#8CantWait: 8 Πολιτικές Για τη Μείωση της Αστυνομικής Βίας

“Ο George Floyd δεν θα έπρεπε να είναι μεταξύ των νεκρών. Δεν πέθανε επειδή είχε κάποιο κοινό πρόβλημα υγείας. Πέθανε από μια κοινή δυσλειτουργία της αμερικανικής ποινικής δικαιοσύνης. Ήρθε η ώρα να υψώσουμε το ανάστημά μας στο όνομα του George και να πούμε, ‘βγάλτε το γόνατό σας από τον λαιμό μας'”

Πρόκειται για ένα απόσπασμα μόνο από τα λόγια που επέλεξε να χρησιμοποιήσει ο Αιδεσιμότατος Al Sharpton στη χθεσινή επιμνημόσυνη τελετή για τον Floyd που πραγματοποιήθηκε στη Μινεάπολη. Ο Sharpton ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να τηρήσουν σιγή 8 λεπτών και 46 δευτερολέπτων, όσος ήταν δηλαδή και ο χρόνος που ο Floyd πέρασε ξαπλωμένος με το γόνατο του αστυνομικού να πιέζει τον λαιμό του.

Κι ενώ οι μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στο ρατσισμό συνεχίζονται στις ΗΠΑ, οι Δημοκρατικοί προωθούν στο Κογκρέσο νομοσχέδιο για μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση των αστυνομικών και στον τρόπο λειτουργίας του σώματος, με στόχο να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα φυλετικών προκαταλήψεων και αυθαιρεσίας. Τι στάση θα τηρήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές όταν το νομοσχέδιο φτάσει στο σώμα τους είναι ένα κρίσιμο ερώτημα.

Στο μεταξύ, σε τοπικό επίπεδο, η πρωτοβουλία του Campaign Zero “8 Can’t Wait”, αξιοποιεί μια βάση δεδομένων για να δείξει σε τι βαθμό μεγάλες πόλεις της Αμερικής εφαρμόζουν 8 πολιτικές που αποδεδειγμένα περιορίζουν την αστυνομική βία, καλώντας τους πολίτες να πιέσουν τους δημάρχους και τους αρχηγούς των αστυνομικών τμημάτων για την υιοθέτησή τους. Σύμφωνα με έρευνα του Campaign Zero από το 2016, οι 8 αυτές πολιτικές είναι σε θέση να μειώσουν την αστυνομική βία κατά 72%.

Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι πολιτικές; Μεταφράσαμε το περιεχόμενο της καμπάνιας και θα βρείτε τα 8 σημεία στα ελληνικά, παρακάτω:

1) Απαγόρευση κεφαλοκλειδωμάτων

Το να επιτρέπεται σε αξιωματικούς να πνίγουν ή να στραγγαλίζουν πολίτες, όταν σε πολλές περιπτώσεις θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί λιγότερο θανατηφόρα δύναμη, έχει ως αποτέλεσμα τον αχρείαστο θάνατο ή σοβαρό τραυματισμό τους.

2) Απαίτηση αποκλιμάκωσης

Απαίτηση να αποκλιμακώνουν οι αξιωματικοί της αστυνομίας τις καταστάσεις, όπου είναι δυνατόν, επικοινωνώντας με τους εμπλεκόμενους, διατηρώντας απόσταση και εξαλείφοντας την ανάγκη για χρήση βίας.

3) Απαίτηση προειδοποίησης πριν από πυροβολισμό

Απαίτηση να δίνουν οι αξιωματικοί προφορική προειδοποίηση, όταν είναι δυνατόν, πριν πυροβολήσουν έναν πολίτη.

4) Απαίτηση εξάντλησης όλων των εναλλακτικών πριν από πυροβολισμό

Απαίτηση από τους αξιωματικούς να εξαντλούν όλα τα άλλα εύλογα μέσα πριν καταφύγουν σε χρήση θανατηφόρας δύναμης.

5) Χρέος παρέμβασης

Απαίτηση από τους αξιωματικούς να παρέμβουν και να σταματήσουν την υπερβολική χρήση βίας άλλων αξιωματικών και να αναφέρουν τα περιστατικά αυτά αμέσως σε προϊστάμενο.

6) Απαγόρευση πυροβολισμών σε κινούμενα οχήματα

Περιορισμός στη δυνατότητα των αξιωματικών να πυροβολούν κινούμενα οχήματα, μια τακτική που θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη και αναποτελεσματική.

7) Απαίτηση χρήσης ενός “Φάσματος Δύναμης”

Ανάπτυξη ενός “Φάσματος Δύναμης” (Force Continuum) που περιορίζει τους τύπους δύναμης ή/και τα όπλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντίδραση σε συγκεκριμένους τύπους αντίστασης.

8) Απαίτηση διεξοδικών αναφορών

Απαίτηση να αναφέρουν οι αξιωματικοί κάθε φορά που χρησιμοποίησαν βία ή απείλησαν να χρησιμοποιήσουν βία εναντίον πολιτών.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Editor-in-Chief & CEO
Editor-in-Chief & CEO

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+