρό νερό και στην αποχέτευση από ό,τι στο παρελθόν. Επιπλέον, σημαίνει ότι ένα μικρότερο ποσοστό των ανθρώπων ζει πλέον σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Ωστόσο, ο πληθυσμός βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρές προκλήσεις (βλ. κλιματική αλλαγή, πολεμικές συγκρούσεις, καταπάτηση αυτονόητων ανθρώπινων δικαιωμάτων…), ενώ η πανδημία ανέτρεψε κάποια πρόοδο στον τομέα της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης και της φτώχειας.

Ας χρησιμοποιήσουμε αυτό το ορόσημο ως κραυγή συσπείρωσης ώστε οι παγκόσμιοι ηγέτες να εξετάσουν προσεκτικά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, αλλά και να αναγνωρίσουν τα πεδία όπου αυτή δεν έχει επέλθει. Θα πρέπει να είμαστε σαφείς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και να επενδύσουμε στις κατάλληλες λύσεις.

Αναγνωρίζοντας και υποστηρίζοντας την έμφυτη αξία και τα δικαιώματα κάθε ατόμου, σε κάθε γωνιά του πλανήτη ανεξαιρέτως, μπορούμε να οικοδομήσουμε έναν κόσμο στον οποίο και τα 8 δισεκατομμύρια θα μπορούμε να αναπτυχθούμε και να ευημερήσουμε.

Στο επόμενο δισεκατομμύριο λοιπόν!

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
COMMUNICATIONS MANAGER
COMMUNICATIONS MANAGER

Η Αντωνέλα Σκιαδαρέση είναι Communications Manager στην αθηΝΕΑ. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, ενώ μέρος των σπουδών της το πραγματοποίησε στη γαλλική πόλη του κρασιού, το Μπορντώ, με κατεύθυνση διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Το 2021 ταξίδεψε στις Βρυξέλλες όπου έκανε πρακτική στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη, έχει ασχοληθεί με τον πρωταθλητισμό στο σκάκι και στο Tae Kwon Do ως μέλος της εθνικής ομάδας. Σήμερα σκοπεύει να εφαρμόσει όσα της δίδαξε ο αθλητισμός στην καθημερινή της ζωή, θέτοντας υψηλούς στόχους για το αύριο. Είναι αισιόδοξη και πιστεύει ιδιαιτέρα στη δυναμική των νέων. Γι’ αυτό και ανέλαβε να ανοίξει ένα παράθυρο επικοινωνίας μαζί τους, μέσω της στήλης #YOUTH4YOUTH στην αθηΝΕΑ. Αγαπά τον καφέ, τα βιβλία και φυσικά... τα ταξίδια!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+