Η Art Athina 2024 Ξεκίνησε…

Art Athina 2024

Η Art Athina 2024, η μεγάλη γιορτή της τέχνης άνοιξε και φέτος τις πύλες της και θα διαρκέσει έως τις 23 Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο και πέριξ αυτού. Εβδομήντα μία αίθουσες τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα παρουσιάσουν έργα καλλιτεχνών με έμφαση στο πεντάπτυχο τέχνη, συμπερίληψη, βιωσιμότητα, εξωστρέφεια, καινοτομία.

Το σημαντικό αυτό εικαστικό γεγονός φέρει εδώ και 31 χρόνια την υπογραφή του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης (ΠΣΑΤ) και για ακόμη μία χρονιά έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Τζούλιας Δημακοπούλου, προέδρου του ΠΣΑΤ για πολλά χρόνια.

Art Athina 2024

Οι Τάσεις της Τέχνης

Η Art Athina 2024 δίνει τη δυνατότητα στο φιλότεχνο κοινό κάθε ηλικίας, εκτός από το να παρακολουθήσει τις πλέον πρόσφατες προτάσεις των γκαλερί, να δει ιστορικά έργα και να έρθει σε επαφή με τις τάσεις των αιθουσών τέχνης από το εξωτερικό και επιπλέον να:

  • Επισκεφθεί τον αφιερωμένο στο design ειδικό χώρο.
  • Παρακολουθήσει μεταμεσονύκτιες προβολές στον γειτονικό κινηματογράφο –και έναν από τους παλαιότερους θερινούς εν λειτουργία–, την «Αίγλη».
  • Να συμμετάσχει σε περιπατητικές περφόρμανς στον περιβάλλοντα χώρο του Ζαππείου.
  • Να λάβει μέρος σε εκπαιδευτικά προγράμματα προσβάσιμα σε παιδιά και εφήβους με μαθησιακές δυσκολίες και νευροαναπτυξιακές ιδιαιτερότητες, σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Life is for all.
  • Να μείνει και μετά το πέρας της έκθεσης –ως τις 23:00– για να παρακολουθήσει το πρόγραμμα των βιντεοπροβολών, καθώς με φόντο το σιντριβάνι δημιουργείται ένας υπαίθριος κινηματογράφος στην κλίμακα μπροστά από το μέγαρο του Ζαππείου.
  • Να περάσει χρόνο στον μικρό εσωτερικό κήπο, που είναι εξοπλισμένος με έπιπλα από ανακυκλωμένα υλικά, βασισμένα στην οπτική ταυτότητα της Art Athina 2024 από την Blue Cycle.
  • Να χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά την εξειδικευμένη εφαρμογή για έξυπνα τηλέφωνα που επιτρέπει στον επισκέπτη να δημιουργήσει τη δική του «γκαλερί», ενεργή και μετά το πέρας της φουάρ, σε συνεργασία με την Art Volt.
  • Να κάνει μια στάση στο pop-up περίπτερο του οίκου Hermès για να πάρει μέρος στις πολλές διαφορετικές δράσεις που θα φιλοξενηθούν εκεί και να αποκτήσει το τεύχος του περιοδικού Le Monde d’Hermès (στην αλέα επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας).

«Οι βασικοί μας στόχοι περιλαμβάνουν την περαιτέρω καθιέρωσή της Art Athina στον διεθνή εικαστικό χάρτη, την ανάδειξη της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, την ενίσχυση των συνεργασιών με κορυφαίες γκαλερί και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, καθώς και τη διεύρυνση συνεργειών, με βασικούς άξονες τη βιωσιμότητα, τη συμπεριληπτικότητα και την καινοτομία».

Art Athina 2024

«Αφουγκραζόμαστε την Εποχή και τις Ανάγκες του Κοινού»

«Η φετινή έκθεση συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία των τελευταίων ετών, αναζητώντας διαρκώς νέους τρόπους για τη συνεχή αναβάθμιση του θεσμού. Αφομοιώνουμε τις επιτυχημένες πρακτικές κάθε διοργάνωσης και ταυτόχρονα αφουγκραζόμαστε την εποχή και τις ανάγκες του κοινού και των συμμετεχόντων, στοχεύοντας πάντα στην περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη», τόνισε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης Γιάννα Γραμματοπούλου, κατά τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της φουάρ, και αναφέρθηκε στη δομή του βασικού προγράμματος της Art Athina 2024, το οποίο έχει διαμορφωθεί ως εξής:

  • Main: παρουσιάζουν τις προτάσεις τους αίθουσες τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
  • Design: την ενότητα συνθέτουν γκαλερί και σχεδιαστές που συνδυάζουν άψογα την ομορφιά των παραδοσιακών ελληνικών τεχνικών με το πιο σύγχρονο, ευφάνταστο και πρωτοποριακό design, δημιουργώντας αντικείμενα που διατρέχουν ευρύ φάσμα αισθητικής, με την επιμέλεια του Μάνθου Καλούμενου και της Τίνας Δασκαλαντωνάκη (Mare Studio).
  • Projects: φιλοξενούνται ανεξάρτητοι χώροι τέχνης, μη κερδοσκοπικοί πολιτιστικοί οργανισμοί, αίθουσες που διευθύνονται από καλλιτέχνες, ατελιέ και μικρές νέες γκαλερί, με την επιμέλεια της Λουκίας Θωμοπούλου, υπό τον τίτλο «Έξοδος».

«H Art Athina 2024 θα είναι μια διοργάνωση γεμάτη εκπλήξεις, δράσεις, μια μεγάλη γιορτή της τέχνης για πέντε ημέρες στην καρδιά της Αθήνας. Δουλέψαμε πολύ για άλλη μια χρονιά. Και πάντα αγωνιούμε ώστε να υπερβαίνουμε τις προηγούμενες διοργανώσεις, χωρίς ευτυχώς να γίνεται αυτοσκοπός», ανέφερε ο γενικός διευθυντής της φουάρ Αντώνης Κούρκουλος.

Art Athina 2024

Το νέο μέλος της πυρηνικής ομάδας της Art Athina, η Μαριλένα Κουτσούκου, η οποία ανέλαβε τη νεοσύστατη θέση της διευθύντριας Ανάπτυξης και είναι υπεύθυνη των στρατηγικών συνεργασιών της Art Athina 2024, πρόσθεσε: «Οι βασικοί μας στόχοι περιλαμβάνουν την περαιτέρω καθιέρωσή της Art Athina στον διεθνή εικαστικό χάρτη, την ανάδειξη της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, την ενίσχυση των συνεργασιών με κορυφαίες γκαλερί και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, καθώς και τη διεύρυνση συνεργειών με βασικούς άξονες τη βιωσιμότητα, τη συμπεριληπτικότητα και την καινοτομία».

Ενότητες

Το παράλληλο πρόγραμμα της φουάρ συνθέτουν οι ενότητες:

  • Talks: κύριος θεματικός άξονας των συζητήσεων, που επιμελείται η Ολυμπία Τζώρτζη, είναι η σχέση των γκαλερί και των καλλιτεχνών, αναδεικνύοντας την αντιμετώπιση των προκλήσεων χωρίς αντιπαλότητες και την αναζήτηση λύσεων με βάση όσων ισχύουν και σε διεθνές επίπεδο.
  • Video: τα έργα που έχει επιλέξει να παρουσιάσει ο Πάνος Γιαννικόπουλος στο φετινό πρόγραμμα υπό τον τίτλο «Εκδίωξη από τον Κήπο: Το χώμα ως ένας φακός για να είμαστε-στον-κόσμο» πραγματεύονται τις κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις των περιβαλλοντικών ζητημάτων, τη σεξουαλικότητα και το συναίσθημα. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στον περιβάλλοντα χώρο, μπροστά από την είσοδο του Ζαππείου, και δύο μεταμεσονύκτιες στον κινηματογράφο «Αίγλη».
  • Performance: «Ηappy me, happy we» είναι ο τίτλος που επέλεξε ο Νικόλας Βαμβουκλής, ο οποίος και επιμελείται το φετινό πρόγραμμα σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Flux Laboratory Athens μετά από ανοιχτή πρόσκληση προς όλες τις συμμετέχουσες αίθουσες τέχνης στην Art Athina 2024. Οι θεματικές των έργων αφορούν, μεταξύ άλλων, την ελευθερία και την έκφραση των ταυτοτήτων, τις δυναμικές της κοινότητας, τις (μη) ανθρώπινες σχέσεις, καθώς και έννοιες όπως η φροντίδα, η οικολογία και η βιωσιμότητα, οι κρίσεις και οι επείγουσες καταστάσεις.
  • Kids’ Educational Program: δημιουργικά εργαστήρια ζωγραφικής, αρχιτεκτονικής, κολάζ, μικτής τεχνικής και θεατρικού παιχνιδιού περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά «Planet Art», που σχεδίασε και φέτος για την Art Athina o μη κερδοσκοπικός διεθνής κοινωνικός φορέας σύγχρονης τέχνης και πολιτισμού ΚROMA, με κεντρικό άξονα την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Για πρώτη φορά φέτος, η Art Athina και το ΚROMA συνεργάζoνται με την ομάδα της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Life is For All, ώστε στα εκπαιδευτικά εργαστήρια να συμπεριληφθούν παιδιά και έφηβοι με μαθησιακές δυσκολίες και νευροαναπτυξιακές ιδιαιτερότητες. Παράλληλα, το πρόγραμμα Vodafone Posidonia του Ιδρύματος Vodafone προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να περιηγηθούν στον κόσμο των πολύτιμων υποθαλάσσιων οικοσυστημάτων της Ποσειδωνίας και να μάθουν, μεταξύ άλλων, πώς να τα προστατεύουν, μέσα από μια εντυπωσιακή γυάλινη κατασκευή που προσομοιάζει σε βυθό θάλασσας. Παρών και το Kids Radio 88.6 & το Kids Radio+ που, ανάμεσα στις πολλές δράσεις που διοργανώνει, προσκαλεί τα παιδιά να γνωρίσουν τη μαγεία του ραδιοφώνου ηχογραφώντας τις φωνές τους σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Art Athina 2024

Οι Αίθουσες Τέχνης που Συμμετέχουν στην Art Athina 2024

Main

a.antonopoulou.art, agathi kartalos, Alibi Gallery, Allouche Benias Gallery, Alma Gallery, Argo Gallery, Art Zone 42, Artower Agora, Artshot – Sophia Gaitani, Artworx, Arusha Gallery (UK), ASTROLAVOS art galleries, Bernier/Eliades Gallery, Callirrhoë, CITRONNE Gallery, Crux Gallerie, Depo Darm, Dio Horia, ekfrasi – yianna grammatopoulou, Eleftheria Tseliou Gallery, Eleni Koroneou Gallery, Enari Gallery (Netherlands), EPsilon Art Gallery, Françoise Heitsch (Germany), Gallery ArtPrisma, Gallery Ersi, GALERIE LJ (France), Gallery 7, Gallery LTECGallery/MAMA CONTEMPORARY (Cyprus), genesis gallery, IAGA Contemporary Art (Romania, Italy), Ileana Tounta Contemporary Art Center, Kalfayan Galleries, Kourd Gallery, Lola Nikolaou Gallery, Marginalia Gallery (Cyprus), Mazi projects_Razem Pamoja Foundation (Poland), META Spațiu (Romania), MIHALARIAS ART, Nil Gallery (France), Nitra Gallery, Papatzikou Gallery, Peritechnon Karteris Art Gallery, Rebecca Camhi Gallery, ROMA Gallery, Shazar Gallery (Italy), Sianti Gallery, Skoufa Gallery, Spazio b5 (Italy), Sylvia Kouvali, Technohoros Art Gallery, The Blender Gallery, THE BREEDER, THE EDIT GALLERY (Cyprus), Wilhelmina’s, XIPPAS (France—Switzerland-Uruguay), zina athanassiadou gallery.

Project spaces

Alkinois, Apodec, igni, keramikos 23 artspace, MISC, Sealed Earth Ceramic Studio and Gallery, The Office of Hydrocommons x ATOPOS cvc, Thermia Project.

Design

ANTIQUA Gallery, Bombyx, Mare Studio, Stefanidou Tsoukala Gallery, Taxidi Tinos, Temporary Showroom.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Η Ελένη Σακαλή μας Ξεναγεί στην Art’s Birthplace-Athina 2024

Φωτογράφος του Μήνα | Δημήτρης Μακρυγιαννάκης

Ο Δημόσιος Χώρος δεν Τιμά τις Γυναίκες

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η Όλγα Αντωνέα έχει σπουδάσει Γραφιστική και Σχεδιασμό και Κατασκευή δερμάτινης τσάντας. Εργάστηκε επί σειρά ετών σε μεγάλο αρχιτεκτονικό γραφείο και μετέπειτα ως freelance graphic designer. Αγαπά οτιδήποτε μπορεί να κατασκευάσει με τα χέρια, τα ταξίδια και το ποδήλατο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+