Τα Πανηγύρια της Ελλάδας Ενώνουν

Τα πανηγύρια είναι η απόδειξη ότι η ζωή είναι ωραία. Με λίγο, νόστιμο φαγητό, μουσική και χορό και μία υποχρεωτική, λόγω έλλειψης χώρου, συνάθροιση ανθρώπων και εύκολης επικοινωνίας μεταξύ τους, όλα γίνονται μαγικά και τρυφερά.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, στο πλαίσιο της διοργάνωσης Tinos Running Experience στο χωριό Κέχρος, οι διοργανωτές με τη βοήθεια των γνωστών σεφ,  Αλέξανδρου Παπανδρέου και Ηλία Μαμαλάκη, έστησαν ένα πανηγύρι που προώθησε τα τοπικά προϊόντα της Τήνου όπως ζυμαρικά, τυριά και κρασί, αλλά και παστέλι, ενώ ανέδειξε το κέφι των κατοίκων. Οι εκατοντάδες που πέρασαν από την πλατεία του χωριού απήλαυσαν πραγματική φιλοξενία κι ένα πάρτι που κράτησε μέχρι αργά.

Σε όλα τα νησιά όμως γίνονται, κάθε χρόνο, πλήθος πανηγύρια. Όπως για παράδειγμα στα Κουφονήσια, στα τέλη Μαΐου. Ένα πανηγύρι μάζεψε όλο το νησί (δεν είναι και μεγάλο). Είναι τα ετήσια ραντεβού για να μαζευτούν επισκέπτες και κάτοικοι και να διασκεδάσουν.

Τα πανηγύρια ενώνουν. Είναι δημοκρατικά. Είναι αληθινά. Με πολύ κιτς και πλαστική καρέκλα, με κρασί από πλαστικά μπουκάλια. Με το φαγητό φτιαγμένο με αγάπη και αγνά τοπικά υλικά – και την παράσταση να κλέβουν οι ηλικιωμένοι.

Όσα απ’ αυτά δε γίνονται τις εποχές που ένας προορισμός έχει τουρισμό, αποκτούν μία διεθνή αύρα. Για όσους ξένους τα ζούνε, αισθάνονται ότι αυτό στο οποίο συμμετέχουν είναι κάτι ονειρικό, κινηματογραφικό. Και έτσι είναι. Όσο μάλιστα πιο πρωτόγονο, και χωρίς πολλές προετοιμασίες και φτιασίδια, τόσο καλύτερα. “Δεν υπάρχει” η εμπειρία να βλέπεις σε ένα μακρύ τραπέζι να κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλον, άνθρωποι τόσο διαφορετικοί, που τις περισσότερες φορές δε θα κάθονταν ούτε σε ξεχωριστά τραπέζια σ’ ένα εστιατόριο.

Αλλά τα πανηγύρια ενώνουν. Είναι δημοκρατικά. Είναι αληθινά. Με πολύ κιτς και πλαστική καρέκλα, με κρασί από πλαστικά μπουκάλια. Με το φαγητό φτιαγμένο με αγάπη και αγνά τοπικά υλικά – και την παράσταση να κλέβουν οι ηλικιωμένοι. Όχι οι μεγάλοι σε ηλικία. Οι πιο μεγάλοι. Άνθρωποι που δύσκολα θα τους συναντήσεις σε χώρους εστίασης. Που έχουν πατήσει τα 90 και είναι εκεί. Χαμογελαστοί και ακμαίοι. Χορεύουν! Ναι χορεύουν! Μιλάνε ελληνικά στους ξένους και επικοινωνούν. Πίνουν σαν 20χρονοι, γελάνε και διασκεδάζουν λες και είναι η τελευταία φορά. Αυτή η μαγική εικόνα με τη φοβερή ενέργεια είναι σαν διονυσιακή χορογραφία και δεν αφήνει αδιάφορο κανέναν.

Ο αθλητικός τουρισμός αποτελεί συχνά την ευκαιρία, την αφορμή να γνωρίσει πολύ περισσότερος κόσμος τα νησιά και τα βουνά της Ελλάδας, εκτός σεζόν. Το Serifos Sunset Race και το Mykonos Run που γίνονται αυτό το Σαββατοκύριακο, αγώνες τρεξίματος και κολύμβησης στην Αγία Μαρίνα της Αίγινας την άλλη εβδομάδα. Η ζωή αξίζει να τη ζεις έτσι, τρέχοντας και κολυμπώντας, και να την απολαμβάνεις στα πανηγύρια των νησιών και των ορεινών χωριών.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+