Από την περασμένη Πέμπτη προβάλλεται στους κινηματογράφους η ταινία «Κάποια Μίλησε». Παράλληλα, κυκλοφορεί και το ομότιτλο βιβλίο (Athens Bookstore Publications). Το περιεχόμενο –ταινίας και βιβλίου– αναφέρεται στις αποκαλύψεις των βραβευμένων με Πούλιτζερ δημοσιογράφων των New York Times, Jodi Kantor και Megan Towhey –ας συγκρατήσουμε τα ονόματα των δύο αυτών γυναικών, αξίζει–, για τους βιασμούς και τους εκβιασμούς που διέπραττε επί δεκαετίες ο –πρώην πλέον– μεγιστάνας και κινηματογραφικός παραγωγός του Χόλιγουντ, Harvey Weinstein.
Οι Φρικαλεότητες του Weinstein
Οι αποκαλύψεις οδήγησαν τον πρώην δισεκατομμυριούχο, αφεντικό τότε της Miramax, στη φυλακή. Τον Φεβρουάριο του 2020 καταδικάστηκε για δύο από τις πέντε κατηγορίες κακουργηματικών πράξεων σεξουαλικού περιεχομένου, ενώ δεν θα έχει δικαίωμα να κάνει αίτηση για αποφυλάκιση πριν από το 2040, όταν θα είναι πια 88 ετών. Οι καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης κατά του Weinstein χρονολογούνται από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, ενώ περισσότερες από 80 γυναίκες κατήγγειλαν σεξουαλική παρενόχληση και/ή βιασμό εναντίον του.
Οι πρακτικές που ακολουθούσε προκειμένου να μη βγουν στο φως της δημοσιότητας οι φρικαλεότητές του ήταν ό,τι περνούσε από το χέρι του, δηλαδή τα πάντα. Απέκλειε από την εργασία στην κινηματογραφική βιομηχανία –ακόμη και στην πιο μικρή θεσούλα–, απέλυε, υπέγραφε παχυλές οικονομικές συμφωνίες με αντάλλαγμα τη σιωπή των γυναικών που κακοποιούσε… Ορισμένες υπέκυπταν. Έπαιρναν τα χρήματα και δεν έλεγαν πουθενά τι είχε συμβεί. Από ανάγκη, από ντροπή, από απελπισία, από…
Το #MeToo
Tο κινηματογραφικό «Κάποια Μίλησε» –που σκηνοθέτησε η Maria Schrader, η οποία έχει κάνει και την εντυπωσιακή σειρά του Netflix «Unorthodox»– έκριναν κάποιοι χωρίς συναίσθημα και κάποιοι άλλοι –εμού συμπεριλαμβανομένης– υποδέχθηκαν ως αντάξιο του «Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου», της ταινίας για το σκάνδαλο Γουοτεργκέιτ του Alan Pakula. Αυτό όμως δεν έχει και τόση σημασία.
Σημασία έχει πως οι αποκαλύψεις των Kantor και Towhey οδήγησαν στο #ΜeΤoo. Πως οι αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου οδήγησαν στο ελληνικό #ΜeToo. Πως αυτή τη στιγμή βιασμένες –σωματικά και ψυχικά– γυναίκες, αν δεν είναι θύματα γυναικοκτονίας, βρίσκονται στις δικαστικές αίθουσες απέναντι σε εκείνους που κατονομάζουν ως δράστες διεκδικώντας το δίκιο και την περηφάνια τους. Πως οι γυναίκες παντού, από το Ιράν μέχρι τις ΗΠΑ και από την Ελλάδα μέχρι τη Ρουάντα, διεκδικούν αυτό που δικαιούνται: ισότητα.
Η Αλλαγή Νοοτροπίας Αργεί Ακόμη…
Έχει παραγίνει λέτε το «κακό»; Όλες τώρα θυμήθηκαν να καταγγείλουν ό,τι τους συνέβη κάποτε; Είναι το #ΜeΤoo μια μόδα που θα περάσει; Βρήκαν ευκαιρία κάποιοι επιτήδειοι να βγάλουν χρήμα με ταινίες και βιβλία;
Ο Harvey Weinstein εξακολουθεί να υποστηρίζει πως δεν διέπραξε κανέναν βιασμό, διότι όλες ήθελαν να κάνουν σεξ μαζί του. Ο δικηγόρος του, σε σκηνή του «Κάποια Μίλησε», λέει πως ο πελάτης του προσπαθεί να κατανοήσει τη λέξη συναίνεση. Ακόμα…
Ο πρώην μεγιστάνας του Χόλιγουντ βέβαια δεν εκπροσωπεί σύσσωμο το ανδρικό φύλο. Δεν επιβάλλονται ή δεν αρνούνται να καταλάβουν τι σημαίνει συναίνεση όλοι οι άνδρες. Υπάρχουν όμως και άλλοι όπως αυτός. Λίγοι; Πολλοί; Ποιος ξέρει. Τα παραδείγματα/αποδείξεις για του λόγου το αληθές είναι πυκνά και εκκωφαντικά.
Μέχρι λοιπόν να γίνει νοοτροπία η συναίνεση –αν γίνει ποτέ– όχι, δεν είναι μόδα. Ούτε υπερβολή.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ και στο μηνιαίο newsletter No Man’s Land – στο οποίο μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας εδώ:
Μαρίσα Αντωνοπούλου: Συνέντευξη με Μια «Οικονομικά Επικίνδυνη»
Διαφημιστική Καμπάνια με BDSM Λούτρινα για Κοριτσάκια!