Μελίνα Δασκαλάκη: “Η Τεχνολογία Παρέχει στο Δημότη Μοναδικές Δυνατότητες”

Όταν προ μηνών σας ζητήσαμε να μας στείλετε τις ερωτήσεις που θα θέλατε εσείς να θέσετε στους υποψήφιους της τοπικής αυτοδιοίκησης, με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές, η ανταπόκρισή σας υπήρξε εντυπωσιακή. Με την ενεργή συμμετοχή σας στη διαδικασία αυτή μας δείξατε ότι συχνά είναι τα μικρά και καθημερινά ζητήματα που μας απασχολούν – κι ας μένουν κάποιες φορές στο περιθώριο του δημόσιου λόγου. Από τα ερωτήματα λοιπόν που μας στείλατε, φτιάξαμε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο υποβάλαμε και συνεχίζουμε να υποβάλουμε σε υποψήφιους από ολόκληρη την Ελλάδα, που προέρχονται από ένα ευρύ ιδεολογικό και πολιτικό φάσμα. Καλέσαμε καθέναν να διαλέξει 5 από αυτές που θεωρεί πιο κρίσιμες ή σχετικές με τις δικές του προτεραιότητες.

Η Μελπομένη (Μελίνα) Δασκαλάκη είναι Δικηγόρος. Γεννήθηκε το 1963 στο Κουκάκι, όπου ζει μέχρι σήμερα. Έχει δυο γιους 27 και 25 ετών. Ασχολείται πολύ ενεργά με τα κοινά τα τελευταία 10 χρόνια. Είναι μέλος της Δράσης από την ίδρυσή της, σταθερά μέλος της Κεντρικής και της Διοικούσας Επιτροπής, στο παρελθόν δε χρημάτισε Γραμματέας και Αντιπρόεδρος. Εκλέχτηκε Σύμβουλος και Πρόεδρος στο Α’ Διαμέρισμα (2011-2015) και Δημοτική Σύμβουλος (2015-2019) με την παράταξη Δικαίωμα στην Πόλη. Από την θητεία της στην Δράση, αλλά και ως Πρόεδρος του ιστορικού ραδιοσταθμού Αθήνα 9.84 και από τον αγώνα της για την εξυγίανση του Γηροκομείου Αθηνών έχει φήμη ανθρώπου μαχητικού, επίμονου και αποτελεσματικού. Θέλει να συνεχίσει να προσφέρει στην πόλη και στους δημότες με τις γνώσεις, την εμπειρία και την κρίση της, για να πάει η Αθήνα Ψηλά.

Πώς θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία για να φτιάχνουμε αμέσως ό,τι χαλάει στην πόλη;

Η τεχνολογία παρέχει στον δημότη μοναδικές δυνατότητες. Υπάρχουν εφαρμογές, που αναπτύχθηκαν από ιδιώτες, με τις οποίες εύκολα και γρήγορα ο δημότης, αλλά και ο επισκέπτης μιας πόλης, μπορεί να αναφέρει κάθε πρόβλημα, βλάβες, λακούβες, παράνομη ή αντικοινωνική στάθμευση ή άλλη κατάληψη κοινόχρηστου χώρου, και να παρακολουθεί την πορεία του αιτήματός του μέχρι να λυθεί το πρόβλημα. Μια τέτοια εφαρμογή, την Novoville, μόλις πρόσφατα προσάρμοσε στις ανάγκες του ο Δήμος Αθηναίων. Μια άλλη εφαρμογή που ήδη λειτουργεί είναι η εφαρμογή για τη στάθμευση στον Δήμο Αθηναίων. Θα μπορούσε να επεκταθεί με εργαλεία που πληροφορούν τον οδηγό πού υπάρχουν parking και αν έχουν θέσεις, κι ακόμα αν υπάρχουν θέσεις σε περιοχές ελεγχόμενης στάθμευσης.

Ο Δήμος, όμως, μπορεί να αξιοποιήσει την τεχνολογία και σε άλλους τομείς. Μπορεί να δίνει και άλλου είδους πληροφορίες στους δημότες μέσα από barcodes ή QR codes τοποθετημένα λ.χ. σε διάφορα αξιοθέατα, και έτσι να δημιουργούνται ψηφιακές ξεναγήσεις με διάφορες θεματικές, ή σε καταστήματα, ώστε να μπορούν οι δημότες να ελέγχουν αν οι καταστηματάρχες κινούνται εκτός νόμου λ.χ. στο κάπνισμα, στην ηχορύπανση ή στην κατάληψη δημόσιου χώρου, και να λαμβάνουν τα μέτρα τους. Μπορούν ακόμα όλες οι υπηρεσίες του Δήμου να παρέχονται ηλεκτρονικά, όπως οι άδειες και τα πιστοποιητικά, χωρίς καμία ταλαιπωρία για τον δημότη.

Η τεχνολογία μας λύνει τα χέρια, ώστε να μπορέσουμε να δίνουμε αποτελεσματικές, γρήγορες και ελέγξιμες απαντήσεις στα προβλήματα των δημοτών, να παρακάμψουμε την γραφειοκρατία, να βελτιώσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών μας και να εγγυηθούμε διαφάνεια.

Κάποιοι δήμοι ξεχωρίζουν για την πρόοδό τους. Από ποια παραδείγματα -εγχώρια ή διεθνή- θεωρείτε ότι μπορούμε να μάθουμε;

Ταξιδεύοντας έχω δει πολλά που έχω ζηλέψει σε άλλες πόλεις. Για παράδειγμα, τα QR codes σε αξιοθέατα τα έχω δει και απολαύσει στην Ιταλία. Στην καθαριότητα, που είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της Αθήνας, υπάρχουν πολλές πόλεις από τις οποίες μπορούμε να διδαχθούμε, όπως η Βιέννη, που έχει μέσα στον αστικό ιστό μονάδες θερμικής επεξεργασίας και ανακύκλωσης απορριμμάτων. Δεν χρειάζεται να εφεύρουμε τον τροχό. Αρκεί να φανούμε τολμηροί, αποφασιστικοί και γρήγοροι.

Τι σκοπεύετε να κάνετε για το αιώνιο πρόβλημα αποκομιδής των απορριμμάτων; Είστε υπέρ της συνεργασίας με ιδιωτικές εταιρείες; Με ποιο τρόπο θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία στη λύση του προβλήματος;

Στην προηγούμενη ερώτηση έδωσα τη μισή απάντηση, σε ό,τι αφορά τις τεχνολογίες θερμικής επεξεργασίας, τις οποίες η Αθήνα, η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να εφαρμόσει. Πρέπει να σταματήσει το έγκλημα και το διεθνές ρεζιλίκι των χωματερών. Η άλλη μισή απάντηση είναι πως ναι, είμαι απολύτως υπέρ της συνεργασίας με ιδιωτικές εταιρίες. Πιστεύω πως ο Δήμαρχος της Αθήνας πρέπει να έχει το ζήτημα των σκουπιδιών στις πρώτες προτεραιότητές του. Η λύση του απαιτεί συνεργασία με την Περιφέρεια και, όπως είπα πιο πάνω, ταχύτητα και αποφασιστικότητα.

Η τεχνολογία μας λύνει τα χέρια, ώστε να μπορέσουμε να δίνουμε αποτελεσματικές, γρήγορες και ελέγξιμες απαντήσεις στα προβλήματα των δημοτών, να παρακάμψουμε την γραφειοκρατία, να βελτιώσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών μας και να εγγυηθούμε διαφάνεια.

Πώς θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της ταφής των σκουπιδιών; Ποια βήματα θα ακολουθήσετε, πότε και με ποιο αποτέλεσμα;

Η σημερινή κυβέρνηση είναι πολύ αρνητική στην καύση των απορριμμάτων και δεν την έχει συμπεριλάβει στον Εθνικό Σχεδιασμό. Μια προσπάθεια προς τη σωστή κατεύθυνση ξεκίνησε να γίνεται με τα σχεδιαζόμενα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα) ανά την επικράτεια, όμως διακόπηκε από την παρούσα κυβέρνηση η οποία είτε ακύρωσε διαγωνισμούς, είτε προέβαλε εμπόδια στην υλοποίηση τους. Χρειάζεται αυτή η προσπάθεια να ενταθεί. Η ευκαιρία που θα έχουμε είναι να εκλεγούν σε Δήμο, Περιφέρεια και Κυβέρνηση δυνάμεις φιλικές προς την τεχνολογική πρόοδο και την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Τι μέτρα σκοπεύετε να πάρετε για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας;

Η εγκληματικότητα μειώνεται σε πόλεις καθαρές, φωτισμένες, ζωντανές, με χαμηλή ανεργία και με αποτελεσματική αστυνόμευση. Κάθε μέτρο προς αυτές τις κατευθύνσεις είναι μέτρο καταπολέμησης της εγκληματικότητας. Η Αθήνα είναι κακοφωτισμένη. Αυτό μπορεί να αλλάξει. Η Αθήνα έχει πολλά εγκαταλελειμμένα κτήρια και καταστήματα. Κι αυτό μπορεί να αλλάξει με μέτρα δύο κατευθύνσεων: κίνητρα στους ιδιώτες για αποκατάσταση, ταχύτητα στη λύση του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος, όταν είναι αμφισβητούμενο, επέμβαση του Δήμου εκεί που οι ιδιοκτήτες δεν βρίσκονται ή δεν μπορούν να αναλάβουν την επισκευή τους. Αυτά τα μέτρα όμως απαιτούν και νομοθετικές ρυθμίσεις, διεύρυνση αρμοδιοτήτων των Δήμων και κονδύλια. Επιπλέον, σε μια πόλη σαν την Αθήνα, με πολλούς νέους κατοίκους πρόσφυγές και μετανάστες, χρειάζονται μέτρα αποτελεσματικής καταγραφής τους και ένταξής τους στον κοινωνικό ιστό: τάξεις υποδοχής μεταναστών, εκμάθηση γλώσσας κ.ά., ώστε να λειανθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις που ωθούν στη βία και την παρανομία.

Αρθρογράφος
Σχολιασμός

Σχολιασμός