155 Αντικείμενα της Συλλογής Ιόλα σε Δημοπρασία

Ο Αλέξανδρος Ιόλας, ένας απ’ τους μεγαλύτερους γκαλερίστες του 20ου αιώνα, άλλαξε τον τρόπο σκέψης των συλλεκτών και έφερε στο προσκήνιο ονόματα καλλιτεχνών που θεωρούνται πρωτοπόροι και θεμελιωτές της σύγχρονης τέχνης. 155 αντικείμενα της μοναδικής προσωπικής συλλογής του δημοπρατούνται στις 25 Μαΐου στο Λονδίνο, από τον οίκο Sotheby’s.

Ο Ιόλας, γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1907 σε μια πλούσια οικογένεια εμπόρων βαμβακιού, απαρνήθηκε την οικογενειακή επιχείρηση για να αφιερωθεί στην τέχνη, αρχικά ως πιανίστας στο Βερολίνο και στη συνέχεια ως χορευτής μπαλέτου στο Παρίσι και στην Αμερική. Απ’ το 1944 αφοσιώθηκε στις εικαστικές τέχνες, οπότε και διηύθυνε τη Hugo Gallery στη Νέα Υόρκη για να κατακτήσει στη συνέχεια τις μεγάλες καλλιτεχνικές μητροπόλεις σε μια καριέρα που διήρκεσε τέσσερις δεκαετίες.

Ο άνθρωπος αυτός εισήγαγε τον Σουρεαλισμό στην Αμερική, έκανε την πρώτη έκθεση του Andy Warhol, προώθησε τα τελευταία έργα του Picasso. Μέσα από ένα διεθνές δίκτυο γκαλερί που βρίσκονταν σε Νέα Υόρκη, Παρίσι, Γενεύη, Μιλάνο, Μαδρίτη, Ρώμη και Αθήνα, προώθησε ταλαντούχους καλλιτέχνες όπως ο René Magritte, ο Lucio Fontana και ο Claude Lalanne. Κάθε νέα έκθεση που διοργάνωνε στις γκαλερί του αντιμετωπιζόταν από αυτόν σαν μια πρεμιέρα παράστασης μπαλέτου, έδινε κι ο ίδιος τη δική του παράσταση μέσα απ’ το εξαιρετικά χλιδάτο, εκκεντρικό του στιλ.

Τη δεκαετία του ’80, έχοντας κλείσει σχεδόν όλες τις γκαλερί του, ο Ιόλας επικεντρώθηκε στο σπίτι του, ένα μαρμάρινο παλάτι που έχτισε στην Αγία Παρασκευή. Ήταν ένα οίκημα που έμοιαζε περισσότερο με γκαλερί, αφού εκεί συγκέντρωσε όλη την τέχνη που αγάπησε κατά την πολύχρονη καριέρα του, μαζί με έπιπλα που συμπλήρωναν την πληθωρική του προσωπικότητα. Αυτή λοιπόν η συλλογή δημοπρατείται στις 25 Μαΐου στο Λονδίνο από τον οίκο Sotheby’s.

Η ποικιλία έργων και αντικειμένων καλύπτει διάφορα budgets. Το δικό μου αγαπημένο είναι το πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τον Andy Warhol. #MustSee

Η φωτογραφία του έργου, η τιμή του οποίου υπολογίζεται στις 35,000-50,000 στερλίνες προέρχεται από την ιστοσελίδα του Sotheby’s: Andy Warhol, Alexander The Great, 1982.

Αρθρογράφος

Ιστορικός Τέχνης και Εκτιμητής-Σύμβουλος Έργων Τέχνης. Παρακολουθεί ανελλιπώς το art market και την εικαστική πλευρά της τέχνης, όπου και όπως εμφανίζεται. Μοιράζεται μαζί μας τις απόψεις της μέσα από τη στήλη "pARTicle".

Σχολιασμός

Σχολιασμός