Banksy: Η Πιο Αντισυμβατική Μορφή στο Χώρο της Τέχνης

“It appears we just got Banksy-ed”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Alex Branczik, υπεύθυνος του οίκου Sotheby’s για τη σύγχρονη τέχνη, κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας Contemporary Art Evening Auction, στις 5 Οκτωβρίου, στο Λονδίνο. Η φράση αυτή ειπώθηκε όταν το έργο του Banksy “Girl with Balloon”, το οποίο είχε ψηφιστεί ως το αγαπημένο έργο τέχνης του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2017, αυτοκαταστράφηκε τη στιγμή που ο δημοπράτης ανακοίνωνε την κατακύρωση της πώλησής του προς 1.042.000 λίρες

Σύμφωνα με το βίντεο που έχει αναρτηθεί στο επίσημο site του Banksy, είχε ο ίδιος “κρυφά” τοποθετήσει έναν καταστροφέα εγγράφων μέσα στην κορνίζα, με σκοπό να καταστραφεί το έργο “εφόσον έβγαινε ποτέ προς πώληση σε δημοπρασία”. Με αυτή του την κίνηση ήθελε να προκαλέσει ανοιχτά το χώρο της αγοράς τέχνης, πιστός στην αντίληψή του “I can’t believe you morons actually buy this shit”, σχόλιο που υπάρχει σε ένα από τα “φορητά” του έργα.

Φαντάζομαι, βέβαια, πως έχετε ήδη ενημερωθεί για το παραπάνω στιγμιότυπο, καθώς η σκηνή αυτή έγινε viral μέσα σε λίγες μόλις ώρες, τόσο από τον ίδιο τον οίκο Sotheby’s, όσο και από το κοινό που παρακολουθούσε έκπληκτο ή/και έντρομο να κομματιάζεται μπροστά στα μάτια του το χαρτί που έφερε το κορίτσι με το μπαλόνι, καταλήγοντας σε λωρίδες, είτε ακόμα και από τον ίδιο τον Banksy, ο οποίος σχολίαζε το βίντεο στο Instagram με μια φράση του Picasso: “The urge to destroy is also a creative urge”.

Ίσως, επίσης, να γνωρίζετε ότι το επίμαχο έργο έχει πια μετονομαστεί “Love is in the Bin” και αγοράστηκε επιτυχώς στο ίδιο ποσό, από την ίδια κυρία που είχε προσφέρει £1 εκατομμύριο περίπου για την κατακύρωσή του, όσο εκείνο παρουσιαζόταν ακόμα ατόφιο στην αίθουσα της δημοπρασίας. Η αγοράστρια μάλιστα σχολίασε: “When the hammer came down last week and the work was shredded, I was at first shocked, but gradually I began to realise that I would end up with my own piece of art history”.

Κατά τη γνώμη μου, είναι ένας καλλιτέχνης πιστός στην ανωνυμία του και τη διαρκή διάθεση να προκαλεί το κοινό αίσθημα, καταφέρνοντας επιτυχώς να αφυπνίσει, να προβληματίσει και να κινητοποιήσει.

Όμως, ποιος είναι ο Banksy και ποιο το αποτύπωμά του στην τέχνη; Σύμφωνα με το Sotheby’s πρόκειται “ίσως για τον πιο αντισυμβατικό street artist του σήμερα”. Σύμφωνα με τον πρώην γκαλερίστα του Steve Lazarides “κατά πολλούς έχει γίνει ο πιο διάσημος καλλιτέχνης της γενιάς του”. Κατά τη γνώμη μου, είναι ένας καλλιτέχνης πιστός στην ανωνυμία του και τη διαρκή διάθεση να προκαλεί το κοινό αίσθημα, καταφέρνοντας επιτυχώς να αφυπνίσει, να προβληματίσει και να κινητοποιήσει. Μέσα από τη δημόσια, κυρίως, τέχνη που δημιουργεί στις γειτονιές του κόσμου, κάνει άμεση και δεικτική αναφορά στη θρησκεία, την πολιτική, τη σύγχρονη αστικοποιημένη κοινωνία, την ανέχεια, την υπερκατανάλωση, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, τα δικαιώματα των ζώων, και η λίστα συνεχίζεται…

Σας παροτρύνω, λοιπόν, να μπείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Banksy και να ακολουθήσετε την παρουσίαση του έργου του, που διακρίνεται σε Outside και σε Inside. Επιπρόσθετα, εδώ μπορείτε να δείτε τις εκθέσεις που έχει πραγματοποιήσει, με πιο σημαντική την Dismaland, ενώ εδώ μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο στο ανατρεπτικό ξενοδοχείο “The Walled Off Hotel”, το οποίο έστησε ο Banksy την τελευταία δεκαετία, απέναντι από το West Bank Wall, τον τοίχο που χωρίζει το Ισραήλ από την Παλαιστίνη.

Αρθρογράφος

Η Αγγελική εργάζεται ως Πιστοποιημένη Εκτιμήτρια Έργων Τέχνης (MRICS) και ως Σύμβουλος Τέχνης. Παρακολουθεί ανελλιπώς το art market και την εικαστική πλευρά της τέχνης όπου και όπως εμφανίζεται. Μοιράζεται μαζί μας την προσωπική της γνώμη για τα #ΜustSee του μήνα μέσα από τη στήλη της "pARTicle".

Σχολιασμός

Σχολιασμός