Το Άλφα είναι το πρώτο γράμμα του μικρού του ονόματος, αλλά και το απόλυτο σύμβολο της ποιότητας. Μέσα από το Κτήμα Άλφα ο Άγγελος Ιατρίδης, μαζί με τον συνέταιρό του Μάκη Μαυρίδη, έθεσε στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών νέα standards στην τέχνη της οινοποίησης, ξεφεύγοντας από τα όρια τα ελληνικά.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τα κρασιά που παράγει το Κτήμα Άλφα εξάγονται σε πολλές χώρες, ενώ και στην Ελλάδα έχουν διεισδύσει παντού. Σε εστιατόρια, κάβες, ξενοδοχεία – όπου υπάρχει λόγος να σερβίρεται ένα κρασί με εξαιρετικά χαρακτηριστικά.
Από τη Θεσσαλονίκη στη Γαλλία, μετά στο Αμύνταιο και πλέον σε όλον τον πλανήτη. Μία ζωή ταξίδι για τον Άγγελο Ιατρίδη, σε αναζήτηση της σωστής γεύσης και της οινικής απόλαυσης. Για να μη φτάνει ποτέ ένα ποτήρι.
Μετά από όλα αυτά τα χρόνια ενασχόλησης με το κρασί και την παραγωγή του, ποια ήταν η πιο συναρπαστική στιγμή στη διαδρομή σου μέχρι στιγμής;
Νιώθω τυχερός, επειδή είναι η ίδια η διαδρομή που είναι διαρκώς συναρπαστική, είναι όλες οι μοναδικές στιγμές που συναντάει και συμπληρώνει η μία την άλλη. Είναι στιγμές δημιουργίας.
Τι όνειρα έχεις για το μέλλον το δικό σου, αλλά και συνολικά για το κρασί ως προϊόν;
Το κρασί είναι κομμάτι του DNA μου -έτσι το βλέπω- και επενδύω όλη μου την ενέργεια στο να καταφέρω να κάνω κοινωνούς σε αυτή την συναίσθηση όλο και περισσότερους ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με το Κτήμα Άλφα.
Πιστεύω ότι είναι αποστολή μας να μεταλαμπαδεύουμε την κατακτημένη γνώση μας στους ανθρώπους που συνδέονται λιγότερο ή περισσότερο επαγγελματικά με το κρασί.
Θα υπάρχει συνέχεια στην οικογένεια από τα νεότερα μέλη της σε σχέση με το κρασί;
Έρχεται πολύ σύντομα στο Κτήμα Άλφα, με σπουδές στο χώρο του αμπελιού και του κρασιού, η επόμενη γενιά. Τα παιδιά του συνεταίρου μου Μάκη Μαυρίδη και τα δικά μου.
Πόσο άλλαξε και πώς η περιοχή όπου βρίσκονται τα αμπέλια και το Κτήμα Άλφα τα χρόνια που είστε εκεί;
Δε θα ήταν σωστό να σας δώσω τη δική μου εικόνα. Την εικόνα αυτή, της εξέλιξης, πρέπει να τη βιώσει κάποιος που θα επισκεφθεί την περιοχή και θα έρθει και στο Κτήμα. Εγώ, μέσα από την στήλη σας, προσκαλώ τους αναγνώστες σας να επισκεφθούν μία περιοχή (την ευρύτερη του Αμυνταίου στο νομό Φλώρινας) με πολλές ιδιαιτερότητες και φυσικές ομορφιές.
Έχει αυξηθεί πολύ η κατανάλωση κρασιού στην Ελλάδα, αλλά και η γνώση του μέσου καταναλωτή. Τι κάνετε σε αυτήν την κατεύθυνση και πόσο μπορεί ακόμη να μεγαλώσει το μερίδιο του κρασιού στην αγορά;
Σίγουρα το κρασί που απολαμβάνει σήμερα ο Έλληνας καταναλωτής είναι πολύ διαφορετικό απ’ αυτό που ήταν πριν από 20 χρόνια, πριν από 10 χρόνια, και θα είναι πολύ διαφορετικό μετά από 10 χρόνια. Πιστεύω, λοιπόν, ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρατήρησης αυτής της εξέλιξης από το οινόφιλο κοινό που αυξάνεται, χρόνο με το χρόνο.
Αυτό που σίγουρα συμβαίνει είναι ότι, όλο και περισσότερο στη συνείδηση του καταναλωτή, γίνεται αντιληπτό πλέον πως το χύμα κρασί είναι αμφίβολης ποιοτικής αξίας, σε αντίθεση με το ποιοτικό επώνυμο εμφιαλωμένο.
Τι μέρος της παραγωγής για το Κτήμα Άλφα αποτελούν οι εξαγωγές και ποιες αγορές σε εντυπωσιάζουν με τον τρόπο που το δέχθηκαν και το προωθούν;
Περίπου το 30% της παραγωγής του Κτήματος οδηγείται στις εξαγωγές, και βέβαια είναι κυρίως οι δυτικές αγορές (ΗΠΑ, Καναδάς, Αγγλία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο) με πολύ πιο ώριμη οινική κουλτούρα και πολύ πιο έντονο ανταγωνισμό που προσελκύουν την προσοχή μας και τη βαρύτητα των προωθητικών ενεργειών μας.
Πόσες φιάλες κρασί παράγονται κάθε χρόνο. Τι ποσοστό μένει στην Ελλάδα και τι εξάγεται;
Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, η ελληνική οινοπαραγωγή είναι 2,4 εκ. εκατόλιτρα και, από αυτό, εξάγεται περίπου το 15 με 20%.
Μπορείτε να δημιουργήσετε μετάδοση γνώσης μέσα από τη δουλειά που κάνετε;
Πιστεύω ότι είναι αποστολή μας να μεταλαμπαδεύουμε την κατακτημένη γνώση μας στους ανθρώπους που συνδέονται λιγότερο ή περισσότερο επαγγελματικά με το κρασί. Και, βέβαια, δεν σταματάμε να αναζητούμε τη νέα γνώση όπου αυτή παράγεται.
Ποιες ποικιλίες βλέπεις να θέλει ο κόσμος σήμερα και γιατί, και ποιες προβλέπεις ότι θα επιθυμεί κατά τα επόμενα χρόνια;
Οι αυτόχθονες ελληνικές ποικιλίες είναι αυτές που αποτελούν το μέλλον της ελληνικής οινοποιίας. Ο απαιτητικός καταναλωτής κρασιού αναζητά τα μοναδικά χαρακτηριστικά ποικιλιών ελληνικής ιθαγένειας που παράγονται και αναδεικνύονται στις μοναδικές αμπελοοινικές περιοχές της χώρας μας.
Επειδή, όμως, δεν είναι “οινοπολιτικά” ορθό να περιοριζόμαστε από αμπελουργικούς “ρατσισμούς”, οφείλουμε να δίνουμε και κάποιο χώρο στην ανάδειξη διεθνών ποικιλιών στις μοναδικές εδαφοκλιματικές ιδιαιτερότητες της πατρίδας μας.
Στη ζωή σου, η επαφή με τη φύση και η επαφή με τον κόσμο έρχονται σε μία ωραία ισορροπία. Πόσο βοηθάει ένα καλό κρασί σε όλα αυτά;
Το κρασί από μόνο του αποτελεί σπουδή ισορροπίας καθώς, αν και κάθε χαρακτηριστικό γίνεται αντιληπτό σε κάθε κρασί με διαφορετική έκφραση στο διαφορετικό οικοσύστημα, η συνισταμένη τους εκφράζει την ισορροπία του τελικού αποτελέσματος.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στο τρίτο τεύχος του Carpe Vinum του θεματικού e-book της αθηΝΕΑς για το κρασί και τη γαστρονομία, το οποίο μπορείτε να απολαύσετε εδώ.