Η Καθημερινότητα Γίνεται Τέχνη από την Gruppe

Gruppe

Αντικείμενα καθημερινής χρήσης μεταμορφώνονται σε μικρά έργα τέχνης, χάρη στο δημιουργικό design του βραβευμένου βιομηχανικού σχεδιαστή Θανάση Μπάμπαλη.

Ο σχεδιαστής, σε συνεργασία του με την εταιρεία Gruppe, πρόσθεσε σε χρηστικά μικροαντικείμενα ευφάνταστες πινελιές, με αποτέλεσμα να μετατρέψει συνήθειες της καθημερινότητας σε καλαίσθητες στιγμές απόλαυσης.

Θανάσης ΜπάμπαληςΟ Θανάσης Μπάμπαλης, που ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε βιομηχανικό σχεδιασμό προϊόντων στο London Metropolitan University και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Royal College of Art στο Λονδίνο, Αγγλία.

Νομίζω ότι η εμπειρία και η ωριμότητα μας δίνουν την δυνατότητα να εστιάσουμε σε αυτά που έχουν πραγματικό νόημα, όπως το να βελτιώσουμε τη ζωή των ανθρώπων μέσα από απλές, μικρές βελτιώσεις των προϊόντων που χρησιμοποιούν.

Το 2005 ξεκίνησε, παράλληλα την ακαδημαϊκή του καριέρα, να διδάσκει Σχεδιασμό Προϊόντων στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και στο ΤΕΙ Θεσσαλίας και στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σήμερα, συνεχίζει να διδάσκει στη σχολή ΑΚΤΟ.

Θανάσης ΜπάμπαληςΜε επαγγελματική καριέρα στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, με εμπειρία που απέκτησε εργαζόμενος σε εταιρείες όπως η Dimensional Media Associates Inc. και η Dakota Jackson Inc., επέστρεψε στην Ελλάδα, έχοντας στις αποσκευές του τις διεθνείς τάσεις στο design.

Με την πλούσια εμπειρία του, ο Θανάσης Μπάμπαλης, αυτή τη φορά μαζί με την εταιρεία Gruppe, επέλεξε, όπως μας εξηγεί, να δώσει χρώμα στην κουζίνα μέσα από μικρά ή μεγαλύτερα αντικείμενα που πήραν νέα μορφή χάρη στο ολοκαίνουργιο design τους.

Πόσο δύσκολο είναι να αλλάξεις την εμφάνιση ενός καθημερινού χρηστικού αντικειμένου;

Gruppe designΚάθε προϊόν έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Μερικά, όπως το χρώμα για παράδειγμα, τα βλέπουμε με την πρώτη ματιά. Άλλα, όπως το brand ή οι λεπτομέρειες στο σχεδιασμό, χρειάζονται μια πιο προσεκτική ματιά για να τα αντιληφθούμε.

Υπάρχουν και τα χαρακτηριστικά ενός αντικειμένου, όπως η εργονομία του, που τα ανακαλύπτουμε με τη χρήση τους. Επίσης, οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από ένα προϊόν, από τους σχεδιαστές μέχρι την εταιρεία, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην τελική εικόνα του αντικειμένου.

Οι νέες τεχνολογίες και τα νέα υλικά δίνουν νέα “όπλα” στην ομάδα σχεδιασμού. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό ότι προσπαθούμε να ικανοποιούμε συνεχώς κάθε ανάγκη του πελάτη που θα αγοράσει και θα χρησιμοποιήσει αυτά τα προϊόντα.

Ασχολείσαι πολλά χρόνια με το design και έχεις συνεργαστεί με πολλές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πώς ήταν η συνεργασία με την Gruppe και πόσο ικανοποιημένος είσαι από τα αποτελέσματα που προέκυψαν;

Gruppe designΜε τον Πέτρο και τον Δημήτρη Χατζηγεωργίου της Gruppe αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε το 2016, όταν μου ζήτησαν να σχεδιάσω μερικές ηλεκτρικές συσκευές. Ήταν πολύ σημαντικό για εκείνους η προσπάθεια να γίνει με συνεργάτες από την Ελλάδα, μια και η πίστη τους στο ελληνικό design είναι στρατηγική επιλογή.

Η εταιρεία ήθελε νέα προϊόντα που να ξεχωρίζουν για την ομορφιά και την κομψότητά τους, αλλά να είναι και χρηστικά και να έχουν τη σωστή εργονομία. Μέσα από αυτή την εξαιρετική συνεργασία σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν τέσσερις συσκευές μέχρι στιγμής, δύο μίξερ ροφημάτων και δύο multi chopper, που κυκλοφορούν στην αγορά, (το Kyklos είναι το τελευταίο) και έχει δρομολογηθεί ο σχεδιασμός ακόμη δύο συσκευών.

Η αισθητική μπορεί να κάνει την καθημερινότητά μας καλύτερη;

Το ξεχωριστό με αυτή την συνεργασία είναι ότι οι ηλεκτρικές συσκευές κουζίνας είναι ευρείας κατανάλωσης και έντονης καθημερινής χρήσης, άρα και οι απαιτήσεις για καλή εργονομία αλλά και υψηλή αισθητική πολύ πιο αυξημένες, σε σύγκριση με το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης οικοσκευής.

Όταν βλέπεις κόσμο να χρησιμοποιεί το προϊόν που έχεις σχεδιάσει, τι σκέφτεσαι;

Gruppe designΝομίζω πως κάθε σχεδιαστής προϊόντων θα ήθελε τα αντικείμενα που σχεδίασε να αγοραστούν από όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται. Προσωπικά, παίρνω μεγάλη ικανοποίηση όταν ξέρω ότι κάποιος έχει αγοράσει το αντικείμενο που σχεδίασα και ευχαριστιέται όταν το χρησιμοποιεί.

Στην περίπτωση της Gruppe, οι ηλεκτρικές συσκευές θα μπουν, προϊόντος τους χρόνου, σε εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια. Οι πελάτες θα τα χρησιμοποιούν καθημερινά. Ο μεγάλος στόχος είναι να δημιουργηθεί μια μικρή συλλογή από ιδιαίτερα σχεδιασμένες συσκευές, να αρχίσουν να διατίθενται και εκτός συνόρων, στην παγκόσμια αγορά.

Νομίζω ότι η εξαιρετική ομαδική δουλειά που έγινε με τους ανθρώπους της Gruppe λειτούργησε με απόλυτη αρμονία και το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων μας.

Τα προϊόντα που έχεις σχεδιάσει απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, αλλά σίγουρα φαντάζουν πιο μοντέρνα και δείχνουν πιο κατάλληλα για νεότερους καταναλωτές. Η εταιρεία, αλλά και εσύ, ενδιαφέρεστε για ένα πιο νεανικό κοινό;

Gruppe designΤα προϊόντα που σχεδιάσαμε απευθύνονται σε όλους. Η έμφαση δίνεται στην ισορροπία μεταξύ απλότητας, χρηστικότητας και διαχρονικότητας. Ο στόχος μας είναι το προϊόν να είναι εύχρηστο, ποιοτικό, λειτουργικό και με διαχρονικό design, πέρα από μόδες, ώστε να μη χάσει την αξία του σε λίγα χρόνια.

Για κάποια χαρακτηριστικά, όπως το χρώμα για παράδειγμα, ακολουθήσαμε τις σημερινές τάσεις, αλλά παράλληλα κρατήσαμε και μερικά κλασικά χρώματα.

Η Gruppe είναι μία εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που έχει μπει δυναμικά σε μία αγορά γεμάτη από ξένες μάρκες. Η προσπάθεια να επενδύσει η εταιρεία σε Έλληνα σχεδιαστή έχει πιστεύεις και εμπορικό πρόσημο; Θα εκτιμηθεί από το κοινό;

Gruppe designΜε τα αντικείμενα αυτά σπανίως επηρεάζεται το αγοραστικό κοινό από το όνομα του σχεδιαστή. Εγώ, στο μακρινό παρελθόν, έχω πάρει μόνο μια φορά κάτι που το είχε σχεδιάσει ο τότε αγαπημένος μου σχεδιαστής και ήταν τόσο δύσχρηστο που το έβαλα στην αποθήκη για πάντα!

Μας επηρεάζει πολύ, όμως, αν το αντικείμενο είναι, ή όχι, καλά σχεδιασμένο και ποιοτικό. Τα προϊόντα της Gruppe είναι “όμορφα και ποιοτικά εργαλεία κουζίνας και σπιτιού”.

Υπάρχει κάτι στα προϊόντα της Gruppe που θα ήθελες να το έχεις σχεδιάσει εσύ;

Υπάρχουν πολλά αντικείμενα που θα ήθελα να έχω σχεδιάσει. Έχω ήδη προτείνει μερικά. Επίσης, ήδη δουλεύουμε με την Gruppe σε δύο-τρία νέα προϊόντα, που εύχομαι σύντομα θα βγουν στην αγορά. Θα ήθελα, κάποια στιγμή, να σχεδιάσω μια μηχανή για καφέ εσπρέσο. Νομίζω θα ήταν πολύ ενδιαφέρον.

Είσαι από τους λίγους Έλληνες σχεδιαστές που έχουν πορεία πολλών ετών με βραβεία, επαίνους και, πάνω από όλα, με σχέδια και αντικείμενα που τα χαίρεται πολύς κόσμος. Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον και πόσο η εμπειρία και η ωριμότητα μπορεί να σε κάνουν περισσότερο ευφάνταστο;

Gruppe designΑγαπώ πολύ αυτό που κάνω. Αλλά πρέπει να πω ότι στην αρχή της καριέρας μου αυτή η αγάπη ήταν πολύ πιο “ναρκισσιστική” απ΄ ό,τι τώρα. Έκτοτε, η επαφή μου με όλους τους πελάτες που είχα στη ζωή μου μου έδειξε ότι μόνο η ομαδική δουλειά έχει πραγματικό νόημα, αφού προσφέρει την μεγαλύτερη ευχαρίστηση και το καλύτερο αποτέλεσμα.

Συνεπώς τώρα πλέον αγαπώ αυτό που κάνω, κυρίως γιατί μου δίνει την ευχαρίστηση να συνεργάζομαι με εξαιρετικούς ανθρώπους και μαζί να δημιουργούμε. Νομίζω ότι η εμπειρία και η ωριμότητα μας δίνουν την δυνατότητα να εστιάσουμε σε αυτά που έχουν πραγματικό νόημα, όπως το να βελτιώσουμε τη ζωή των ανθρώπων μέσα από απλές, μικρές βελτιώσεις των προϊόντων που χρησιμοποιούν. Αυτά τα μικρά πράγματα είναι που κάνουν τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη και όμορφη.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+