Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη φορά που παρακολούθησα σεμινάριο για τα διαφορετικά σχήματα των ποτηριών και το πώς αυτά επηρεάζουν την απόλαυση του κρασιού. Θυμάμαι ότι είχα κυριολεκτικά μείνει άφωνη από αυτή την ανακάλυψη, αλλά συγχρόνως αδυνατούσα να πιστέψω πώς είναι δυνατόν το ίδιο κρασί να συμπεριφέρεται εντελώς διαφορετικά όταν το δοκιμάζουμε σε ξεχωριστούς τύπους ποτηριών.

Ωστόσο, είναι γεγονός! Το άρωμα, η γεύση, η ισορροπία και η επίγευση ενός κρασιού επηρεάζονται από το σχήμα του ποτηριού. Το ίδιο κρασί μπορεί να εμφανίσει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά όταν σερβίρεται σε διαφορετικά ποτήρια.

Είναι εντυπωσιακό το πόσο έντονες είναι οι διαφορές, ώστε ακόμα και έμπειροι οινογνώστες μπορεί να πιστέψουν ότι γεύονται διαφορετικό κρασί από αυτό που δοκίμασαν απλώς σε ένα διαφορετικό ποτήρι.

Από εκείνη τη στιγμή, λοιπόν, δεν έχω πάψει να πειραματίζομαι, καθώς πιστεύω πια ακράδαντα πως κάθε κρασί έχει και το κατάλληλο ποτήρι του, το οποίο του δίνει την ευκαιρία να εκφράσει τα χαρακτηριστικά του με τον καλύτερο τρόπο. Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε τη σχέση κρασιού ποτηριού με τις ανθρώπινες σχέσεις∙ με πολλούς ανθρώπους συνυπάρχουμε, κάνουμε παρέα, ίσως και να περνάμε πολύτιμο χρόνο μαζί, λίγοι είναι εκείνοι όμως που μας ξεκλειδώνουν πραγματικά και δημιουργούν τον χώρο και τις συνθήκες για να ξεδιπλώσουμε κάθε πτυχή του εαυτού μας.

Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από έναν ταλαντούχο οινοποιό να παράγει ένα καλό κρασί. Οι κόποι και οι θυσίες του μπορούν εύκολα και σε ελάχιστο χρόνο να καταστραφούν αν το κρασί δεν σερβιριστεί σωστά. Eφόσον μας αρέσει λοιπόν το κρασί, θα πρέπει να έχουμε και τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να το αναδεικνύουμε, και ένα από αυτά είναι σίγουρα το ποτήρι.

Τις προάλλες, στο πλαίσιο της έκθεσης «Μικροί Οινοποιοί 2025» που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, και ενώ ήμουν απασχολημένη με τη διοργάνωση, με τραβούσε σαν μαγνήτης η αύρα του sommelier Γιώργου Λούκα που, σε συνεργασία με την εταιρεία Deals και τη Riedel, της οποίας είναι αντιπρόσωπος, είχαν ετοιμάσει το τέλειο workshop. Μια μοναδική παρουσίαση όπου, υπό την έμπειρη καθοδήγηση του γνωστού sommelier, θα διερευνούσαμε ποιο θα ήταν το κατάλληλο ποτήρι για 6 ελληνικές ποικιλίες, τις οποίες θα δοκιμάζαμε σε 6 διαφορετικού σχήματος Riedel ποτηριών, καθένα από τα οποία έχει σχεδιαστεί ειδικά για να φιλοξενεί πολύ γνωστές διεθνείς ποικιλίες.

Τα Ποτήρια Riedel

Η Riedel Crystal είναι μια οικογενειακή επιχείρηση με ιστορία 300 ετών, γνωστή για τη δημιουργία και την ανάπτυξη ποτηριών ειδικά σχεδιασμένων για κάθε ποικιλία κρασιού. Είναι η πρώτη εξάλλου εταιρεία στην ιστορία που αναγνώρισε ότι η γεύση και το άρωμα ενός ποτού επηρεάζονται από το σχήμα του ποτηριού από το οποίο καταναλώνεται. Έχει διακριθεί για τα επαναστατικά της σχέδια που αναδεικνύουν τα αλκοολούχα ποτά και άλλα ροφήματα.

Το Σχήμα Μετράει

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ο Claus J. Riedel ήταν ο πρώτος στην ιστορία που παρουσίασε και ανέπτυξε ποτήρια ειδικά σχεδιασμένα για το κρασί. Ερεύνησε εκτενώς την επίδραση του μεγέθους και του σχήματος του ποτηριού σε όλες τις δημοφιλείς ποικιλίες σταφυλιών, καταλήγοντας σε ένα συμπέρασμα με το οποίο συμφωνούν οι κορυφαίοι οινολόγοι του κόσμου: το άρωμα, η γεύση, η υφή, η επίγευση και η συνολική απόλαυση του κρασιού μεγιστοποιούνται όταν χρησιμοποιείται το σωστό σχήμα ποτηριού.

Γιατί Έχει Σημασία το Σχήμα

Ένα ποτήρι κρασιού αποτελείται από τρία μέρη: το κύπελλο, το πόδι και τη βάση. Το κύπελλο είναι το πάνω μέρος του ποτηριού, εκεί όπου τοποθετείται το κρασί, το πόδι είναι το λεπτό τμήμα που συνδέει το κύπελλο με τη βάση, και η βάση το επίπεδο μέρος στο κάτω μέρος του ποτηριού που του επιτρέπει να στέκεται όρθιο.

Το ύψος του ποδιού και το πλάτος της βάσης είναι στοιχεία του σχεδιασμού του ποτηριού (γνωστά ως αρχιτεκτονική). Τα ποτήρια που είναι σχεδιασμένα ειδικά για ποικιλίες σταφυλιών διαθέτουν προσεκτικά ρυθμισμένα κύπελλα, τα οποία βασίζονται σε τρεις μεταβλητές: στο σχήμα, στο μέγεθος και στη διάμετρο του χείλους. Ο «ρόλος» αυτών των ποτηριών είναι να «μεταφράσουν» το μήνυμα του κρασιού στις ανθρώπινες αισθήσεις.

Οι 4 Αισθήσεις στο Κρασί

Άρωμα: Τα ποτήρια που είναι σχεδιασμένα για συγκεκριμένες ποικιλίες σταφυλιών επηρεάζουν την ποιότητα και την ένταση του αρώματος του κρασιού.
Υφή: Αναδεικνύουν τις συναρπαστικές και διαφορετικές υφές του κρασιού στο στόμα (υδαρές, κρεμώδες, μεταξένιο, βελούδινο).
Γεύση: Δημιουργούν μια ισορροπημένη αλληλεπίδραση μεταξύ του φρούτου, της ορυκτότητας, της οξύτητας και των πικρών στοιχείων του κρασιού.
Επίγευση: Προσφέρουν μια ευχάριστη, αρμονική και μακράς διάρκειας επίγευση.

Ο σχεδιασμός (αρχιτεκτονική ή κατασκευή) ενός ποτηριού με πόδι πρέπει να διασφαλίζει ότι το μέγεθος, το ύψος και το πλάτος βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία. Το μέγεθος του κυπέλλου πρέπει να είναι σε αναλογία με το ύψος του ποδιού και το πλάτος της βάσης. Ο σεβασμός στις ακριβείς αναλογίες αυτών των διαστάσεων εξασφαλίζει ένα σωστά ισορροπημένο και αισθητικά άρτιο ποτήρι.

Κανένα ποτήρι δεν μπορεί να προσφέρει την ιδανική εμπειρία για όλους τους τύπους κρασιού. Η Riedel έχει σχεδιάσει ποτήρια που αναδεικνύουν την αρμονία και τα μοναδικά χαρακτηριστικά κάθε κρασιού, το ξεχωριστό γευστικό προφίλ που κρύβουν στο DNA τους.

Workshop: Ελληνικές Ποικιλίες και Κατάλληλο Σχήμα Ποτηριού

Kατά τη διάρκεια της παρουσίασης και της βιωματικής γευσιγνωσίας στα ποτήρια Riedel δοκιμάσαμε 6 ελληνικές ποικιλίες, 3 λευκές και 3 κόκκινες, και πειραματιστήκαμε σε διαφορετικού σχήματος ποτηριών από τη σειρά Performance.

Δοκιμάσαμε τις λευκές ποικιλίες −Ασύρτικο, Μαλαγουζιά και Σαββατιανό− στα 3 πρώτα ποτήρια που ήταν ειδικά σχεδιασμένα για τις διεθνείς ποικιλίες Chardonnay, Sauvignon Blanc και Riesling. Το αποτέλεσμα στο οποίο καταλήξαμε ύστερα από την παρατήρηση των χαρακτηριστικών τους και πώς αυτά εκφράζονται στο κάθε ποτήρι ήταν πως το Ασύρτικο εκδηλώνεται πιο όμορφα στο ποτήρι του Riesling, η Μαλαγουζιά αναδεικνύει τον παιχνιδιάρικο αρωματικό της χαρακτήρα στο ποτήρι του Sauvignon Blanc, ενώ ο δυναμικός χαρακτήρας του Σαββατιανού διακρίνεται πιο σωστά στο ποτήρι του Chardonnay.

Αντίστοιχα, δοκιμάσαμε 3 ερυθρές ποικιλίες, το Αγιωργίτικο, τη Λημνιώνα και το Ξινόμαυρο. Διαπιστώσαμε πως το Ξινόμαυρο μοιάζει ακόμα πιο ελκυστικό στο ποτήρι που προορίζεται για το Pinot Noir, ενώ τόσο η Λημνιώνα όσο και το Αγιωργίτικο εκδηλώνουν πιο ολοκληρωμένα τα χαρακτηριστικά τους στο ποτήρι που είναι σχεδιασμένο για την ποικιλία Syrah. To ποτήρι που έχει σχεδιαστεί για το Cabernet Sauvignon και το Merlot φαίνεται πως δεν αγαπά αρκετά τις ελληνικές ποικιλίες.

Το συμπέρασμα; Αν θέλετε να ανακαλύψετε έναν νέο κόσμο απολαύσεων, μη χάνετε καιρό, αρχίστε να πειραματίζεστε με διαφορετικούς τύπους ποτηριών και κρασιών!

Σχήμα Ποτηριού

ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΗΣ

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Μέχρι Πότε θα Πίνουμε Φυσικά Κρασιά;

Τι Tρέχει με το «Μη Αλκοολούχο Κρασί»; Καινοτομία ή Ιεροσυλία;

Γιάννης Παπαργυρίου | Σκέψεις και Συναισθήματα πριν την Έκθεση του ΣΜΟΕ