Μπροστά Μας Βλέπω Μόνο Πράσινο

Στην τελική ευθεία για τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Μαδρίτη, η κυβέρνηση παρουσίασε χθες το αναθεωρημένο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο περιλαμβάνει πιο φιλόδοξους στόχους από το σχέδιο που είχε κατατεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και από τους κεντρικούς ευρωπαϊκούς στόχους.

Καταρχήν, ας ξεκινήσουμε από τον διακηρυγμένο στόχο της κυβέρνησης που επαναδιατυπώνεται και εδώ: κεντρικός άξονας του ΕΣΕΚ είναι η δέσμευση για απολιγνιτοποίηση της παραγωγής ενέργειας στη χώρα μας. Το μερίδιο του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή θα μηδενιστεί μέχρι το 2028, μάλιστα, όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, αυτό θα γίνει με κοινωνική δικαιοσύνη για τις περιοχές που θα επηρεαστούν από το μέτρο.

Ιδιαίτερα φιλόδοξος και ο στόχος αύξησης του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε περισσότερο από 35% της τελικής κατανάλωσης της ενέργειας – 31% προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο, ενώ ο ευρωπαϊκός στόχος ανέρχεται στο 32%. Όσο για την ενεργειακή απόδοση, αναμένεται να βελτιωθεί τουλάχιστον κατά 38%, έναντι του 32,5% που είναι ο ευρωπαϊκός στόχος.

Ξεχωρίζουμε τέλος και την κινητροδότηση που βρίσκεται στα σκαριά για ηλεκτροκίνητα επιβατικά αυτοκίνητα. Στόχος, όπως αναφέρθηκε, είναι μέχρι το 2030 πάνω από το 30% των νέων ταξινομήσεων επιβατικών οχημάτων να αφορά σε ηλεκτροκίνητα οχήματα, ένα μερίδιο 100(!) φορές μεγαλύτερο από το υφιστάμενο.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Editor-in-Chief & CEO
Editor-in-Chief & CEO

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+