Μπροστά Μας Βλέπω Μόνο Πράσινο

Στην τελική ευθεία για τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Μαδρίτη, η κυβέρνηση παρουσίασε χθες το αναθεωρημένο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο περιλαμβάνει πιο φιλόδοξους στόχους από το σχέδιο που είχε κατατεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και από τους κεντρικούς ευρωπαϊκούς στόχους.

Καταρχήν, ας ξεκινήσουμε από τον διακηρυγμένο στόχο της κυβέρνησης που επαναδιατυπώνεται και εδώ: κεντρικός άξονας του ΕΣΕΚ είναι η δέσμευση για απολιγνιτοποίηση της παραγωγής ενέργειας στη χώρα μας. Το μερίδιο του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή θα μηδενιστεί μέχρι το 2028, μάλιστα, όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, αυτό θα γίνει με κοινωνική δικαιοσύνη για τις περιοχές που θα επηρεαστούν από το μέτρο.

Ιδιαίτερα φιλόδοξος και ο στόχος αύξησης του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε περισσότερο από 35% της τελικής κατανάλωσης της ενέργειας – 31% προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο, ενώ ο ευρωπαϊκός στόχος ανέρχεται στο 32%. Όσο για την ενεργειακή απόδοση, αναμένεται να βελτιωθεί τουλάχιστον κατά 38%, έναντι του 32,5% που είναι ο ευρωπαϊκός στόχος.

Ξεχωρίζουμε τέλος και την κινητροδότηση που βρίσκεται στα σκαριά για ηλεκτροκίνητα επιβατικά αυτοκίνητα. Στόχος, όπως αναφέρθηκε, είναι μέχρι το 2030 πάνω από το 30% των νέων ταξινομήσεων επιβατικών οχημάτων να αφορά σε ηλεκτροκίνητα οχήματα, ένα μερίδιο 100(!) φορές μεγαλύτερο από το υφιστάμενο.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Εκδότρια & Αρχισυντάκτρια
Εκδότρια & Αρχισυντάκτρια

Η Μαριάννα Σκυλακάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για 3 χρόνια. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα αθηΝΕΑ το 2014. Αρθρογραφεί στον ελληνικό τύπο (Φιλελεύθερος, Huffington Post, Liberal, Free Sunday κ.ά.) και εμφανίζεται τακτικά στην τηλεόραση ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης. Αγαπά το διάβασμα, τα κοντινά και μακρινά ταξίδια, και τις ζωηρές πολιτικές συζητήσεις.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER