Βραβείο Booker 2020: Η Τελική Εξάδα

Κατά τα τέλη Ιουλίου ανακοινώθηκε η μακρά λίστα των βιβλίων που επρόκειτο να διεκδικήσουν το βραβείο Booker για το 2020. Στην περίφημη “Booker Dozen”, που παραδόξως περιελάμβανε 13 βιβλία, υπήρχαν τρία από το Ηνωμένο Βασίλειο, ένα από την Ιρλανδία, ένα από την Σκωτία, έξι από τις ΗΠΑ, ενώ από μία υποψηφιότητα είχαν η Ζιμπάμπουε και η Αιθιοπία.

Θυμίζουμε ότι το Βραβείο Booker απονέμεται στο καλύτερο, σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, μυθιστόρημα γραμμένο στα Αγγλικά. Αφορά σε βιβλία που έχουν εκδοθεί στη Μεγάλη Βρετανία ή στην Ιρλανδία τον τελευταίο χρόνο, και θεωρείται το σημαντικότερο βρετανικό λογοτεχνικό βραβείο.

Στις 15 Σεπτεμβρίου έφτασε η στιγμή της ανακοίνωσης της “βραχείας λίστας”, του λεγόμενου shortlist, με την οποία οι υποψήφιοι μειώθηκαν σε έξι. Η συντριπτική πλειοψηφία των βιβλίων που κατάφεραν να μπουν στην εξάδα (5 από τα 6) προέρχονται από τις ΗΠΑ, ενώ η μοναδική υποψηφιότητα εκτός ΗΠΑ είναι αυτή της Ζιμπάμπουε.

Ας δούμε τις υποψηφιότητες:

1. The New Wilderness | Diane Cook

Μια παθιασμένη αφήγηση της μάχης που δίνει μια μητέρα για να σώσει την κόρη της από έναν κόσμο συντετριμμένο από την κλιματική αλλαγή.

2. This Mournable Body | Tsitsi Dangarembga

Σε αυτό το ψυχολογικά φορτισμένο μυθιστόρημα, η συγγραφέας καταγράφει το ταξίδι ενός νεαρού κοριτσιού κι ενός νεογέννητου έθνους προς την ανακάλυψη της ζωής χωρίς ελπίδα.

3. Burnt Sugar | Avni Doshi

Μια ιστορία αγάπης και προδοσίας. Όχι μεταξύ εραστών, αλλά μεταξύ μάνας και κόρης. Η συγγραφέας δοκιμάζει τα όρια του τι μπορούμε να γνωρίζουμε για τους κοντινούς μας ανθρώπους και για τον εαυτό μας.

4. The Shadow King | Maaza Mengiste

Το μυθιστόρημα ρίχνει φως στις γυναίκες-μαχητές που δεν μνημονεύονται στην αφρικανική και την ευρωπαϊκή ιστορία. Αποτελεί μια συναρπαστική εξερεύνηση της γυναικείας δύναμης και του τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στον πόλεμο.

5. Shuggie Bain | Douglas Stuart

Γλασκόβη 1981. Η φτώχεια δοκιμάζει την αγάπη και την υπερηφάνεια. Με το ντεμπούτο του, ο συγγραφέας εξερευνά την αστείρευτη αγάπη που μόνο τα παιδιά μπορούν να νιώθουν για τους συντετριμμένους γονείς τους.

6. Real Life | Brandon Taylor

Μια ιστορία με βαρύ συναισθηματικό φορτίο για το κόστος της επιθυμίας και τη διαχείριση του πόνου.

Έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι 4 από τα 6 βιβλία που περιλαμβάνονται στη λίστα αποτελούν συγγραφικό ντεμπούτο, καθώς και το ότι έμεινε εκτός εξάδας το The Mirror & the Light της Hilary Mantel, που θεωρούνταν από πολλούς ως το φαβορί, καθώς αποτελεί το τρίτο μέρος μιας τριλογίας, τα δύο πρώτα της οποίας (“Wolf Hall” και “Bring up the Bodies”), είχαν αποσπάσει το βραβείο Booker το 2009 και το 2012.

Ο τελικός νικητής ή η νικήτρια θα ανακοινωθεί στις 17 Νοεμβρίου, οπότε μείνετε συντονισμένοι!

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥ

Ο Κωστής Φιλιππάκης είναι αρχιτέκτονας και γραφίστας. Αγαπά την ερευνητική εργασία αλλά νιώθει πιο δημιουργικός όταν ασχολείται με το σχέδιο. Ειναι ο υπεύθυνος δημιουργικού της αθηΝΕΑς. Του αρεσει το διάβασμα, η τεχνολογία και ο κινηματογράφος.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+