Ποιο Είναι το Σενάριο-Εφιάλτης για τις Αμερικανικές Εκλογές;

Παρακολουθώ τις τελευταίες εβδομάδες στενά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ. Κι ενώ καταρχήν το ενδιαφέρον μου τραβούσαν στοιχεία που θα μπορούσαν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα “είναι ασφαλής η πρόβλεψη νίκης του Joe Biden στις εκλογές του Νοεμβρίου ή όχι”, η συζήτηση έχει μετατοπιστεί τις τελευταίες μέρες σε κάτι πιο σκοτεινό και επικίνδυνο. Θα μπορούσε μια εκλογική νίκη Biden να μην τον οδηγήσει στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο;

Ακούγεται παρανοϊκό και μόνο να συζητάμε κάτι τέτοιο, για μια ώριμη φιλελεύθερη δημοκρατία. Όμως, ολοένα και περισσότερα μέσα ενημέρωσης-θεσμοί στην Αμερική δίνουν στη δημοσιότητα πληροφορίες που δείχνουν, στο ελάχιστο, ότι η μη αποδοχή μιας νίκης Biden είναι κάτι που το επιτελείο του Donald Trump εξετάζει ως εναλλακτική, ιδιαίτερα τώρα που η δική του νίκη στις εκλογές μοιάζει λιγότερο πιθανή.

Χθες ήταν η σειρά του ίδιου του Αμερικανού προέδρου να σπείρει ακόμα περισσότερες αμφιβολίες γύρω απ’ το ενδεχόμενο μιας ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας. Σταθερός στην προσπάθειά του να “απονομιμοποιήσει” τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, την οποία χαρακτήρισε για άλλη μια φορά “απάτη” και “φάρσα”, δήλωσε πως πιστεύει ότι οι προεδρικές εκλογές θα καταλήξουν στο Ανώτατο Δικαστήριο, γι’ αυτό και πρέπει το σώμα να έχει και πάλι, μετά τον θάνατο της Ruth Bader Ginsburg, εννέα δικαστές πριν τις εκλογές. Όταν δε ερωτήθηκε σε συνέντευξη τύπου αν εγγυάται μια ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας, απάντησε ότι “θα πρέπει να δούμε τι θα συμβεί”.

Τα σενάρια άρνησης του αποτελέσματος από την πλευρά του Trump είναι πολλά και σε πρώτη ανάγνωση ακούγονται τραβηγμένα. Θα μπορούσε να κηρύξει πρόωρα τον εαυτό του νικητή, έχοντας κερδίσει κάποιες πολιτείες-κλειδιά, αλλά πριν να έχει καταμετρηθεί το σύνολο των ψήφων;

Τα σενάρια άρνησης του αποτελέσματος από την πλευρά του Trump είναι πολλά και σε πρώτη ανάγνωση ακούγονται τραβηγμένα. Θα μπορούσε να κηρύξει πρόωρα τον εαυτό του νικητή, έχοντας κερδίσει κάποιες πολιτείες-κλειδιά, αλλά πριν να έχει καταμετρηθεί το σύνολο των ψήφων; Θα μπορούσε να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα σε κάποιες πολιτείες όπου οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν το τοπικό νομοθετικό σώμα και να τους ζητήσει να στείλουν τους εκλέκτορες που εκπροσωπούν καλύτερα το εκλογικό αποτέλεσμα; Σας προκαλώ να περάσετε λίγο χρόνο διαβάζοντας το δυσοίωνο άρθρο του Barton Gellman The Election That Could Break America στο Atlantic, που αναλύει τα ζοφερά ενδεχόμενα με ανατριχιαστική λεπτομέρεια.
 
Ας ελπίσουμε, για το καλό όλων μας, ότι όποιο κι αν είναι αυτό, το εκλογικό αποτέλεσμα της νύχτας της 5ης Νοεμβρίου στην Αμερική θα είναι τόσο ξεκάθαρο, ώστε να αφήσει τα λιγότερα δυνατά περιθώρια αμφισβήτησης.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Editor-in-Chief & CEO
Editor-in-Chief & CEO

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+