Οι Off-Season Βόλτες Ξεκινούν από τον Χολομώντα

Για έναν Θεσσαλονικιό αποτελεί προέκταση της καθημερινότητάς του. Είναι τα καλοκαίρια του. Οι αποδράσεις του τις ζεστές και ηλιόλουστες μέρες καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Είναι όλα αυτά που δε μπορείς να τα περιγράψεις αν δεν τα ζήσεις. Η Χαλκιδική είναι όμως το τέλειο μέρος και εκτός σεζόν. Φυσικά, ελάχιστοι έχουν την πολυτέλεια να το ζήσουν, αλλά σας προτείνω ανεπιφύλακτα να έρθετε να τη δοκιμάσετε. Γιατί σαν τη Χαλκιδική δεν έχει. Πιστέψτε με! Έχει και βουνό η χερσόνησος με τα τρία πόδια. Από εκεί θα ξεκινήσετε, από τον Χολομώντα. Και τι βουνό! Πλούσιο σε βλάστηση, σε μονοπάτια, σε εικόνες μαγικές, μόνο μισή ώρα μακριά από τη θάλασσα. Μια θάλασσα με γαλαζοπράσινα νερά που σκάνε στις ρίζες των πεύκων.

 Η Χαλκιδική έχει βέβαια και τα αυθαίρετα, τα σκουπίδια που έχουν αφήσει όσοι έκαναν ελεύθερο κάμπινγκ ή κάποιο μικρό πάρτι, αλλά και πολύ κακογουστιά στην ανοικοδόμηση. Όλα αυτά, όμως, τα ξεχνάς όταν βουτάς στη θάλασσα. Τα ξεπλένει αυτό το μαγικό νερό που θαρρείς ότι έχει αγιάσει από το Άγιο Όρος. Βουτάς στη θάλασσα και στο βυθό βλέπεις τη χρυσή άμμο, ενώ τα νερά σου “μιλάνε” να μείνεις μέσα και να κοιτάς μία το βουνό πίσω σου και μία τον ορίζοντα μπροστά σου.
 
Στη Χαλκιδική την άνοιξη οι αμυγδαλιές νομίζεις ότι είναι πιο ανθισμένες από αλλού. Οι παπαρούνες ξεπετιούνται εκεί που δεν τις περιμένεις για να δώσουν χρώμα στα λιβάδια, ενώ όσο ζεσταίνει ο καιρός αρχίζουν και βγαίνουν εκείνα τα απίθανα ηλιοτρόπια που δημιουργούν εικόνες εικαστικές. Νιώθεις ότι είσαι μέρος ενός πίνακα της Αναγέννησης που στέκεται σ’ εκείνους τους τεράστιους τοίχους στα μεγάλα επιβλητικά μουσεία του εξωτερικού και απεικονίζει τοπία γαλήνης και χρωμάτων που τόσο έχουμε ανάγκη.
Ε ναι λοιπόν! Αυτό θα βρείτε στη Χαλκιδική την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού. Μία κορνίζα στην οποία θα μπείτε μέσα και δεν θα θέλετε να βγείτε. Στον Χολομώντα και τα χώρια του -η Αρναία είναι το μεγάλο, αλλά έχει και τον Ταξιάρχη που έγινε γνωστό για την καλλιέργεια ελάτων για τα Χριστούγεννα- θα απολαύσετε τη θέα στο πέλαγος και στα τρία πόδια της Χαλκιδικής. Θα δείτε τον Άθω να θέλει να τρυπήσει τον ουρανό, το βουνό που λένε οι Αγιορείτες ότι είναι θεϊκό και όσοι το κοιτάξουν θέλουν να το έχουν πάντα στον ορίζοντά τους.
Δεν είναι ακριβό για να το ζήσεις. Είναι ακριβό να το επιλέξεις και να αποφασίσεις ότι αυτό θέλεις.
Σίγουρα θα δώσετε στον Χολομώντα και τα χωριά του και δεύτερη ευκαιρία, γιατί η περιοχή από μόνη της μπορεί να αποτελέσει μοναδικό προορισμό. Δεν έχει την επισκεψιμότητα που θα της άξιζε, αλλά σίγουρα κάποια στιγμή τα Στάγειρα -ναι, είναι κι αυτά εκεί-θα αναδειχθούν ως τόπος σκέψης και αγώνων φιλοσοφίας και πνευματικότητας.

Ανάλογα με την εποχή, κατεβείτε στην Κασσάνδρα, στο πρώτο πόδι, και κατευθυνθείτε στο Ποσίδι. Εκεί θα περπατήσετε και θα φτάσετε στη “μύτη” – μια λωρίδα άμμου που μπαίνει στη θάλασσα. Θα νιώσετε ότι έχετε προσγειωθεί στις Μαλδίβες, ίσως και στις Σεϋχέλλες, ποιος ξέρει; Ίσως σε κάποια χρόνια, οι τουρίστες να λένε ότι οι Μαλδίβες μοιάζουν με τη Χαλκιδική. Αξίζει να κάνετε κάποια χιλιόμετρα και να φτάσετε στην Αγία Παρασκευή, όπου η θέα είναι μαγευτική από ψηλά, και να κάνετε μια στάση στην επιστροφή στην Άθυτο ή Άφυτο.

Το δεύτερο πόδι έχει επίσης πολλά πράγματα να κάνετε. Όσο πιο μακριά πάτε, τόσο καλύτερα – κατά προτίμηση εκτός σεζόν. Το “βαθύ” καλοκαίρι πηγαίνεις στο δεύτερο πόδι μόνο αν έχεις σπίτι και δεν μετακινείσαι. Στη Σιθωνία, όπως λέγεται το δεύτερο πόδι, αναζητήστε τις παραλίες του Αϊ-Γιάννη, το Καλαμίτσι, τις Καβουρότρυπες, το Ethnik και τα κολπάκια του Καρρά. Εκεί όπου ο Γιάννης Καρράς δημιούργησε ένα τουριστικό και γαστρονομικό θαύμα -τα κρασιά του ονομαστά-, αλλά δε βρέθηκε κανείς για να το συνεχίσει.

Στα λιμανάκια θα βρείτε κάτι μοναδικό. Υπάρχει μία απίστευτη διαδρομή για τρέξιμο και ποδήλατο, ενώ σου χαρίζουν και την πολυτέλεια να βουτάς και να νομίζεις ότι είσαι στην ιδιωτική σου πισίνα. Δεν είναι ακριβό για να το ζήσεις. Είναι ακριβό να το επιλέξεις και να αποφασίσεις ότι αυτό θέλεις.

Λίγα χιλιόμετρα παρακάτω, υπάρχει ένας κρυφός παράδεισος. Θα μου επιτρέψετε να σας ιντριγκάρω, αλλά να μη σας τον αποκαλύψω. Είναι εκεί πολλά χρόνια και τον ζουν κάποιοι λίγοι, εραστές της ζωής και της φύσης.

Επίσης στο δεύτερο πόδι βρίσκεται ο Παρθενώνας, το μοναδικό χωριό που έχει διασωθεί από τη λαίλαπα της ανοικοδόμησης. Είναι πετρόκτιστο, πάνω από το Μαρμαρά και τον Ιούλιο πραγματοποιείται εκεί ένα Φεστιβάλ Κινηματογράφου από τα αδέλφια Πολίτη, που φέρνουν ταινίες ποιότητας σε ένα χωριό που παλεύει να προσφέρει  και πολιτισμό εκτός από γαστρονομία.

Η Χαλκιδική έχει βέβαια και το τρίτο πόδι. Οι άντρες επιβάλλεται να τον επισκεφτούν έστω μία φορά στη ζωή τους. Οι γυναίκες θα μείνουν στην Ουρανούπολη, θα κάνουν διακοπές στην Αμμουλιανή -το νησί της Χαλκιδικής, μαζί με το μικρότερο Διάπορο- και θα ξεκαλοκαιριάσουν στην Ολυμπιάδα και στην Ιερισσό.

Για φαγητό υπάρχουν πολλές επιλογές. Στη Νικήτη θα φάτε στον Αρσανά. Αφήστε τον Μιχάλη Δεληθανάση να σας προτείνει τι καλό έχει φτιάξει. Τη θάλασσα τη γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα. Έχει άλλωστε κάνει κολυμπώντας τον διάπλου του Τορωναίου πολλές φορές και ζει με τη θάλασσα. Επίσης, προσπαθεί να ενισχύσει μαζί με άλλους επιχειρηματίες και το πάνω χωριό, όπως όμως είναι φυσικό τους δημιουργούν πρόβλημα κάποιοι λίγοι. Θεωρώ ότι μόνο με την υγιή προσπάθεια σωστών επαγγελματιών μπορεί ο χάρτης του τοπικού τουρισμού να γίνει διεθνής.

Ακόμη κι αν δεν έχετε ώρα για όλη αυτή την περιήγηση, η Χαλκιδική προσφέρεται ακόμα και για μια ημερήσια απόδραση. Θα φύγετε από τη Θεσσαλονίκη και σε 50 λεπτά θα είστε στην παραλία του Αγίου Μάμαντα προς Ποτίδαια και θα βουτάτε στα υπέροχα νερά.

Τόσο κοντά και τόσο μαγικά. Όπως όλα τα απλά και σημαντικά πράγματα σ’ αυτή τη ζωή.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+