17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης και YouthSpeak Forum 2021

Ξέρεις τι είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης; Σου λέει κάτι; Αν όχι, θα σε βοηθήσω εγώ λίγο.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη έλαβε μια απόφαση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία ιστορική συμφωνία, η οποία θα επηρεάσει τη ζωή εκατομμύριων ανθρώπων, ίσως και τη δική σου. Πρόκειται για την υιοθέτηση 17 Στόχων, γνωστοί ως “Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης”. Μία ατζέντα που θέτει ένα πλάνο 15 ετών, ώστε να επιτευχθούν αυτοί οι παγκόσμιοι στόχοι.

Κυρίως όμως, πρόκειται για μία υπόσχεση, μεταξύ των χωρών σχεδόν όλου του κόσμου, να επενδύσουν σε έναν καλύτερο και πιο βιώσιμο κόσμο για όλους, ανταποκρινόμενοι στις παγκόσμιες προκλήσεις. 

Ατζέντα 2030

Οραματίζονται, λοιπόν, έναν κόσμο χωρίς φτώχεια και ανισότητες, έναν κόσμο που σέβεται το περιβάλλον, έναν κόσμο ειρήνης και δικαιοσύνης. Και έτσι, φτιάχνουν την Ατζέντα του 2030, ως τον χάρτη του κόσμου που ψάχνουμε.

Η ατζέντα αυτή εφαρμόζεται σε όλα τα έθνη όλου του κόσμου, και αποσκοπεί, με απλά λόγια, στο να διασφαλίσει ότι “κανείς δεν θα μείνει πίσω”.

Το πλάνο αυτό απευθύνεται κυρίως σε εμάς τους νέους, που θα κυριαρχήσουμε στο αύριο. Όλοι εμείς έχουμε τη δύναμη να διαμορφώσουμε το πώς αυτός ο κόσμος θα μοιάζει. Έχετε, αλήθεια, σκεφτεί ποτέ πώς θα θέλατε να μοιάζει ο κόσμος στο μέλλον; Τι χαρακτηριστικά θα είχε ο κόσμος των ονείρων σας; 

Στο δικό μου όνειρο, δεν υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί, δεν υπάρχουν άσπροι και μαύροι, άντρες και γυναίκες, ομοφυλόφιλοι και φυσιολογικοί, δεν υπάρχουν ισχυροί και αδύναμοι… υπάρχουν απλά άνθρωποι. Άνθρωποι που δεν πεινούν, που έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και στη βασική ιατρική περίθαλψη. Άνθρωποι που φροντίζουν τη φύση, γιατί είναι το σπίτι τους, και δεν απειλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Άνθρωποι που ζουν σε έναν κόσμο ίσων ευκαιριών, έναν κόσμο δικαιοσύνης και ειρήνης. Είμαι σίγουρη ότι ο κόσμος των δικών μου ονείρων δεν διαφέρει πολύ από το δικό σου όνειρο. Οι 17 αυτοί στόχοι έχουν θέσει ως αποστολή της ανθρωπότητας να κάνουν αυτό το όνειρο πραγματικότητα.

Οι Αλλαγές που Πρέπει να Επέλθουν

Το ζήτημα είναι πώς αυτοί οι στόχοι εκδηλώνονται στον τρόπο ζωής μας. Πώς μπορούμε να γίνουμε μέρος αυτής της ατζέντας;

Ο ΟΗΕ βοηθάει πολύ το έργο μας, με διάφορους τρόπους. Υπάρχει η πρωτοβουλία Be the Change, που μας δείχνει, με πολύ απλά βήματα, πώς θα μπούμε κι εμείς στο παιχνίδι· πώς, δηλαδή, θα ζούμε πιο βιώσιμα στο σπίτι, στη δουλειά, στην καθημερινή μας ζωή. Το αγαπημένο μου, όμως, είναι ο οδηγός για το πώς ακόμη και ο πιο τεμπέλης άνθρωπος μπορεί να σώσει τον κόσμο.

Σίγουρα, οι μεγαλύτερες αλλαγές θα έρθουν από τη συνεργασία κυβερνήσεων, παγκόσμιων ηγετών και διεθνών οργανισμών. Αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει ότι ο μέσος άνθρωπος δεν μπορεί να είναι μέρος της λύσης που ψάχνουμε. Στην πραγματικότητα μπορεί, και μάλιστα ακόμη κι από τον καναπέ του!

Είναι πολύ αισιόδοξο να βλέπουμε ότι υπάρχουν κοινότητες νέων που έχουν θέσει ως στόχο να επικοινωνήσουν το μήνυμα της βιώσιμης ανάπτυξης, να ευαισθητοποιήσουν.

Το επόμενο ερώτημα που μου έρχεται στο μυαλό είναι πώς θα μεταδοθεί αυτή η παγκόσμια αποστολή; Ναι, υπάρχει το Ίντερνετ. Ναι, σήμερα η πληροφορία ταξιδεύει σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Ναι, φυσικά και υπάρχουν και τα social media! H γνώση είναι διαθέσιμη… αλλά λείπει η αφορμή.

Κατά τη γνώμη μου, αυτή η αφορμή δεν θα δοθεί παρά μόνο μέσα από τον διάλογο. Και, δυστυχώς, αυτός ο διάλογος ανοίγει από γεγονότα κατά κύριο λόγο… δυσάρεστα. Αλλά, ευτυχώς, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις! Μία λαμπρή εξαίρεση είναι το YouthSpeak Forum.

Τι Είναι το Youth Speak Forum ;

Το YouthSpeak Forum είναι ένα forum από νέους για νέους, που διοργανώνεται ετησίως με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση πάνω στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, μέσω της επαφής ταλαντούχων νέων και εξειδικευμένων οργανισμών, με απόρροια να συν-δημιουργήσουν σε έναν πολυδιάστατο χώρο συζήτησης γύρω από τα κοινωνικά ζητήματα που μας απασχολούν.  

Τη διοργάνωση του forum αναλαμβάνει η AIESEC, ο μεγαλύτερος νεανικός οργανισμός παγκοσμίως. Για δεύτερη χρονιά υπάρχει η δυνατότητα να το παρακολουθήσετε από παντού, καθώς το YouthSpeak Forum Virtual Edition ΙΙ θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 10-11 Απριλίου μέσω της πλατφόρμας Zoom.

Φέτος, το YouthSpeak Forum πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Περιφερειών της Κεντρικής Μακεδονίας, της Αττικής και της Δυτικής Αττικής, καθώς και των Δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης. Την εκδήλωση πλαισιώνουν κύριοι και στρατηγικοί συνεργάτες της AIESEC Ελλάδος, όπως οι Vodafone και Vodafone CU, EY, PwC και Deree the American College of Greece.

Στο δικό μου όνειρο, δεν υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί, δεν υπάρχουν άσπροι και μαύροι, άντρες και γυναίκες, ομοφυλόφιλοι και φυσιολογικοί, δεν υπάρχουν ισχυροί και αδύναμοι… υπάρχουν απλά άνθρωποι.

Μέσα από ένα διήμερο event, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πληθώρα ομιλιών και workshops, να αναπτύξουν δεξιότητες και να δικτυωθούν με μεγάλες εταιρείες και οργανισμούς.   

Οι εγγραφές για το YouthSpeak Forum 2021: MODE ON είναι δωρεάν και θα είναι ανοιχτές από 1 Μαρτίου στο www.ysf.aiesec.gr.

Είναι πολύ αισιόδοξο να βλέπουμε ότι υπάρχουν κοινότητες νέων που έχουν θέσει ως στόχο να επικοινωνήσουν το μήνυμα της βιώσιμης ανάπτυξης, να ευαισθητοποιήσουν… να εμπνεύσουν.

Είχα πριν κάποιο καιρό ακούσει μια ομιλία του καθηγητή και πρώην Πρωθυπουργού της Ολλανδίας Jan Peter Balkenende, η οποία θυμάμαι είχε κλείσει με μία συμβουλή προς τους νέους: “Χρησιμοποιείστε τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης ως οδηγό σας και γίνεται δημιουργικοί!”.

Ας γίνουμε, λοιπόν, κι εμείς μέρος του διαλόγου αυτού κι ας τον κρατήσουμε ζωντανό. 

Ραντεβού στις 10-11 Απριλίου για να δημιουργήσουμε έναν πιο βιώσιμο κόσμο!

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
COMMUNICATIONS MANAGER
COMMUNICATIONS MANAGER

Η Αντωνέλα Σκιαδαρέση είναι Communications Manager στην αθηΝΕΑ. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, ενώ μέρος των σπουδών της το πραγματοποίησε στη γαλλική πόλη του κρασιού, το Μπορντώ, με κατεύθυνση διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Το 2021 ταξίδεψε στις Βρυξέλλες όπου έκανε πρακτική στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη, έχει ασχοληθεί με τον πρωταθλητισμό στο σκάκι και στο Tae Kwon Do ως μέλος της εθνικής ομάδας. Σήμερα σκοπεύει να εφαρμόσει όσα της δίδαξε ο αθλητισμός στην καθημερινή της ζωή, θέτοντας υψηλούς στόχους για το αύριο. Είναι αισιόδοξη και πιστεύει ιδιαιτέρα στη δυναμική των νέων. Γι’ αυτό και ανέλαβε να ανοίξει ένα παράθυρο επικοινωνίας μαζί τους, μέσω της στήλης #YOUTH4YOUTH στην αθηΝΕΑ. Αγαπά τον καφέ, τα βιβλία και φυσικά... τα ταξίδια!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+