«Ο Ιμπρεσάριος από τη Σμύρνη» –που παίζεται μέχρι το τέλος του μήνα στο Εθνικό Θέατρο– έχει απαρχής μια καλή σύσταση: σκηνοθέτη τον Βασίλη Παπαβασιλείου, ηθοποιούς με αποδεδειγμένα καλές κωμικές προδιαγραφές, όπως η Αγορίτσα Οικονόμου, η Ιωάννα Μαυρέα και ο Θέμης Πάνου, που σαφώς ξεχωρίζουν, καθώς και τα πολύχρωμα ποπ αρτ σκηνικά και κοστούμια του Άγγελου Μέντη.
Η Σκηνοθετική Προσέγγιση
Το έργο του Carlo Goldoni γίνεται εύπλαστο δραματουργικό υλικό στα σκηνοθετικά χέρια, που μετατρέπεται σε μια ελαφριά ενδοθεατρική σάτιρα, η οποία περιγράφει τους χαρακτήρες και τις επικρατούσες συνθήκες στο καλλιτεχνικό στερέωμα μιας άλλης εποχής και κοινωνίας.
Τα εν Οίκω, εν Δήμω
Η συνεχής εργασιακή ανασφάλεια που έπληττε τον θεατρικό κόσμο αποτελεί ένα οικείο ζήτημα μέχρι και σήμερα. Μέσω του έργου, ο Goldoni κάνει τα εν οίκω εν δήμω, σχολιάζοντας εμμέσως καυστικά κωμικοτραγικές κατάστασεις που λάμβαναν χώρο στον καλλιτεχνικό κόσμο και ο ίδιος τις γνώριζε εκ των έσω.
Ο Βασίλης Παπαβασιλείου επενδύει σκηνοθετικά στο εν συνόλω κωμικό, πολύβουο, ανταγωνιστικό και κενόδοξο στοιχείο του κόσμου του θεάματος, καθώς πριμαντόνες δεύτερης διαλογής, άνεργοι καστράτοι, βαρύτονοι, λιμπρετίστες και άλλοι καλλιτεχνικοί παράγοντες επιδίδονται σε έναν αγώνα πειθούς για την εξασφάλιση της επί πληρωμή συμμετοχής στο ανέβασμα μιας όπερας με ιμπρεσάριο έναν Τούρκο.
Πρόκειται για «θέατρο εν θεάτρω» όπου ουσιαστικά, όπως έχει πει και ο Patrice Pavis, το ίδιο το θέατρο «μιλά» για τον εαυτό του και «αυτοπαρουσιάζεται», ενώ εκτίθενται όλοι όσοι συναποτελούν μια παράσταση, μεταφέροντας τα γεγονότα των παρασκηνίων στο προσκήνιο. Η παρουσία δε του Τούρκου ιμπρεσάριου δείχνει τον διαπολιτισμικό χαρακτήρα του καλλιτεχνικού χώρου.
Οι Απολαυστικές Ερμηνείες
Τον ρόλο του ιμπρεσάριου ερμηνεύει απολαυστικά ο Θέμης Πάνου, δίνοντας μια γερή δόση κωμικότητας που δένει με την εξίσου απολαυστική Αγορίτσα Οικονόμου στον ρόλο της Τονίνα και την Ιωάννα Μαυρέα στο ρόλο της Αννίνα, οι οποίες επιδεικνύουν ακόμα και δουλοπρέπεια στον Τούρκο χρηματοδότη της όπερας προκειμένου να εξασφαλίσουν την πρόσληψη, τον πρωταγωνιστικό ρόλο της πριμαντόνας και μια καλή πληρωμή.
Στον αγώνα πειθούς για τον ρόλο ρίχνεται και η Δάφνη Λαμπρόγιαννη ως Λουκρέτσια, με ένα δικό της υποκριτικό στιλ-μπλαζέ, συμπληρώνοντας το τρίο των πρωταγωνιστριών που διαγκωνιζονται.
Στον ρόλο του κόμη Λάσκα ο Αλέξανδρος Μυλωνάς είναι ένας κυνικός υποκριτής κερδοσκόπος, δήθεν υποστηρικτής των θεατρανθρώπων. Ο Λαέρτης Μαλκότσης στον ρόλο του αγανακτισμένου Πασκουαλίνο, ο Ταξιάρχης Χάνος στον ρόλο του καστράτο Καρλούτσιο, ο Σπύρος Μπιμπίλας στον ρόλο του Νίμπιο και ο Στράτος Χρήστου ως ο δραματικός ποιητής Μακάριο είναι όλοι τους ταγμένοι στην ιλλιγιώδη προσπάθεια να καταφέρουν τον Αλή να συμμετάσχουν κι εκείνοι στην οργάνωση του θιάσου, με ωραία στιγμή την εναρκτήρια σκηνή και την υποδοχή από τον Παναγιώτη Παναγόπουλο στον ρόλο του ξενοδόχου.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Από το Θεατρικό «Underground» στο Σπήλαιο του Ρεαλισμού
Περίπατος στις Παιδικές Σκηνές της Πόλης
«Ευαγγελισμός», το Μιούζικαλ που «Χαροπαλεύει» στο Εθνικό