Σε μια εποχή που η δημοσιογραφία είναι μάχη από κλισέ και ανακοινώσεις, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που επιμένουν να την κάνουν με τον απλό, παραδοσιακό, αλλά ουσιαστικό τρόπο. Ο Anthony Grant, Αμερικανός από την Καλιφόρνια, είναι σαν να έχει εμποτισμένες μέσα του τις αξίες του ταξιδιού. Διανύει την 4η δεκαετία της ζωής, ζει στο Παγκράτι και παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στον τουρισμό στην Ελλάδα και σε όλη την Μεσόγειο. Αγαπά το ελληνικό γαλάζιο και λατρεύει το ελληνικό φαγητό, ενώ έχει αδυναμία στο κρίταμο. Συναντηθήκαμε λίγο πριν την λήξη της καραντίνας και μας μίλησε για την εμπειρία του αυτό-αποκλεισμού και πώς βλέπει τον ελληνικό τουρισμό στη μετά-Covid εποχή.
Τι γεύση σου άφησε η καραντίνα;
Ήταν δύσκολο. Να είσαι εγκλωβισμένος, να μην μπορείς να περπατήσεις να πας για καφέ, για ένα φαγητό και κυρίως να φοβάσαι μην κολλήσεις αυτό το κακό. Με εντυπωσίασε η πίστη και προσήλωση της κυβέρνησης στα μέτρα. Με εντυπωσίασε και η αντίδραση της πλειοψηφίας των πολιτών. Στην αρχή μου έλειπε που δεν μπορούσα να πάω για την αγαπημένη Νάξος Salad με κρίταμο ή για τη σαλάτα σπανακόπιτα στο Juju ή ακόμα για έναν κρύο καφέ στον ήλιο. Μετά συμβιβάστηκα, μπήκα στην πραγματικότητα του e-shopping και κατάλαβα ότι η Ελλάδα έκανε, σε μεγάλο βαθμό, την κρίση ευκαιρία. Αλλά, συγχρόνως, ανησυχώ για τον τουρισμό. Έχοντας την τιμή να έχω γνωρίσει τον υπουργό Τουρισμού, τον Χάρη Θεοχάρη, ξέρω ότι θα κάνει ό,τι πρέπει για να μη χαθεί η χρονιά.
Όλη σου η ζωή είναι το ταξίδι, τι αλλάζει τώρα με τον κορωνοϊό;
Τα πάντα. Οι κυβερνήσεις και η αγορά οφείλουν να βοηθήσουν τον κόσμο να ξεπεράσει το φόβο της πανδημίας. Ο τουρισμός είναι παράγωγο κοινωνικής εξέλιξης. Φαντάζεστε να μην αξιωθεί κάποιος στη ζωή του να επισκεφτεί την Ακρόπολη, το Θησείο και τον Πειραιά; Να μην έχει την ευκαιρία να δει την Αθηναϊκή Ριβιέρα; Ο τουρισμός, εκτός από οικονομική ατμομηχανή, είναι και παράγοντας ειρήνης, κατανόησης και πολιτισμού. Βέβαια, με την πανδημία επανέρχονται δυναμικά και απαιτητικά τα αιτήματα για τον πράσινο τουρισμό και την υπεύθυνη διαχείριση των προορισμών. Ο απερίσκεπτος υπερτουρισμός σκοτώνει τον τουριστικό προορισμό.
…ως Αμερικανός θα είμαι ευθύς: η Κρήτη είναι ένα μαγικό μέρος. Όπου και να πας στην Κρήτη ζεις ένα tableau vivant: χρώματα, γεύσεις και κυρίως οι άνθρωποι.
Στα κείμενά σου μιλάς για ιστορίες και όχι μόνο για μέρη…
Ναι, γιατί το να γράφεις για τουρισμό, για προορισμούς δεν μπορεί να έχει μόνο μια περιγραφική διάσταση. Πρέπει να εντάξεις τον εαυτό σου μέσα στο σύνολο των πραγμάτων. Δεν γίνεται να μιλήσεις για θάλασσα αν δεν κολυμπήσεις, για φαγητό αν δεν δοκιμάσεις, για ξενοδοχείο αν δεν μείνεις ένα βράδυ εκεί. Ίσως ακούγομαι ρομαντικός, αλλά για μένα ο τουρισμός είναι η χρονοκάψουλα που έχω επιλέξει για να ταξιδεύω και να μοιράζομαι τις ιστορίες μου.
Ποιος είναι ο αγαπημένος σου προορισμός στην Ελλάδα;
Αν ήθελα να ήμουν διπλωματικός θα έλεγα παντού όπου υπάρχει το γαλάζιο του ελληνικού ουρανού, αλλά ως Αμερικανός θα είμαι ευθύς: η Κρήτη είναι ένα μαγικό μέρος. Όπου και να πας στην Κρήτη ζεις ένα tableau vivant: χρώματα, γεύσεις και κυρίως οι άνθρωποι. Πάντα το τονίζω αυτό: έναν προορισμό τον κάνουν οι άνθρωποι. Γίνεται παράδεισος χωρίς πρωτόπλαστους;
Και τώρα, που η τουριστική αγορά θα ανοίξει το νωρίτερο την 1η Ιουλίου, τι γράφεις;
Αρχικά καλύπτω προορισμούς σε όλη την Μεσόγειο, αλλά τώρα έχω αποφασίσει να επικεντρωθώ σε δύο πράγματα: να καταγράψω την “επιστροφή” του τουρισμού εν μέσω πανδημίας, σαν ένα παρατηρητήριο της αγοράς που “δίνει μάχη επιβίωσης” και να βοηθήσω όσο μπορώ την Ελλάδα με τις δικές μου εμπειρίες να γίνει ο νούμερο ένα προορισμός για όλους τους Αμερικανούς συμπατριώτες μου.
Τι σου έλεγαν οι φίλοι σου για τη διαχείριση της πανδημίας στις ΗΠΑ;
Δεν θέλω να μπω σε αυτό. Δεν συγκρίνονται οι δύο πραγματικότητες, δεν συγκρίνονται οι δύο χώρες.
Η ώρα έχει περάσει και το σήμα χάνεται στο Skype. Πριν κλείσουμε έχει προλάβει να μου πει ότι αν πήγαινε σε ένα απομακρυσμένο νησί θα έπαιρνε ελληνικό ελαιόλαδο, κρίταμο και ντομάτες από την Κρήτη. Ωραία εικόνα. Γιατί αυτά είναι πραγματικά η Ελλάδα.
O Anthony Grant είναι Αμερικανός δημοσιογράφος στα σημαντικότερα media για την τουριστική εμπειρία, συμμετέχει σε τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ διατηρεί και τη δική του σελίδα το Greek Column.