Σίσσυ Τζελεπίδου | Κι Όμως, η Διαφορετικότητα (επι)Βραβεύεται!

Σίσσυ Τζελεπίδου DEI Awards

Diversity, Equity & Inclusion ή, εν συντομία, DEI. Λέξεις σημαντικές, πεποιθήσεις ουσιαστικές, προοπτικές  που διαμορφώνουν έναν κόσμο πιο δίκαιο, πιο ανθρώπινο. Εσχάτως αυτές οι ίδιες λέξεις στοχοποιήθηκαν –από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού–, δαιμονοποιήθηκαν ακόμα και μέσω διαταγμάτων, ενώ όσοι επιμένουν να τις υποστηρίζουν βρέθηκαν αντιμέτωποι με απολύσεις και χλευασμό.

Σε ετούτη την πλευρά του Ατλαντικού ωστόσο, η DEI εκτιμάται, αποτιμάται, δοκιμάζεται. Στον επιχειρηματικό στίβο, δε, βηματίζει. Άλλοτε γοργά, άλλοτε επιφυλακτικά, ενίοτε παραπαίοντας, ενίοτε πισωπατώντας.

Στο… κατόπι της, μια ιδιωτική εταιρεία, η BoussiasEvents. «Παραρακολουθεί» εταιρείες και οργανισμούς που έχουν την DEI στο αίμα τους, τις καλεί να θέσουν υποψηφιότητα στην Επιτροπή Αξιολόγησης και, εάν πληρούν τις προϋποθέσεις, (επι)βραβεύονται.

Η Awards Producer Senior Events Manager Σίσσυ Τζελεπίδου μας μιλάει για τα Diversity, Equity & Inclusion Awards 2025. Κι αν το γεγονός πως αυτά τα βραβεία διοργανώνονται από μια ιδιωτική εταιρεία σας δημιουργεί δεύτερες σκέψεις, διαβάστε τι λέει η συνεντευξιαζόμενη όχι μόνο για τα βραβεία, αλλά και γι’ αυτές τις σημαντικές λέξεις, τις ουσιαστικές πεποιθήσεις, τις προοπτικές που διαμορφώνουν έναν κόσμο πιο δίκαιο, πιο ανθρώπινο.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα απονεμηθούν τα Diversity, Equity & Inclusion Awards 2025. Τι σημαίνει «διαφορετικότητα στον επιχειρησιακό/εργασιακό τομέα»;

Oι πυλώνες στη Χάρτα Διαφορετικότητας, που είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της διαφορετικότητας (και) στις ελληνικές επιχειρήσεις, αφορούν, μεταξύ άλλων, το φύλο, την ηλικία, τη φυλή και το χρώμα, την αναπηρία και τις χρόνιες παθήσεις, την εθνική/εθνοτική καταγωγή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.

Ιδεατά όλα αυτά πρέπει να μπορούν να συνυπάρχουν στον εργασιακό χώρο, κάτι που δεν ισχύει όχι στο 100%, αλλά ούτε και σε μικρότερο ποσοστό. Μπορεί να έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα ως προς  την εκπροσώπηση των φύλων στο ανθρώπινο δυναμικό μιας εταιρείας, για παράδειγμα. Ή σε θέματα αναπηρίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Ωστόσο, αφενός στους τομείς που η Diversity, Equity & Inclusion (DEI) έχει προοδεύσει πρέπει να γίνουν κι αλλά και, αφετέρου, υπάρχουν τομείς, όπως η διαγενεακή εκπροσώπηση των εργαζομένων στους δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς, όπου τα βήματα που έχουν γίνει είναι ελάχιστα.

«Eίναι σημαντικό το γεγονός πως οι ονομαζόμενοι όροι συμμόρφωσης σε DEI ζητήματα έχουν ενσωματωθεί στη νομοθεσία. Η αλήθεια όμως είναι ότι αυτούς τους όρους συμμόρφωσης ακολουθούν, όπως είναι υποχρεωμένες, οι μεγάλες, εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες».

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι εταιρείες και οι οργανισμοί την Ελλάδα σε σχέση με την DEI κουλτούρα;

Θα ήταν δύσκολο να αποτυπωθεί η πλήρης εικόνα. Ωστόσο, τόσο από την εμπειρία συμμετοχής στα Diversity, Equity & Inclusion Awards, τα οποία διοργανώνονται φέτος για 4η χρονιά, όσο και από την επαφή που έχω, και εγώ και οι συνάδελφοί μου, με τον επιχειρηματικό κόσμο και τους οργανισμούς στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, θα έλεγα πως έχουν γίνει αρκετά βήματα, όχι όμως σε όλους τους τομείς, όπως είπαμε ήδη.

Eίναι σημαντικό το γεγονός πως οι ονομαζόμενοι όροι συμμόρφωσης σε DEI ζητήματα έχουν ενσωματωθεί στη νομοθεσία. Η αλήθεια όμως είναι ότι αυτούς τους όρους συμμόρφωσης ακολουθούν, όπως είναι υποχρεωμένες, οι μεγάλες, εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες. Υπάρχουν όμως και πάρα πολλές μικρές εταιρείες, οι οποίες δεν είναι υποχρεωμένες να συμμορφωθούν με τέτοιους όρους. Κι έτσι επαφίεται στην άτυπη εταιρική κουλτούρα κάθε οργανισμού, κάθε εργασιακού χώρου.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βελτιώνονται οι συνθήκες ως προς την DEI κουλτούρα. Βελτιώνονται και μάλιστα έχουμε αρκετά παραδείγματα εταιρειών και οργανισμών που υποβάλλουν την υποψηφιότητά τους περισσότερες από μία χρονιές, και έτσι βλέπουμε την εξέλιξη σε ό,τι έχουν επιλέξει να βελτιώσουν.

Σίσσυ Τζελεπίδου DEI Awards

Τι εννοείτε;

Μπορεί μια εταιρεία να στοχεύει στις πολιτικές προσλήψεων που προάγουν τη διαφορετικότητα και τις ίσες ευκαιρίες για όλους τους υποψήφιους ανεξαρτήτως προσωπικών χαρακτηριστικών, για παράδειγμα, και να το κάνει. Ή να θέλει να δώσει έμφαση σε ζητήματα προσβασιμότητας και να το πετυχαίνει.

Η αποδοχή και η ενσωμάτωση της διαφορετικότητας δεν είναι κάτι απλό. Όλοι έχουμε βαθιά μέσα μας στερεοτυπικές αντιλήψεις για ένα σωρό ζητήματα. Τι είναι θηλυκότητα, για παράδειγμα, ή πώς πρέπει να εμφανιζόμαστε στο πόντιουμ ενός συνεδρίου.

Ομολογώ πως κι εγώ η ίδια, που είμαι πλέον Content Producer (και) των Diversity, Equity & Inclusion Award, που έχω ιδιαίτερη αδυναμία σε αυτά τα βραβεία, γιατί με ενδιαφέρει ουσιαστικά η διαφορετικότητα, η  συμπερίληψη, οι ίσες ευκαιρίες, έχω πιάσει τον εαυτό μου να σχολιάζει γυναίκα/ομιλήτρια γιατί ήταν πρόχειρα ντυμένη, κάτι που θα μπορούσα να το σκεφτώ και για έναν άντρα βέβαια, αλλά έχουμε συνηθίσει μια γυναίκα να είναι πάντοτε άψογη.

Θέλω να πω ότι καθένας μας μπορεί να έχει στερεοτυπικές αντιλήψεις για το ένα ή το άλλο ζήτημα. Επομένως, έτσι κι αλλιώς, η DEI εταιρική κουλτούρα είναι μια δύσκολη υπόθεση.

Όμως, να μην παραβλέπουμε ότι, για να εφαρμοστούν τέτοιες πολιτικές, υπάρχουν και πρακτικού τύπου εμπόδια. Για να το πω διαφορετικά, μπορεί μια μικρή εταιρεία, ένας οργανισμός να θέλει να εκπαιδεύσει το δυναμικό του για ζητήματα αποδοχής της διαφορετικότητας, όμως τα σεμινάρια έχουν κόστος και ενδέχεται να μην μπορεί να αναλάβει αυτό το κόστος.

Είπατε πως οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες είναι αυτές που κυρίως ακολουθούν τους όρους συμμόρφωσης. Είναι ενδεχομένως (και) πολυεθνικές εταιρείες/οργανισμοί. Πώς αντιμετωπίζουν τα διατάγματα Trump και την αντί-DEI πολιτική του;

Η αλήθεια είναι πως επικράτησε μια παγωμάρα με τις ανακοινώσεις του Trump. Στα βραβεία έχουμε συμμετοχή εταιρειών που είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις ΗΠΑ. Κάποιες από αυτές κράτησαν χαμηλό προφίλ. Άλλες αναγκάστηκαν να διαφοροποιήσουν στα site τους τη σχετική με αυτά τα ζητήματα φρασεολογία. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι, ανεξαρτήτως της επιρροής των διαταγμάτων και της πολιτικής του Donald Trump, η DEI κουλτούρα θα συνεχιστεί στις εταιρείες και στους οργανισμούς.

Κατ’ εμέ, η συμπερίληψη είναι υπόθεση όλων μας. Μεγαλώνοντας, συνεχίζω να πιστεύω βαθιά ότι η συμπερίληψη, η αποδοχή της, είναι από τα πιο ουσιαστικά πράγματα στη ζωή. Δεν αφορά μόνο την αναπηρία ή την εθνικότητα. Υπάρχουν και οι «αθέατες» ασθένειες, η σύνδεση της φυσιολογίας με την ψυχολογία, το χρώμα, το σώμα, η εμφάνιση. Όλα αυτά είναι διαφορετικές εκφάνσεις του ανθρώπου και πρέπει να γίνονται σεβαστά.

«Η αποδοχή και η ενσωμάτωση της διαφορετικότητας δεν είναι κάτι απλό. Όλοι έχουμε βαθιά μέσα μας στερεοτυπικές αντιλήψεις για ένα σωρό ζητήματα. Τι είναι θηλυκότητα, για παράδειγμα, ή πώς πρέπει να εμφανιζόμαστε στο πόντιουμ ενός συνεδρίου».

Ποιος είναι ο ρόλος σας στα Diversity, Equity & Inclusion Awards;

Ουσιαστικά λειτουργώ ως Project Leader. Ένα βασικό μου καθήκον είναι να συγκροτώ επιτροπές με πρόεδρο και μέλη που να συνάδουν με τη θεματολογία κάθε κύκλου βραβείων. Τα άτομα αυτά θα πρέπει να έχουν εμπειρία, να χαίρουν σεβασμού στον τομέα τους και να μπορούν να αξιολογήσουν με υπευθυνότητα τις υποψηφιότητες. Επειδή οργανώνω διαφορετικούς θεματικούς κύκλους, απαιτείται κάθε φορά η σύνθεση της κατάλληλης επιτροπής.

Επιπλέον, κάνω έρευνα στην Ελλάδα και διεθνώς, εντοπίζοντας τις παγκόσμιες τάσεις, τις σχετικές ορολογίες και το πραγματικό περιεχόμενο που ζητείται από οργανισμούς. Παρακολουθώ τι ανεβαίνει στα social media, ποιες κατηγορίες και θεματικές είναι επίκαιρες και πώς αυτές συνδέονται με πολλούς διαφορετικούς κλάδους.

Μιλώντας για Diversity, Equity & Inclusion Awards πιο συγκεκριμένα, θεωρώ πως είναι σημαντικό ένας οργανισμός να έχει στο board 50-50 γυναίκες και άντρες. Κι ακόμη, μέσα από την έρευνά μου για τις παγκόσμιες τάσεις, είμαι σε θέση να πω πως η Gen Z αλλά και οι Millenials θεωρούν ελκυστικότερο εργοδότη έναν οργανισμό που υιοθετεί στρατηγικές DEI. Συνεπώς, ο οργανισμός αυτός έχει δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να πετύχει αυτό που λέμε« διακράτηση ταλέντων», να διατηρεί το προσωπικό της για το οποίο, εξάλλου, έχει επενδύσει και πάρα πολλούς πόρους.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης των Diversity, Equity & Inclusion Awards 2025 απαρτίζεται από καταξιωμένα στελέχη σημαντικών εταιρειών σε Ελλάδα και εξωτερικό, προσωπικότητες που εκπροσωπούν στο υψηλότερο επίπεδο τους σχετικούς φορείς και διακεκριμένες ακαδημαϊκούς. Τα περισσότερα μέλη της είναι γυναίκες. Τυχαίο;

Όχι, καθόλου! Ομολογώ ότι το φρόντισα προσωπικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι προκειμένου να έχουμε περισσότερες γυναίκες διαφοροποιήθηκαν τα κριτήρια επιλογής.

Τα βραβεία αυτά –και όχι μόνο αυτά– οργανώνει η εταιρεία BoussiasEvents, μια ιδιωτική εταιρεία που, όπως είναι  φυσικό, λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Θα μπορούσε αυτό να εγείρει ερωτήματα ως προς την αντικειμενικότητα ή τη διαφάνεια της διαδικασίας;

Η διαδικασία είναι έτσι οργανωμένη ώστε να εξασφαλίζεται απολύτως η διαφάνεια και το αδιάβλητό της. Δεν είναι κρυφό πως κάθε εταιρεία καταβάλλει κάποιο τίμημα για να συμμετάσχει στη διαδικασία αξιολόγησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα βραβευτεί κιόλας. Επιπλέον, η διαδικασία αξιολόγησης διεξάγεται μέσω ενός αδιάβλητου διαδικτυακού συστήματος (online platform).

Οι υποψηφιότητες βαθμολογούνται τόσο βάσει προκαθορισμένων κριτηρίων αξιολόγησης όσο και μέσω συγκριτικής ανάλυσης. Κάθε υποψηφιότητα ανατίθεται σε 7 έως 10 μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης. Η αξιολόγηση κάθε μέλους είναι μυστική και αυστηρά προσωπική, καθώς καθένα εκ των μελών της επιτροπής  δεν γνωρίζει τα λοιπά μέλη στα οποία έχει ανατεθεί κάθε υποψηφιότητα που αξιολογεί, διασφαλίζοντας έτσι την αντικειμενικότητα και αξιοπιστία της διαδικασίας.

Δεν υπάρχουν άλλα παρόμοια βραβεία που να αναδεικνύουν τόσο στοχευμένα τις έννοιες της ισότητας, της συμπερίληψης και της διαφορετικότητας. Το βασικό κριτήριο/μέλημα για να δοθεί ένα βραβείο είναι να υπάρχει σε αυτούς τους οργανισμούς ή τις εταιρείες συγκεκριμένη στρατηγική, ενσωματωμένες αξίες συμπερίληψης στο DNA τους. Όχι να έχουν κάνει μια δράση με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας ή τo Pride!

• Τα Diversity, Equity & Inclusion Awards 2025 θα απονεμηθούν την Τρίτη 15 Ιουλίου 2025.  Η αξιολόγηση των εταιρειών/οργανισμών είχε ολοκληρωθεί στις 6 Ιουνίου 2025.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ και στο μηνιαίο newsletter No Man’s Land – στο οποίο μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας εδώ.

Pomegranate Project | Ο Πολύχρωμος Κόσμος των Προσφυγισσών

Η Σεξουαλική Παρενόχληση στην Εργασία δεν Είναι Παίξε Γέλασε

Μαθαίνοντας να Βλέπουμε στο Σκοτάδι

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+