Συνέντευξη Τύπου για τις 27ες Νύχτες Πρεμιέρας στην Αίγλη Ζαππείου

Νύχτες Πρεμιέρας

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021 η Συνέντευξη Τύπου του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας στον θερινό κινηματογράφο της Αίγλης Ζαππείου. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Λουκάς Κατσίκας, παρουσία της Προέδρου της Κινηματογραφικής Εταιρείας Αθηνών, κας Μαρίας Μπόμπολα. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κος Δημήτρης Σκάλκος, η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, κα Μαίρη Βιδάλη, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, κος Λευτέρης Γιοβανίδης και ο Ιδρυτικός Διευθυντής της Biennale Αθήνας, Poka- Yio.

H εκτελεστική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας, κα Τατιάνα Παππά και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Λουκάς Κατσίκας, υποδέχτηκαν τους παρευρισκόμενους αλλά και το κοινό που παρακολουθούσε τη Συνέντευξη Τύπου σε ζωντανή μετάδοση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Φεστιβάλ.

Νύχτες ΠρεμιέραςΗ κα Τατιάνα Παππά καλωσόρισε τους θεατές και ξεκίνησε την εκδήλωση εκφράζοντας “τη μεγάλη μας χαρά για την επιτυχή και ασφαλή διεξαγωγή και του φετινού καλοκαιρινού φεστιβάλ. Το Athens Open Air Film Festival γέμισε τις καλοκαιρινές μας νύχτες με ποιοτικό σινεμά και πιστό στο όραμά του να συστήνει ιδιαίτερους πολιτιστικούς προορισμούς στους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης, ταξίδεψε στην ιστορική Ελευσίνα και διοργάνωσε μια σειρά υπέροχων δράσεων σε συνεργασία με την ΕΛΕΥΣΙΝΑ 2023 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ” και ευχαριστώντας τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ 2023 ΠΠΕ, κο Μιχαήλ Μαρμαρινό και την Πρόεδρο του ΔΣ, κα Δέσποινα Γερουλάνου, την κα Παναγίδου και όλη την ομάδα για τη συνεργασία.

Στη συνέχεια η κα Παππά ευχαρίστησε “ολόψυχα” το Υπουργείο Ανάπτυξης τον Υπουργό κο Άδωνη Γεωργιάδη και ειδικότερα τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρη Σκάλκο. Την Περιφέρεια Αττικής, τον κ. Γιώργο Πατούλη και τους συνεργάτες του στο Περιφερειακό Συμβούλιο, την κυρία Μαίρη Βιδάλη, αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού, τον κύριο Χάρη Ρώμα τομεάρχη Πολιτισμού καθώς και τον Προϊστάμενο και όλα τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής, τονίζοντας ότι “χάρη στη δική τους γενναία στήριξη, πάνω από όλα, είναι εφικτό να πραγματοποιήσουμε και φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας για 27η χρονιά. Ευχαριστούμε επίσης για την Αιγίδα και υποστήριξη την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη, τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κο Νικόλα Γιατρομανωλάκη, τη Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού, τη Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού και τη Διεύθυνση Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου αλλά και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και την πρόεδρό του, κα Άννα Ροκοφύλλου, καθώς χάρη σε όλους αυτούς τους θεσμούς υλοποιείται η 27η έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας: 14 ημέρες προβολών, 140 ταινίες, δεκάδες χιλιάδες θεατές, 100 και πλέον συνεργάτες και προμηθευτές, εθελοντές , ένας ολόκληρος κόσμος που ζει για τη μεγάλη γιορτή του σινεμά στην Αθήνα, κι ένας κόσμος που ζει από αυτή τη γιορτή.

Μια γιορτή που δίνει στην πόλη την εξωστρέφεια που της αξίζει, τη λάμψη που τόσο έχει ανάγκη, ακόμη περισσότερο στους σημερινούς καιρούς μας. Η Περιφέρεια Αττικής και το Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα, είναι ταυτόχρονα η ελπίδα, ο εγγυητής και η γέφυρα για τον μέλλον αυτού του τόσο σημαντικού θεσμού που στις σημερινές συνθήκες είναι ανέφικτο να στηρίξει από μόνη της η ιδιωτική πρωτοβουλία και μπορεί να έχει τη βεβαιότητα ότι και στο μέλλον, όλοι οι πόροι που θα εξασφαλίσουν για το Φεστιβάλ, όχι μόνο θα απορροφηθούν έγκαιρα, αλλά και θα αξιοποιηθούν αποτελεσματικά προσφέροντας πολιτισμό, ψυχαγωγία και εργασία!”.

Νύχτες ΠρεμιέραςΣτη συνέχεια, κάλεσε κοντά της τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρη Σκάλκο, και την Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού, κα Μαίρη Βιδάλη, να απευθύνουν ένα σύντομο χαιρετισμό. Ο κος Σκάλκος σημείωσε ότι ελπίζει “οι δύσκολες μέρες που έπληξαν τον πολιτισμό εξαιτίας της πανδημίας να είναι παρελθόν” και δεσμεύτηκε ότι “το Υπουργείο και η Περιφέρεια θα είναι πάντα αρωγοί και υποστηρικτές του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας”.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σινεμά λέγοντας “Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ έχει πει ότι ‘ο κινηματογράφος απαλύνει τη μοναξιά μας’, αλλά εγώ προτιμώ τον σκηνοθέτη Μάρτιν Σκορσέζε και τη φιλοσοφία του ότι ‘στις δύσκολες στιγμές, πρέπει να μιλάμε μεταξύ μας, να ακούμε ο ένας τον άλλον, να ονειρευόμαστε όλοι μαζί’ και σημειώνοντας ότι ‘ο κινηματογράφος είναι μια συλλογική εμπειρία’, έκλεισε την ομιλία του με την ευχή τις 27ες Νύχτες Πρεμιέρας ‘να τις ζήσουμε όλοι μαζί στις αίθουσες!”.

Νύχτες ΠρεμιέραςΗ κα Βιδάλη μετέφερε τις ευχές και τα συγχαρητήρια για τη διοργάνωση του Περιφερειάρχη Αττικής, κου Γιώργου Πατούλη, και σημείωσε πόσο σημαντικό είναι ότι η Περιφέρεια, σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, επιμένει να στηρίζει τους καλλιτέχνες. Συνέχισε λέγοντας ότι “οφείλουμε να στηρίζουμε το ΔΦΚ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, όχι μόνο για τους κινηματογραφόφιλους αλλά γιατί φέρνει τη νεολαία στις αίθουσες και τους βοηθά να καταλάβουν την αξία του καλού κινηματογράφου”.

Στη συνέχεια η κα Παππά, αφού ευχαρίστησε, και τους χορηγούς της διοργάνωσης για την πολύτιμη υποστήριξή τους (Χορηγό Βραβείου Κοινού Fischer, Υποστηρικτή Εκδηλώσεων Jameson, Χορηγό του Μεγάλου Αφιερώματος ΖΑΓΟΡΙ Go Green Sparkling, Χορηγό Αερομεταφορών Aegean Airlines, Υποστηρικτή Μετακινήσεων SFAKIANAKIS, κοσμηματοπωλεία Zolotas, Μητροπολιτικό Κολλέγιο, Εταιρεία ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε. Σταθερές Συγκοινωνίες) κάλεσε στο βήμα τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, Λουκά Κατσίκα, για να προχωρήσει στην παρουσίαση του προγράμματος.

Ο Λουκάς Κατσίκας καλωσόρισε το κοινό και αφού αναφέρθηκε στην απόλυτα ασφαλή και επιτυχημένη περσινή διεξαγωγή του Φεστιβάλ, σε υβριδική μορφή, επισήμανε ότι και η 27η έκδοση θα φιλοξενηθεί σε θερινές και κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες, εξασφαλίζοντας την ισότιμη πρόσβαση κατοίκων και επισκεπτών της πόλης.

Νύχτες ΠρεμιέραςΞεκίνησε το λόγο του με αναφορά στο φετινό εικαστικό του Φεστιβάλ με την ιδέα του κινηματογράφου ως θρησκευτική εμπειρία και εκδήλωση λατρείας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “Η δική μας θρησκεία είναι το σινεμά, οι σκηνοθέτες είναι οι δικοί μας άγιοι, οι ταινίες τα ιερά μας κείμενα και οι αίθουσες οι δικοί μας χώροι λατρείας. Με την αφίσα του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας γιορτάζουμε τους ναούς των μεγάλων κινηματογραφικών Μυστηρίων”.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε με μεγάλη χαρά δύο συνεργασίες τις οποίες εγκαινιάζουν περήφανα οι 27ες Νύχτες Πρεμιέρας, με δύο σπουδαίους πολιτιστικούς θεσμούς. Η πρώτη συνεργασία πραγματοποιείται με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και περιλαμβάνει μια σειρά προβολών σε εντυπωσιακά και ιστορικά σημεία του Πειραιά προκειμένου να γιορτάσουμε για πρώτη φορά κι εκεί το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Το παρελθόν του Φεστιβάλ θα συναντήσει το παρόν με δύο προφεστιβαλικές, διπλές και open air προβολές στις οποίες τέσσερις από τις πιο δημοφιλείς ταινίες έναρξης στη μέχρι τώρα ιστορία των Νυχτών Πρεμιέρας θα φιλοξενηθούν με ελεύθερη είσοδο. Οι προβολές θα γίνουν την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου στο χώρο έξω από την πέτρινη αποθήκη της Πύλης 2 του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Παρασκευή θα δούμε το THE ARTIST του Μισέλ Χαζαναβίσιους και το ΓΥΡΝΑ ΠΙΣΩ του Πέδρο Αλμοδόβαρ, Σάββατο τις ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΓΡΙΟΥΣ του Νταμιάν Σιφρόν και τα ΠΑΡΑΣΙΤΑ του Μπονγκ Τζουν Χο. Την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, το κτίριο-κόσμημα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά προστίθεται στις αίθουσες του Φεστιβάλ και φιλοξενεί δύο μοναδικές πανελλήνιες πρεμιέρες από το φετινό πρόγραμμα: το συγκινητικό και κατάλληλο και μικρούς και μεγάλους τελευταίο κομψοτέχνημα του πολυβραβευμένου Αρι Φόλμαν (“Βαλς με τον Μπασίρ”), παρουσία του σκηνοθέτη, που καταχειροκροτήθηκε στις Κάννες, με τίτλο ΠΟΥ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΑΝΝΑ ΦΡΑΝΚ, καθώς και το δυνατό πολωνικό δράμα ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΙΣ ΙΧΝΗ που διαγωνίστηκε – προ μερικών ημερών – για το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Νύχτες ΠρεμιέραςΣτο σημείο αυτό, κάλεσε τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, κο Λευτέρη Γιοβανίδη, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: “Ηταν ένα βράδυ το 1995 που είδα μια ταινία, το “Kids”, στις Νύχτες Πρεμιέρας. Tα χρόνια πέρασαν από τότε, ήταν το πρώτο φεστιβάλ που διεξαγόταν και ωριμάσαμε και οι δύο έκτοτε. Ο Πειραιάς έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τον κινηματογράφο και τον πολιτισμό και η κινηματογραφική δραστηριότητα πρέπει να επιστρέψει. Και ξεκινάμε με αυτό το φεστιβάλ, αυτή τη μεγάλη γιορτή, που κάνουμε φέτος τον Σεπτέμβριο, το Art Port, που έχουμε την χαρά να συμμετέχει σε αυτό και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας”.

Η δεύτερη συνέργεια που παρουσίασε ο Λουκάς Κατσίκας και εγκαινιάζεται φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας είναι με την Athens Biennale. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Κατσίκας “Οι δύο μεγάλοι πολιτιστικοί θεσμοί ενώνουμε τις δυνάμεις μας στην παράλληλη διεξαγωγή μας και δημιουργούμε μια διεθνή γιορτή πολιτισμού για τους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης. Ο κινηματογράφος συνομιλεί διαρκώς και δανείζεται από τις παραστατικές και εικαστικές τέχνες. Γι αυτό φέτος μια σειρά από τις ταινίες του προγράμματος του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, εντάσσονται στο σκεπτικό της 7ης BIENNALE της Αθήνας με τίτλο “ECLIPSE” καθώς αφηγούνται ιστορίες για τις κοινωνικές, πολιτικές και πνευματικές αλλαγές που συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην ίδια την Αθήνα, προσεγγίζοντας ζητήματα ταυτότητας, ιστορίας και πολιτισμικής πολυπλοκότητας. Επιπλέον, δράττουμε της ευτυχούς σύμπτωσης της ταυτόχρονης διεξαγωγής μας και “ανταλλάσουμε” διεθνείς και επιφανείς καλεσμένους μας για να πλαισιώσουν τις προβολές και δράσεις μας”.

Νύχτες ΠρεμιέραςΣτη συνέχεια προσκάλεσε στη σκηνή τον Ιδρυτικό Διευθυντή της Athens Biennale, Poka – Yio, ο οποίος χαιρέτισε με θέρμη αυτή τη συνέργεια λέγοντας: “Από τη θέση μου ως υπεύθυνος οπτικού πολιτισμού του ιδρύματος Ωνάση, προσπαθώ, και είναι το πρώτο πράγμα που είπα, ότι πρέπει οι δυο τέχνες να έρθουν απόλυτα κοντά, όσο κοντά είναι τουλάχιστον στην καρδιά του κόσμου και αυτό που λέω στους φοιτητές μου στη Σχολή Καλών Τεχνών, είναι “μάθετε να λέτε ιστορίες”. Η διοργάνωση είναι αυτή που φέρνει τη δουλειά των δημιουργών προς τα έξω, πολλοί εικαστικοί σύγχρονοι αυτή τη στιγμή κάνουν τα βήματα τους με μεγάλου μήκους ταινίες και νομίζω τα επόμενα χρόνια θα σημειωθεί μια άνθηση του πολιτισμού και των τεχνών της αφήγησης. Ετσι η δουλειά των δύο θεσμών θα συνδεθεί πιο πολύ”.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ ξαναπήρε το λόγο και παρουσίασε συνοπτικά το φετινό πρόγραμμα το οποίο φιλοξενεί 140 ταινίες, 3 Διαγωνιστικά Τμήματα, 2 Αφιερώματα, πολυαναμενόμενες πρεμιέρες, παράλληλες εκδηλώσεις και ειδικές προβολές:

Αφού αναφέρθηκε στις ταινίες έναρξης και λήξης των 27ων Νυχτών Πρεμιέρας, ο Λουκάς Κατσίκας σύστησε τα μέλη των Διεθνών Κριτικών Επιτροπών και τα βραβεία που θα απονείμουν και προσκάλεσε στο βήμα τον Συνεργάτη του Προγράμματος του Φεστιβάλ, Νεκτάριο Σάκκα για να παρουσιάσει τις ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος (μυθοπλασίας) και του Διεθνούς Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ.

Η επιτροπή που θα απονείμει τα βραβεία για το ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ μας Τμήμα αποτελείται από τον Πρόεδρο, Μπάμπη Μακρίδη, σκηνοθέτη και σεναριογράφο και μέλη τους/τις: Ντίνα Ιορντάνοβα, ιστορικό κινηματογράφου, Τίτους Κρέγιενμπεργκ, executive producer, Μαρία Ναυπλιώτου, ηθοποιό και Βαγγέλη Ραπτόπουλο, συγγραφέα.

Η κριτική επιτροπή του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ αποτελείται από τον Πρόεδρο Μάρκο Γκαστίν, ντοκιμαντερίστα σκηνοθέτη και παραγωγό και μέλη τον Θανάση Καμπαγιάννη, δικηγόρο, την Κατρίν Κίλγκαρντ, Διευθύντρια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του CPH:DOX, τη Νοέ Μεντέλ, σκηνοθέτιδα και παραγωγό και τον Αρη Χατζηστεφάνου, δημοσιογράφο και σκηνοθέτη.

Τα διεθνή βραβεία ΧΡΥΣΗ ΑΘΗΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ και ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ και τα αγαλματίδια είναι μια ευγενική χορηγία των κοσμηματοπωλείων ZOLOTAS. Οι κριτικές μας επιτροπές απονέμουν επίσης τα ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ και ΣΕΝΑΡΙΟΥ, ενώ στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα απονέμεται και το ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER.

Δείτε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Επόμενος Σταθμός: “Σινεμά”. Οι Νύχτες Πρεμιέρας στον Πειραιά

O Χρυσός Φοίνικας και η Χρυσή Άρκτος στις Νύχτες Πρεμιέρας

10 Χρόνια Νέο Ελληνικό Σινεμά μέσα από 40 “Ελληνικές Μικρές Ιστορίες”

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER