Ποιες Είναι οι Ιδανικές Διακοπές;

Υπάρχει άραγε ενδεδειγμένος τρόπος διακοπών; Ένα μοτίβο διακοπών που μας ξεκουράζει και μας κάνει να νιώθουμε πιο ανανεωμένοι σε σχέση με αυτό που νομίζουμε; Το τι ξεκουράζει και χαλαρώνει τον καθένα σίγουρα είναι υποκειμενικό και πολλές απόψεις μπορούν να εκφραστούν. Όμως τι ανακαλύπτουμε από μία πρόσφατη έρευνα του Αμερικανικού Ψυχολογικού Συλλόγου για τις διακοπές μας;

Έρευνα του 2018 της APA μας παρουσιάζει αποτελέσματα ερωτηθέντων που αποδεικνύουν ότι οι μακρόπνοες διακοπές, σε σύγκριση με μικρά διαλείμματα διακοπών τύπου “long weekends”, είναι ναι μεν μια ανάσα ξεκούρασης και διασκέδασης στην καθημερινότητα και τις υποχρεώσεις της, όμως δεν μοιάζει να είναι ο καλύτερος τρόπος να μαζεύει κανείς ενέργεια και δύναμη και να αποβάλει το άγχος για όλη τη χρονιά.

Ως Έλληνες, συνηθίζουμε να περιμένουμε εναγωνίως τις διακοπές του Αυγούστου. Ως γνωστόν το άστυ ερημώνει και τα νησιά βουλιάζουν από κόσμο. Όμως οι μικρότερης διάρκειας διακοπές σε μεγαλύτερη συχνότητα μέσα στο χρόνο δείχνουν να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά στην ξεκούρασή μας και στο να δραπετεύσουμε ψυχικά από τη ρουτίνα.

Η έρευνα έδειξε το “vacation-fade out effect”, δηλαδή την αίσθηση ότι η χαλάρωση και ξεκούραση των διακοπών σβήνει από το μυαλό μας στη διάρκεια ενός μήνα έως και μίας μόνο ημέρας επιστρέφοντας στην εργασία μας και τις γενικότερες υποχρεώσεις μας.

Η λύση σε αυτό; Μεγαλύτερης συχνότητας διακοπές, αλλά μικρότερης διαρκείας μέσα στο χρόνο. Έτσι, το μυαλό δε προλαβαίνει να νιώσει και πάλι “εγκλωβισμένο” στη ρουτίνα, καθώς ο επόμενος στόχος διακοπών μοιάζει πολύ κοντά και η ενέργεια αλλά και η όρεξη παραμένει αυξημένη. Ένα ψυχολογικό τρικ θα λέγαμε που παίζουμε στο μυαλό μας.

Εσείς τι προτιμάτε από τα δύο; Προσωπικά, ως Ελληνίδα λαχταρώ τις καλοκαιρινές διακοπές στον ήλιο και τη θάλασσα του Αιγαίου ή του Ιονίου, αλλά δεν αρνούμαι ότι τις φορές που είχα την ευκαιρία να δραπετεύσω εκτός Αθηνών κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ένιωσα μεγάλη αναζωογόνηση.

Η αλήθεια είναι ότι ο συνδυασμός και των δύο είναι το ιδανικό, όμως δεν είναι πάντα εφικτό για όλους, και ειδικά για τις οικογένειες, για τις οποίες η εκδρομή ή το ταξίδι με τα παιδιά δεν είναι πάντα το πιο εύκολο project, όταν δεν υπάρχει το χρονικό περιθώριο πολυήμερων διακοπών.

Εξάλλου, μη ξεχνάμε ότι για τα παιδιά, οι διακοπές με τους γονείς, όταν κι αυτοί χαλαρώνουν εκτός εργασίας και μπορούν πραγματικά να αφιερώσουν χρόνο στο παιχνίδι και σε αθλοπαιδιές, είναι ό,τι πολυτιμότερο μπορούν να ζητήσουν στη ζωή τους, σε αυτές τις τόσο τρυφερές ηλικίες του δημοτικού και της προσχολικής φάσης.

Το καλοκαίρι είναι εδώ. Φουσκώσετε τα στρώματα θαλάσσης, γεμίστε τις τσάντες σας αντηλιακά και πετσέτες και χαρείτε τον ήλιο και τη θάλασσα με την καρδιά σας!

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Lifemade Stories
Lifemade Stories

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Ψυχολογία (BSc Psychology) στο πανεπιστήμιο του Έσσεξ και Συμβουλευτική Ψυχολογία (Master/PG Diploma in Counselling) στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Παρέμεινε στην Σκωτία για 4 έτη όπου εργάστηκε στο αντικείμενο σπουδών της. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε σε κέντρα ψυχολογίας στην Αθήνα και εθελοντικά στη συμβουλευτική γραμμή του οργανισμού "Μαζί για το Παιδί". Τα τελευταία 4 χρόνια διατηρεί ιδιωτικό γραφείο. Δουλεύει με ενήλικες σε ατομικές συνεδρίες αλλά και θεραπεία ζεύγους, αντιμετώπιση αγχωδών διαταραχών και συμβουλευτική γονέων σε ατομικό ή ομαδικό πλαίσιο. Αρθρογραφεί καθημερινά για θέματα ψυχολογίας στο blog της Lifemade.gr καθώς και συνεργάζεται με ιστοσελίδες όπως ΜικροίΜεγάλοι, Singleparent.gr και με το περιοδικό Cosmopolitan, όπου τοποθετείται ως ειδικός σε δημοφιλή θέματα των νέων. Επίσης συμμετέχει ως εισηγήτρια στα σεμινάρια του Skywalker.gr, με τίτλο "Μονοπάτια Απασχολησιμότητας", μιλώντας για την δυσκολία αλλά και την αντιμετώπιση της μετάβασης/αλλαγής στην επαγγελματική πορεία του ατόμου.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+