Οι Σκοταδιστικές Κορόνες και το Δικαίωμα στην Άμβλωση

Σκοτ5αδιστικές Κορόνες κατά των Αμβλώσεων

Τις σκοταδιστικές κορόνες του Μητροπολίτη Δωδώνης, Χρυσόστομου, ότι η άμβλωση θα πρέπει να απαγορεύεται ακόμη και στην περίπτωση βιασμού και ότι «καμία γυναίκα δεν βιάζεται χωρίς να το θέλει», θα μπορούσε ακόμη και να τις αγνοήσει κανείς, με το βάσιμο επιχείρημα ότι δεν υπάρχει λόγος να ασχολούμαστε με αναχρονιστικούς μισογυνισμούς.

Θα μπορούσαμε επίσης να τις αντιμετωπίσουμε αποκλειστικά ως καταδικαστέο μεν, μεμονωμένο δε περιστατικό, χωρίς το παραμικρό ουσιαστικό αποτύπωμα στο παρόν και το μέλλον, ακριβώς επειδή βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στο σεξιστικό παρελθόν. Ή ότι εντάσσονται στο πλαίσιο της ελευθερίας του λόγου, επομένως καθένας έχει δικαίωμα να λέει ό,τι νομίζει.
Δεν είναι έτσι… Η καταδίκη αυτών των δηλώσεων από τον πολιτικό κόσμο και την Ιερά Σύνοδο είναι αναμφισβήτητα ένα υγιές αντανακλαστικό, αλλά δεν είναι αρκετό.

Βήματα προς τα Πίσω. Προσοχή!

Ας μην ξεχνάμε ότι από καιρό σε καιρό οι θεωρίες περί αγέννητου παιδιού εμφανίζονται και αποσύρονται αφισοκολλημένες στα μετρό της Αθήνας, εμφανίζονται και αποσύρονται ως πρόγραμμα στα σχολεία, εμφανίζονται στα κηρύγματα της Εκκλησίας, η οποία μάλιστα με εγκύκλιό της τάσσεται κατά των αμβλώσεων.

Ας μην ξεχνάμε ακόμη ότι στις ΗΠΑ επικρατεί εκ νέου Μεσαίωνας, καθώς η συνταγματική προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση, που ίσχυε από το 1973, καταργήθηκε, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου η εγκυμοσύνη προκύπτει από βιασμό. Ας μην ξεχνάμε, τέλος, ότι η άμβλωση στην Ελλάδα είναι νόμος από το 1986 και ο βιασμός, η τιμωρία του οποίου προκύπτει σύμφωνα με το άρθρο 336 (Νόμος 4619/2019), σοβαρό ποινικό αδίκημα.

Επομένως, όταν τέτοια βήματα προς τα πίσω κάνουν την εμφάνισή τους, δεν είναι ούτε υπερβολή, ούτε μονομανία, ούτε φεμινιστικός φανατισμός η αντίδραση.

Είναι αλήθεια πως στο πρώτο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές editorial στο No Man’s Land θα ήταν προτιμότερο να καταγράφαμε νέες, αισιόδοξες ιδέες για το πώς μπορούν να είναι καλύτερα τα πράγματα. Η επικαιρότητα ωστόσο προέχει. Άλλωστε, το υλικό και αυτού του τεύχους είναι σταθερά προσηλωμένο στο αύριο της έμφυλης ισότητας.

 

Διαβάστε ακόμη στην αθηΝΕΑ και στο μηνιαίο newsletter No Man’s Land – στο οποίο μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας εδώ:

Όταν οι Flappers Σνόμπαραν το Κατεστημένο

Sanna Marin: Μια Αντισυμβατική Πρωθυπουργός Ενοχλεί

Μαρία Πολύζου: Η Ζωή Είναι Ένας Μαραθώνιος

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+