Μαμά-Κόρη: Μια Σχέση Πάθους

Την πολύπλοκη όσο και μοναδική σχέση μεταξύ μητέρας και κόρης πραγματεύεται η παράσταση Μη Σκοτώνεις τη Μαμά που ανεβαίνει στο Θέατρο Olvio. Ο αυθεντικός τίτλος του έργου της Charlotte Kitley είναι “My Mother Said I Never Should”, τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ρέινα Εσκενάζυ, η μετάφραση είναι του Αλέξανδρου Κοέν, ενώ πρωταγωνιστούν η Αντιγόνη Γλυκοφρύδη, η Πέγκυ Σταθακοπούλου, η Ελίνα Γιαννάκη, η Ισιδώρα Δωροπούλου – μια γιαγιά, μια μητέρα, μια κόρη, μια εγγονή. Όμως ποια είναι ποια τελικά;

Πριν δω την παράσταση, διάβασα ότι είναι ένα έργο για γυναίκες, παιγμένο από γυναίκες. Όμως, το να κατανοήσουμε και να εμβαθύνουμε στην πολυπλοκότητα των σχέσεων πάθους ανάμεσα σε μητέρες και κόρες αποτελεί επιτακτική ανάγκη και για τους άντρες. Όσο οι γυναίκες αποκαλύπτονται και ανασαίνουν, αφήνοντας πίσω τους μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, κάνουν βήματα προόδου, έρχονται πιο κοντά στο σημαντικό στόχο της έμφυλης ισότητας.

Μια γιαγιά, μια μητέρα, μια κόρη, μια εγγονή. Όμως ποια είναι ποια τελικά;

Το έργο είναι σπονδυλωτό και καλύπτει περίπου 60 χρόνια στη διάρκεια του 20ού αιώνα. Παρατηρούμε τις αλλαγές στις ζωές των γυναικών: μεγαλώνουν, ερωτεύονται, επιζητούν την επαγγελματική εξέλιξη, αντιλαμβάνονται διαφορετικά το διαζύγιο, τους άντρες και τη μητρότητα, τη βαθιά θλίψη μπροστά στο τέλος. Τα συναισθήματα που τρέφουν οι μητέρες για τις κόρες και οι κόρες για τις μητέρες παραμένουν διαχρονικά. Όσο για τους άντρες στο έργο, είναι παρόντες μέσα από την απουσία τους, χωρίς αυτό να ενοχλεί.

Η τετράδα των ηθοποιών είναι δεμένη. Οι πρωταγωνίστριες περνούν από τη χαρά στην τραγικότητα με μεγάλη ευκολία και η σύμπραξη διαφορετικών ηλικιακά ηθοποιών δουλεύει όμορφα όσο το έργο ξετυλίγεται.

Το τι λέει η μητέρα να μη κάνετε… από τον πρωτότυπο τίτλο του έργου, θα το διαπιστώσετε αν δείτε την παράσταση.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+