Da Vinci Alive: The Audiovisual Experience

Leonardo da Vinci: ένα όνομα, μια ιστορία. Μια από τις πιο χαρισματικές προσωπικότητες στην ιστορία της ανθρωπότητας, ο da Vinci αποτελούσε την προσωποποίηση του Homo Universalis της Αναγέννησης, αφήνοντας παρακαταθήκη σχέδια, εφευρέσεις, έργα τέχνης και γλυπτά. Ως εξαιρετικά ανήσυχο πνεύμα, δεν άφησε επιστημονικό τομέα με τον οποίο να μην καταπιαστεί, ήταν γνώστης της αρχιτεκτονικής, των μαθηματικών, της ανατομίας, της μηχανικής, της ζωγραφικής, της γλυπτικής, της φιλοσοφίας, της μουσικής και του θεάτρου.

Επισκεπτόμενη την έκθεση “Leonardo da Vinci – 500 Years of Genius”, στην πρεμιέρα της, και αφού ο κόσμος είχε πια αισθητά αραιώσει, είχα τo χρόνο να ξαναδώ τα εκθέματα και να παρατηρήσω εξονυχιστικά τις εφευρέσεις και τις δημιουργίες του da Vinci, αναλογιζόμενη πόσο μπροστά από την εποχή του ήταν. Στόχος του ήταν να ερευνήσει όσα περισσότερα πράγματα μπορούσε, χωρίς μάλιστα να έχει την απαιτούμενη μόρφωση, με βασικό εργαλείο του την παρατήρηση. Η έκθεση λοιπόν αποκτά πρωταρχική αξία λόγω του τιμώμενου προσώπου.

Μια από τις πιο χαρισματικές προσωπικότητες στην ιστορία της ανθρωπότητας, ο da Vinci αποτελούσε την προσωποποίηση του Homo Universalis της Αναγέννησης, αφήνοντας παρακαταθήκη σχέδια, εφευρέσεις, έργα τέχνης και γλυπτά.

Στην έκθεση έχεις τη δυνατότητα όχι μόνο να θαυμάσεις τα 75 μοντέλα των μηχανικών εφευρέσεών του, αλλά και να κατανοήσεις διά της αφής τη λειτουργία των μηχανών του. Επίσης, σου δίνεται η ευκαιρία να δεις, εκ του σύνεγγυς, αντίγραφα των Κωδίκων του, διαδραστικές αναπαραγωγές των μηχανών του σε φυσικό μέγεθος και να ανακαλύψεις τα μυστικά της τέχνης της Μόνα Λίζα, μέσα από μία λεπτομερή επιστημονική ανάλυση και παρουσίαση του έργου, από τον Γάλλο επιστήμονα, μηχανικό και εξεταστή έργων τέχνης Pascal Cotte.

Μέσα από τις 17 θεματικές ενότητες και τις δυνατότητες της υψηλής τεχνολογίας, προβάλλεται πλήρως το έργο του καλλιτέχνη, ενώ δεν λείπουν οι κατανοητές επεξηγήσεις των θεωριών που διέπουν τα έργα του da Vinci. Για την απόκτηση μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την ακουστική ξενάγηση που γίνεται από τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη. Η έκθεση, που φιλοξενείται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.ΣΥ. στο Γκάζι, ενθαρρύνει το κοινό να γνωρίσει την πολυσήμαντη προσωπικότητα του da Vinci στην ολότητά της και την εποχή της Αναγέννησης.

Κι αν αναρωτιέστε ακόμα γιατί να επισκεφτείτε την έκθεση, οι λόγοι είναι οι εξής:

  1. Γιατί ως επισκέπτης μαθαίνεις για τις πολλαπλές ιδιότητες του Leonardo da Vinci, αφού δεν υπήρξε μόνο ο ζωγράφος της Μόνα Λίζα.
  2. Γιατί οι εφευρέσεις και τα σχέδιά του ήταν πρόδρομοι πολλών σύγχρονων ολοκληρωμένων τεχνολογικών επιτευγμάτων.
  3. Γιατί αξίζει να απολαύσεις ένα οπτικοακουστικό υπερθέαμα, που βασίζεται στη χρήση της βιωματικής τεχνολογίας SENSORY4™.
  4. Γιατί αν είσαι φαν των social media, θα βγάλεις με το smartphone σου υπέροχες φωτογραφίες, ειδικά στο προσβάσιμο δωμάτιο με τους καθρέπτες.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Drama Queen
Drama Queen

Η Δέσποινα (Ντέπυ) Κορεντίνη είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό στις Επιστήμες της Αγωγής. Ως γνήσια Αρσακειάδα με παράδοση στη φιλολογία, η συγγραφική και καλλιτεχνική φύση της εκδηλώθηκε από πολύ νωρίς. Το θέατρο ήταν και είναι πάντα το alter ego της. Πιστεύοντας ότι το θέατρο ωφελεί σημαντικά την ψυχική υγεία, βλέπει την κριτική περισσότερο ως δημιουργική αποτίμηση της σκηνοθετικής σύλληψης και παραγωγής του έργου. Αγαπά πολύ τη διδασκαλία, το διάβασμα (κουβαλάει πάντα ένα βιβλίο μαζί) και φυσικά το θέατρο, ενώ στις ελεύθερες ώρες της χορεύει στους λάτιν ρυθμούς.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+