Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, από την οποία η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί υψηλές προσδοκίες όσον αφορά το ζήτημα του χρέους, αξίζει να αναλογιστούμε για λίγο τη σύνθετη θέση της Γερμανίας επί του θέματος.

Από τη μία, ο Wolfgang Schäuble διαμηνύει ότι δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά, αποκλείοντας ενδεχόμενο μείωσης του χρέους, επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, αλλά και εξαγοράς των δανείων του ΔΝΤ από τον ESM. Στην ουσία επιμένει ότι αν η Ελλάδα τρέξει με ρυθμούς ανάπτυξης γύρω στο 3%, τότε το χρέος θα μπει σε βιώσιμη τροχιά ούτως ή άλλως.

Την πρόβλεψη αυτή τη βασίζει στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει ξαφνικά με μεγάλη ταχύτητα τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό που ο θετικός τους αντίκτυπος στην οικονομία θα υπερκαλύψει τις αρνητικές επιπτώσεις των περιοριστικών δημοσιονομικών μέτρων που έχουν συμφωνηθεί.

Το ΔΝΤ, δικαίως, εκτιμά ότι είναι μάλλον απίθανο η Ελλάδα να μεταμορφωθεί σε πρωταθλητή μεταρρυθμίσεων εν μία νυκτί, έτσι δεν θεωρεί ρεαλιστικό το σενάριο Schäuble – στοιχηματίζω μάλιστα ότι και ο ίδιος δεν το πολυπιστεύει και το χρησιμοποιεί καθαρά ως διαπραγματευτικό εργαλείο.

Το Ταμείο επιμένει σε συμφωνία μέτρων για το χρέος τώρα, προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, η δε συμμετοχή του έχει χαρακτηριστεί απολύτως απαραίτητη για τη συνέχιση του προγράμματος από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.

Πώς θα καταλήξει το ιδιότυπο αυτό bras de fer; Εξαρτάται τελικά από το αν το ΔΝΤ θα αποδεχθεί μια λιγότερο φιλόδοξη λύση για το χρέος. Γιατί με εκλογές στον ορίζοντα, φοβάμαι ότι η Γερμανία δύσκολα θα βάλει νερό στο κρασί της.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Editor-in-Chief & CEO
Editor-in-Chief & CEO

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+