6ες Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας

Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας

Οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας (International Kalamata Music Days), το κορυφαίο φεστιβάλ κλασικής και τζαζ μουσικής, επιστρέφει φέτος για 6η συνεχόμενη χρονιά με ένα εντυπωσιακό συναυλιακό πρόγραμμα, γεμάτο φρεσκάδα και με συμμετοχές παγκοσμίου φήμης καλλιτεχνών.

Από τις 25 Ιουλίου μέχρι και τις 2 Αυγούστου, η πόλη της Καλαμάτας θα πλημμυρίσει για άλλη μια φορά με μουσικές – από τζαζ έως μουσική δωματίου και μεγάλα συμφωνικά έργα.

Το φεστιβάλ ιδρύθηκε από τη βιολοντσελίστα Indira Rahmatulla, η οποία έχει αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση, τον συνθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας Στάθη Γυφτάκη και τον βιολοντσελίστα Δημήτρη Λάμπο.

Πρόγραμμα Συναυλιών

• Δευτέρα, 25 Ιουλίου στις 19:00 | Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας (Αίθουσα Συναυλιών) 

Διάλεξη σύγχρονης μουσικής με τη συνθέτρια Φανή Κοσώνα και συναυλία

Η βιολονίστα Αργυρώ Σειρά θα παρουσιάσει το έργο «Narratives» για σόλο βιολί της Φανής Κοσώνα. Το έργο γράφτηκε το 2020 και περιλαμβάνει 3 κομμάτια για σόλο βιολί, ενώ φέρει αφιέρωση στη μνήμη του διαπρεπούς συνθέτη, μαέστρου και δασκάλου Θόδωρου Αντωνίου. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει διάλεξη σύγχρονης μουσικής, στην οποία, μεταξύ άλλων, θα παρουσιαστούν σύγχρονες τεχνικές του βιολιού.

• Δευτέρα, 25 Ιουλίου στις 21:00 | Κήπος Μουσείου Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρίας Γ. Καρέλια»

Τελική συναυλία του masterclass πιάνου

Οι συμμετέχοντες στα μαθήματα πιάνου με την Αλεξία Μουζά θα παρουσιάσουν τα έργα που μελέτησαν, επί οκτώ ημέρες, κατά τη διάρκεια του masterclass.

• Τρίτη, 26 Ιουλίου στις 20:30 | Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης 

Τρίο Εγχόρδων Boccherini

Το διεθνώς καταξιωμένο Τρίο Εγχόρδων Boccherini θα ερμηνεύσει έργα Beethoven, Kodály και Cras στον μυσταγωγικό χώρο του Θεάτρου Αρχαίας Μεσσήνης. Σε συμπαραγωγή με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

• Τετάρτη, 27 Ιουλίου στις 21:00 | Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Κεντρική Σκηνή)

Σύνολο Azahar

Το εξαιρετικό κουιντέτο ξύλινων πνευστών Azahar θα κάνει μια εμφάνιση με συνθέσεις των Reicha, Hindemith and Nielsen. Ένα σύνολο με «μεγάλη φαντασία και τεχνική ακρίβεια», σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung. Η συναυλία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ισπανικής Πρεσβείας και του Instituto Cervantes στην Αθήνα.

• Πέμπτη, 28 Ιουλίου στις 21:00 | Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Κεντρική Σκηνή)

Kalamata Festival Orchestra & Joshua Weilerstein Vol.2

Η ορχήστρα δωματίου του φεστιβάλ, η Kalamata Festival Orchestra, που ιδρύθηκε πέρυσι και αποτελείται από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους μουσικούς, θα ερμηνεύσει υπό τη διεύθυνση του Joshua Weilerstein την «4η Συμφωνία» του Gustav Mahler σε μεταγραφή για ορχήστρα δωματίου. Σολίστ θα είναι η σοπράνο Elisabeth Freyhoff.

• Παρασκευή, 29 Ιουλίου στις 18:30 | Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας (Αίθουσα Συναυλιών)

Τελική Συναυλία του Masterclass Διεύθυνσης Ορχήστρας

Θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους οι συμμετέχοντες στο masterclass διεύθυνσης με τον Joshua Weilerstein.

• Παρασκευή, 29 Ιουλίου στις 21:00 | Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Κεντρική Σκηνή)

The Underground Youth Orchestra & Christoph Eschenbach

Η Underground Youth Orchestra θα ερμηνεύσει, υπό την μπαγκέτα του ζωντανού θρύλου Christoph Eschenbach, την «5η Συμφωνία» και το «Τριπλό Κονσέρτο» του Ludwig van Beethoven, με σολίστ τους Κατερίνα Χατζηνικολάου (βιολί), Johannes Przygodda (βιολοντσέλο) και Τριαντάφυλλο Λιώτη (πιάνο). Η συναυλία της ορχήστρας πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.

• Σάββατο, 30 Ιουλίου στις 21:00 | Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Κεντρική Σκηνή)

Τελική συναυλία των masterclasses βιόλας και βιολοντσέλου

Οι συμμετέχοντες των masterclasses βιόλας με το Ηλία Σδούκο και βιολοντσέλου με την Indira Rahmatulla.

• Κυριακή, 31 Ιουλίου στις 21:00 | Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Κεντρική Σκηνή)

Ρεσιτάλ πιάνου του Βασίλη Βαρβαρέσου

Ο Βασίλης Βαρβαρέσος, αναμφισβήτητα ένας από τους σημαντικότερους αυτή τη στιγμή Έλληνες πιανίστες, θα εμφανιστεί στο Μέγαρο Χορού για ένα σόλο ρεσιτάλ με έργα Bach, Chopin and Rachmaninoff.

• Δευτέρα, 1η Αυγούστου στις 18:30 | Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας (Αίθουσα Συναυλιών)

Τελική συναυλία του masterclass βιολιού 

Οι συμμετέχοντες παρουσιάζουν τη δουλειά που ετοίμασαν στο masterclass.

• Δευτέρα, 1η Αυγούστου στις 21:00 | Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Κεντρική Σκηνή)

Enrico Pieranunzi σόλο & ντούο 

Ένας γίγαντας της τζαζ για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο Enrico Pieranunzi, σολιστικά, αλλά και σε ντούο με τον Καλαματιανό κοντραμπασίστα-φαινόμενο Αρίωνα Γυφτάκη.

• Τρίτη, 2 Αυγούστου στις 21:00 | Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Κεντρική Σκηνή)

Η καθιερωμένη ετήσια συναυλία δωματίου των διδασκόντων στα masterclasses. Οι Αλεξία Μουζά, Pablo Hernán Benedí, Ηλίας Σδούκος και Indira Rahmatulla θα ερμηνεύσουν τα Κουαρτέτα Πιάνου σε Σολ ελάσσονα «K. 478» του Wolfgang Amadeus Mozart και σε Μι ύφεση μείζονα «Op. 47» του Robert Schumann.

Λίγα Λόγια για τα Μasterclasses

Το 6ο φεστιβάλ αναβιώνει –ύστερα από δύο χρόνια παύσης λόγω πανδημίας– τα masterclasses με διεθνές προφίλ. Θα ξεκινήσει με το Μasterclass Πιάνου με την Αλεξία Μουζά (18-25 Ιουλίου) και θα ακολουθήσουν το Masterclass Βιόλας με τον Ηλία Σδούκο (21-30 Ιουλίου) και το Masterclass Βιολοντσέλου με την Indira Rahmatulla (22-30 Ιουλίου).

Φετινή προσθήκη στο πρόγραμμα διδασκαλίας θα είναι ένα συναρπαστικό Masterclass Διεύθυνσης με τον μαέστρο Joshua Weilerstein (24-29 Ιουλίου), ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με το Masterclass Βιολιού με τον Pablo Hernán Benedí (25 Ιουλίου-1 Αυγούστου).

***

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Δήμο Καλαμάτας, την Κοινωφελή Επιχείρηση ΦΑΡΙΣ του Δήμου Καλαμάτας και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και τελεί υπό τη χορηγία και αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Μέγας Χορηγός είναι το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια και χορηγοί είναι, επίσης, η Ισπανική Πρεσβεία και το Instituto Cervantes στην Αθήνα.

Το φεστιβάλ υποστηρίζεται, τέλος, από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών και Φίλων των Δημοτικών Καλλιτεχνικών Σχολών Καλαμάτας «ΤΕΡΨΙΣ». Οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας είναι επιπλέον διακεκριμένες με την αναγνώριση ποιοτικών φεστιβάλ τέχνης EFFE LABEL 2022-2023. 

Μπορείτε να δείτε το πλήρες και αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Η Diana Krall στο Ηρώδειο

Μουσική στο SNF Nostos 2022

Η Νύχτα Ανήκει στην Patti Smith

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+