Με ανυπομονησία περιμένω τα εγκαίνια της έκθεσης που ανακοινώθηκε την Τετάρτη στα social media από τον Δρ. Γεώργιο Μαγγίνη, ακαδημαϊκό διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη. Η έκθεση Christian Zervos & Cahiers d’Art: Η Αρχαϊκή Στροφή αφορά τον ελάχιστα γνωστό στο ευρύ κοινό Christian Zervos (Αργοστόλι 1889 – Παρίσι 1970), ο οποίος ήταν εκδότης και κριτικός τέχνης, συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους μοντέρνους καλλιτέχνες του Παρισιού και τον ελληνικό πολιτισμό.
Ο Zervos, γνωστός στους κύκλους της τέχνης για το μνημειώδες catalogue raisonné* (33 τόμοι) του Pablo Picasso, ήταν ιδρυτής του avant-garde επιστημονικού περιοδικού Cahiers d’Art (1926–60) – όνομα που έφερε επίσης η γκαλερί και ο εκδοτικός οίκος του. Η έκθεση που αφιερώνεται στον ίδιο προσδοκά να συστήσει “μία από τις σπουδαιότερες ‘άγνωστες’ προσωπικότητες της ιστορίας της τέχνης”, παρουσιάζοντας στο ευρύ κοινό την πολυεπίπεδη και σημαίνουσα δουλειά του.
Περίπου 60 σπάνια και μοναδικά έργα της μοντέρνας τέχνης των Jean Lurçat, Fernand Léger, Pablo Picasso, Joan Miró, Wassily Kandinsky, Max Ernst, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Jean Hélion, Henri Matisse, Alexander Calder, Alberto Giacometti, Victor Brauner, René Magritte, Γεράσιμος Σκλάβος, Constantin Brâncuși και άλλων θα ταξιδέψουν για πρώτη φορά εκτός του Musée Zervos στο Vézelay για να παρουσιαστούν στο Μουσείο Μπενάκη, στο κτήριο της οδού Πειραιώς.
Παράλληλα, θα εκτεθούν τεκμήρια από αρχεία και βιβλιοθήκες της Ελλάδας και της Γαλλίας, τα οποία “θα αποκαλύψουν τη σημασία των εκδόσεων Cahiers d’Art για την εξέλιξη της μοντέρνας τέχνης στο Παρίσι”. Επιπλέον, η έκθεση θα επισημάνει το ευρύτερο πλαίσιο δημιουργίας και αφοσίωσης στον “Μεσογειακό πριμιτιβισμό” από τους πρωτοπόρους της μοντέρνας τέχνης, καθώς επίσης και τη συμβολή του Zervos στην “πρόσληψη του μοντερνισμού στην Ελλάδα”.
Την έκθεση επιμελούνται οι Christian Derouet – ιδρυτικός διευθυντής του Μουσείου Zervos, Alexandre Farnoux – διευθυντής της Γαλλικής Σχολής Αθηνών και Πολύνα Κοσμαδάκη – Επιμελήτρια Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης στο Μουσείο Μπενάκη.
Διάρκεια έκθεσης: 12 Δεκεμβρίου 2019 – 1 Μαρτίου 2020
*Catalogue raisonné: Ο πλήρης δημοσιευμένος κατάλογος του έργου ενός καλλιτέχνη. Πρόκειται για περιεκτικούς και εμπεριστατωμένους καταλόγους, οι οποίοι συνήθως θεωρούνται ως πρότυπες εκδόσεις του θέματος και συχνά χρησιμοποιούνται σαν βάση στην έρευνα για την αυθεντικότητα ενός έργου του εκάστοτε καλλιτέχνη. (Πηγή: Michael Clarke, Oxford Concise Dictionary of Art Terms, Oxford University Press, 2001)