Μια Start-Up Εμπνευσμένη από τον Όμηρο

Μια νέα χρονιά ξεκινά, με σημαντικούς οιωνούς για ευημερία και ανάπτυξη. Στο πλαίσιο ζωής που μας περιβάλλει και που μέχρι τώρα μας ταλαιπώρησε αρκετά με σκαμπανευάσματα στα οικονομικά και ανασφάλεια στο επιχειρείν, υπάρχουν άνθρωποι που δε φοβούνται να ανοίξουν τα φτερά τους και να δοκιμαστούν, να “επιχειρήσουν” κόντρα στα προγνωστικά, να διακριθούν, και τελικά να μας δείξουν πώς ακριβώς πρέπει να είναι το νέο προσωπο της Ελλάδας: τολμηρό, καινοτόμο και ελπιδοφόρο. Η εταιρία Mentor, η οποία προσφέρει θεματικές εκπαιδευτικές περιηγήσεις γύρω από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, είναι μια start-up που συνοψίζει το παραπάνω τρίπτυχο στις δραστηριότητές της με εξαιρετική επιτυχία. Το γεγονός μάλιστα ότι δημιουργήθηκε από καλούς φίλους, με κάνει παραπάνω από περήφανη!

Ποια είναι λοιπόν η εταιρία Mentor;

Δημιουργήθηκε ουσιαστικά  στα τέλη του 2014 από τον Παναγιώτη Γκιόκα και τον Γιάννη Παππά, με κεντρική ιδέα την ανάδειξη του πολιτιστικού/εκπαιδευτικού τουρισμού και τη διαχείριση πολιτιστικών οργανισμών, παράλληλα με τον στρατηγικό σχεδιασμό και την τουριστική ανάπτυξη περιοχών με σημαντικό πολιτιστικό χαρακτήρα.

Η συμμετοχή των ιδρυτών της Mentor σε μη κερδοσκοπικές ομάδες με στόχο την ενίσχυση του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας, τους έφερε σε επαφή με ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα που υπογράμμισαν την ανάγκη για εκπαιδευτικές και πολιτιστικές υπηρεσίες, συνυφασμένες με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους. Αυτή ήταν και η βασική ιδέα που αποτέλεσε την απαρχή της Mentor. Η ανάγκη ύπαρξης ενός φορέα παροχής υψηλών πολιτιστικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών, γύρω από αρχαιολογικούς χώρους μεγάλου ενδιαφέροντος.

Και η έμπνευση πίσω από τη βασική της ιδέα ποια ήταν;

H  βασική έμπνευση για τη δημιουργία της Mentor, προήλθε ουσιαστικά από το κλασικό επικό ποίημα του Ομήρου “Οδύσσεια”, και ιδιαίτερα από τον ίδιο τον Μέντορα. Ο κοντινότερος φίλος και καθοδηγητής του γιου του Οδυσσέα, Τηλέμαχου, υπήρξε η περσόνα που μας ενέπνευσε να δημιουργήσουμε τη δική μας start-up εταιρεία, με στόχο να αναδείξει με τον εποικοδομητικότερο τρόπο την πολιτιστική μας κουλτούρα, προσφέροντας θεματικές εκπαιδευτικές περιηγήσεις γύρω από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, με επικεφαλής τους δικούς μας “Μέντορες”.

Η Mentor συμμετείχε στο EGG, στο πρόγραμμα της Eurobank για την καινοτόμο επιχειρηματικότητα, όπου και διακρίθηκε. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτό.

Μετά από μια ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία τεσσάρων φάσεων αξιολόγησης, με πληθώρα αιτήσεων που έφτασαν τις περίπου 2.000, η Mentor διακρίθηκε στις 21 Ιουνίου 2016, ως μία από τις 30 πιο καινοτόμες ελληνικές νεοσύστατες επιχειρήσεις για το 2016-2017, μέσω του διαγωνισμού καινοτόμου νεανικής επιχειρηματικότητας EGG – enter-grow-go, ένα πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Eurobank που σχεδίασε και υλοποιεί σε συνεργασία με το Corallia Clusters Initiative.

Ο κοντινότερος φίλος και καθοδηγητής του γιου του Οδυσσέα, Τηλέμαχου, υπήρξε η περσόνα που μας ενέπνευσε να δημιουργήσουμε τη δική μας start-up εταιρεία.
Μας δόθηκε λοιπόν η ευκαιρία να αφιερωθούμε στο σκοπό και το όραμά μας: τη διαφύλαξη της ελληνικής κληρονομιάς με την οργάνωση θεματικών εκπαιδευτικών διαδρομών, σεμιναρίων και workshop για μαθητές από όλο τον κόσμο, τη διοίκηση πολιτιστικών μονάδων και την εκπόνηση στρατηγικής τουριστικής ανάπτυξης για περιοχές με έντονο πολιτιστικό χαρακτήρα.

Ο πρώτος σας μάλιστα στρατηγικός σχεδιασμός ήταν αυτός για την ανάδειξη της Ελευσίνας σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.Βέβαια. Παράλληλα με την οργάνωση προγραμμάτων εκπαιδευτικού τουρισμού, η Mentor ήταν υπεύθυνη και για το στρατηγικό σχεδιασμό και την υλοποίηση του marketing και της επικοινωνίας της υποψηφιότητας της Ελευσίνας. Μαζί με μια μικρή, αλλά δυνατή ομάδα εργασίας, κατάφεραμε να καταστήσουμε μια από τις πλέον περιβαλλοντικά -και όχι μόνο- υποβαθμισμένες περιοχές της Ελλάδας σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021.

Αυτό φυσικά μας γεμίζει μεγάλη χαρά και αισθανόμαστε εξαιρετικά τυχεροί που ήμασταν κομμάτι αυτής της ανεπανάληπτης περιπέτειας που άλλαξε τη ζωή μας, καθώς αποδεικνύει ότι η σκληρή δουλειά, το όραμα και η επιμονή μπορεί πράγματι να κάνει τα αδύνατα δυνατά: όπως την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης!

Τι να ευχηθούμε λοιπόν στο μέλλον για την Mentor;

Το τέλος του 4ου κύκλου του προγράμματος EGG σηματοδοτήθηκε από δύο ιδιαίτερα σημαντικά γεγονότα για τη Mentor. Αρχικά, η Mentor κατατάχθηκε πρώτη στη βαθμολογία του προγράμματος, διασφαλίζοντας την παραμονή της για δεύτερη χρονιά στις εγκαταστάσεις του EGG, που απτελούν και το “δεύτερο σπίτι” της.

Το δεύτερο είναι η αποκλειστική συμφωνία συνεργασίας που συνάφθηκε με το Hellenic American University και το Hellenic American College. Πρόκειται για μία σύμπραξη που προσφέρει εκπαιδευτικές υπηρεσίες υψηλού κύρους, σε συνδυασμό με περιηγήσεις στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό (με προοπτική να καλυφθεί όλο το χρονικό φάσμα του ελληνικού πολιτισμού) και στοχεύει τόσο στην αξιοποίηση της ακαδημαϊκής εμπειρίας του Hellenic American University, όσο και την κεφαλαιοποίηση της τεχνογνωσίας της Mentor σε διαδραστικά προγράμματα περιήγησης.

Μετά από μια σύντομη αλλά πραγματικά συναρπαστική πορεία, συνεχίζουμε να προσπαθούμε να κάνουμε την αλλαγή που ονειρευόμαστε, δουλεύοντας με υπομονή και επιμονή. Ευχηθείτε μας λοιπόν καλή συνέχεια στο έργο της ενίσχυσης των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας μας!

Αρθρογράφος

Φιλόλογος, εργάζεται στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και αγαπά ιδιαίτερα τη συγγραφή -έχει ήδη εκδοθεί το πρώτο βιβλίο της- αλλά και την εμπνευσμένη αρθρογραφία. Μέσα απ' τα όμορφα στοιχεία της καθημερινότητας, επιλέγει αυτά που αξίζει να "δει" κανείς με άλλο μάτι στην Αθήνα, και μας τα παρουσιάζει στη στήλη "Out (& About)".

Σχολιασμός

Σχολιασμός