Τα Social Media Έχουν Και Τα Καλά Τους

Σ’ έναν κόσμο στον οποίο οι ανατροπές είναι στην ημερήσια διάταξη, οι άνθρωποι βιώνουν έντονη μοναξιά και η ανάγκη τους να επικοινωνήσουν και να νιώσουν ότι “υπάρχουν” μέσα σ’ ένα δίκτυο υποστήριξης που τους αγκαλιάζει, είναι ίσως μεγαλύτερη από ποτέ.

Πολλές φορές διαβάζουμε για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν τα social media στη ζωή μας, όμως όπως σε όλα στη ζωή, έτσι και τα κοινωνικά δίκτυα στην εποχή μας δεν έχουν μόνο αρνητική πλευρά. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ότι η διάδραση μέσω του Facebook μπορεί να μας προσφέρει στήριξη και συμπαράσταση σε δύσκολες καταστάσεις, σε αντίθεση με άλλες φορές που μπορεί να αποβεί μοιραία.

Το άγχος γνωρίζουμε όλοι καλά ότι μπορεί να γίνει διαβρωτικό και να μας επηρεάσει εκεί που έχουμε ανάγκη να αποδώσουμε. Έρευνα του πανεπιστημίου του Illinois έδειξε όμως ότι φοιτητές που παρουσίαζαν σημάδια άγχους πριν κάποια σημαντική ακαδημαϊκή εξέταση, παρουσίασαν μείωση του άγχους τους κατά 21% όταν την προηγουμένη είχαν λάβει ενθαρρυντικά “likes”, σχόλια ή άμεσα προσωπικά μηνύματα στο Facebook για την αυριανή τους εξέταση.

Επίσης, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η στήριξη κι η αλληλεγγύη που νιώθουν οι άνθρωποι στην απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου απαλύνεται και τα άτομα ανακουφίζονται όταν μοιράζονται τα συναισθήματά τους και τις μνήμες τους στο κοινωνικό αυτό δίκτυο. Η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής κοινότητας με κοινό σημείο αναφοράς βοηθά τους ανθρώπους να ξεπεράσουν πιο εύκολα και σαν μία “αγκαλιά” τα στάδια του πένθους.

Διαβάστε περισσότερα για τις έρευνες εδώ και εδώ.

Αρθρογράφος

Σπούδασε Ψυχολογία στο πανεπιστήμιο του Έσσεξ και Συμβουλευτική Ψυχολογία στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Τα τελευταία 4 χρόνια διατηρεί ιδιωτικό γραφείο. Δουλεύει με ενήλικες σε ατομικές συνεδρίες αλλά και θεραπεία ζεύγους, αντιμετώπιση αγχωδών διαταραχών και συμβουλευτική γονέων σε ατομικό ή ομαδικό πλαίσιο. Αρθρογραφεί καθημερινά για θέματα ψυχολογίας στο blog της Lifemade.gr.

Σχολιασμός

Σχολιασμός