Δοκιμάζοντας το Ξακουστό Château La Fleur-Pétrus

Αν αναφερόμουν σε οίκο μόδας, θα ήταν Chanel. Σε αυτοκίνητο, σίγουρα Ferrari. Αν σε έναν φανταστικό κόσμο ο χώρος του κινηματογράφου λειτουργούσε με ένα καθεστώς όπου η τιμή μιας ταινίας θα κυμαινόταν ανάλογα με το επίπεδο της, τότε θα επρόκειτο για μια ταινία του Federico Fellini. Είναι όμως κρασί, και συγκεκριμένα, ένα από τα ακριβότερα στο κόσμο, το ξακουστό Château La Fleur-Pétrus.

Την περασμένη Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου 2017, είχα την ευκαιρία να παρευρεθώ σε άλλη μια καταπληκτική εκδήλωση που διοργάνωσε το W.S.P.C. σε συνεργασία με την εταιρία Αίολος, στο ξενοδοχείο Electra Metropolis στο κέντρο της Αθήνας, όπου φιλοξένησαν τον ίδιο τον Christian Moueix, ιδιοκτήτη κάποιων από τα πιο ονομαστά Châteaux του Μπορντό, σε μια μοναδική και σπάνια κάθετη γευσιγνωσία του Château La Fleur-Pétrus.

Το Château La Fleur-Pétrus βρίσκεται στο Μπορντό της Γαλλίας και συγκεκριμένα στην περιοχή Πομερόλ, απέναντι ακριβώς από το Château Pétrus. Οι περισσότεροι αμπελώνες στο Μπορντό δεν είναι γνωστοί με ονόματα που συνδέονται με συγκεκριμένα μικρά κομμάτια γης, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Βουργουνδίας, αλλά με κτήματα, τα οποία βρίσκονται στην κατοχή ενός ιδιοκτήτη, και τα οποία συνδέονται με έναν μεγάλο οίκο. Αυτοί οι οίκοι είναι γνωστοί ως Châteaux.

To Μπορντό είναι η κλασική πατρίδα δύο πολύ γνωστών ποικιλιών σταφυλιού που παράγουν κόκκινα κρασιά, του Cabernet Sauvignon και του Merlot. H συγκεκριμένη περιοχή χωρίζεται στο εσωτερικό της, για τα κρασιά ανωτέρας ποιότητας, σε δύο ζώνες. Στην Αριστερή Όχθη (Left Bank), οι κύριες ονομασίες προέλευσης είναι το Médoc, το Haut Médoc και το Graves και η κυρίαρχη ποικιλία που χρησιμοποιείται είναι το Cabernet Sauvignon. Στη Δεξιά Όχθη (Right Bank), οι σημαντικότερες ονομασίες προέλευσης είναι το Saint-Emilion και το Pomerol, και η κυρίαρχη ποικιλία είναι το Merlot. Στο Πομερόλ, τα κτήματα είναι μικρά, κι έτσι τα κρασιά κερδίζουν προστιθέμενη αξία εξαιτίας της σπανιότητάς τους, με αποτέλεσμα να έχουν πολύ υψηλές τιμές.

Τα κρασιά του Πομερόλ είναι γενικά πλούσια, με μέτριες τανίνες και με έναν πικάντικο φρουτώδη χαρακτήρα μαύρων μούρων. Συγκεκριμένα, τα κρασιά του Château La Fleur-Pétrus παράγονται κυρίως από Merlot που δίνει στο κρασί απαλότητα και γενναιοδωρία, ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό από την ποικιλία Cabernet Franc του προσθέτει έναν αυστηρό τόνο στο χαρακτήρα, αλλά και πολυπλοκότητα. Γενικά, είναι κρασιά που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ένταση, καθώς, σύμφωνα με τον Christian Moueix.O Moueix είναι ένας άνθρωπος με πολλές πλευρές, όπως ακριβώς και τα κρασιά του. Αγρότης, επιχειρηματίας, διανοούμενος, φιλόσοφος και άλλα πολλά. Μαζί με τον πατέρα του Jean Pierre, προέρχεται από μια οικογένεια που αρκετοί μελετητές χαρακτηρίζουν ως “μια από τις πιο σημαντικές στην οινική Γαλλία, αν όχι σε ολόκληρο τον πλανήτη”.

Τη δεκαετία του 1930, ο Jean Pierre έφυγε από το Παρίσι για να επενδύσει σε ένα χωριό της ευρύτερης περιοχής του Μπορντό στο οποίο μέχρι τότε κανένας δεν έδινε προσοχή, το Πομερόλ. Τα Châteaux που αγόρασε ή/και με τα οποία έκλεισε αποκλειστικότητες, είναι τώρα μέσα στα κορυφαία ονόματα της περιοχής, ξεπερνώντας σε τιμές ακόμα και τα 1er Grand Cru Classé του Μεντόκ – Petrus, Lafleur, Trotanoy, La Fleur Petrus, Magdelaine, Belair, Hosanna και άλλα.

Το να βρεθεί κάποιος στο ίδιο δωμάτιο με τον Christian Moueix είναι στα όρια της φαντασίωσης για τους οινόφιλους ανά τον κόσμο. 100 μαθητές του W.S.P.C. είχαν την ευκαιρία να το ξαναζήσουν, για δεύτερη φορά μετά το 2006, και μάλιστα με μια κάθετη γευσιγνωσία 6 εσοδειών του μυθικού Château La Fleur-Pétrus.

Αυτή τη φορά, ο οινοπαραγωγός επέλεξε να παρουσιάσει τα κρασιά του χωρίζοντας τις εσοδείες σε τρεις διαφορετικές περιόδους, “Στα Χρόνια την Κομψότητας”, με τα Château La Fleur-Pétrus 2008 και 2012, “Στις Μεγάλες Εσοδείες”, με τα Château La Fleur-Pétrus 2009 και 2010 και τέλος “Στους Νέους Ορίζοντες”, με τα Château La Fleur-Pétrus 2015 και 2016.

Ο πρόεδρος του W.S.P.C. Κωνσταντίνος Λαζαράκης (MW) δήλωσε για το συγκεκριμένο master-class: “Είναι πολύ εύκολο, δοκιμάζοντας τα μεγάλα κρασιά του πλανήτη, να θεωρήσει κάποιος πως αυτά είναι στατικά. Ήταν μεγάλα στο παρελθόν, είναι και θα είναι μεγάλα στο μέλλον, άρα δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει τίποτα. O Christian Moueix διάλεξε να δείξει μια συναρπαστική σειρά χρονιών του LFP, για να υπογραμμίσει πως, πίσω από κάθε μεγάλο κρασί, υπάρχει μια προσωπικότητα που δεν σταματά να ερευνά, να αναρωτιέται, να ψηλαφεί τα όρια του τόπου του, αλλά και τα δικά του, να εξελίσσεται. Αυτή είναι μια διαδικασία που, όποιος ασχολείται με το κρασί στην Ελλάδα, πρέπει να την έχει πάντα μέσα στο μυαλό του”.

Μια μοναδική εμπειρία που θα μου μείνει αξέχαστη.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
CARPE VINUM
CARPE VINUM

Η Μαρία είναι Δικηγόρος Αθηνών αλλά και γκαλερίστα. Μεγαλωμένη σε κοσμοπολίτικο περιβάλλον και ζώντας για πολλά χρόνια στο εξωτερικό ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με το κρασί και τη γαστρονομία, την οποία ακολουθεί πάντα και παντού! Δεν κρύβει ποτέ την παράφορη αγάπη της για την Αθήνα και μοιράζεται μαζί μας μικρά μυστικά από τον χώρο της γαστρονομίας.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+