Δελεαστικές Ειδικές Εκδόσεις για τη Φετινή Record Store Day

Κάθε Απρίλιο, οι “κολλημένοι” με τα βινύλια σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν τη δική τους ξεχωριστή μέρα, την Record Store Day. Συγκεντρώνονται στα μικρά, κυρίως, καταστήματα δίσκων για να γιορτάσουν το πάθος τους για το βινύλιο, αλλά και για να αγοράσουν όσες μπορούν περισσότερες από τις ειδικές εκδόσεις που κυκλοφορούν αποκλειστικά με αφορμή την ημέρα αυτή και μόνο για τη μέρα αυτή. Ειδικές εκδόσεις σε περιορισμένα αντίτυπα που οι αγαπημένοι τους καλλιτέχνες, σε συνεργασία με τις δισκογραφικές τους εταιρείες, κυκλοφορούν κάθε χρονιά με σκοπό να δελεάσουν και να προσελκύσουν τους φαν. Φημολογείται ότι μόνο για φέτος, οι ειδικές αυτές εκδόσεις έφτασαν τις 500!

Η Record Store Day ξεκίνησε το 2008 με σκοπό και στόχο να στηρίξει τα ανεξάρτητα μικρά δισκοπωλεία της γειτονιάς που έφθιναν, ειδικά σε σχέση με τις μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες, και να αναδείξει το πάθος και την αγάπη που είχε μια μερίδα του μουσικόφιλου κοινού για τη μουσική και τα συγκροτήματα. Ο καλύτερος τρόπος για το το δεις αυτό είναι η απολαυστική και εμβληματική για τους μουσικόφιλους ταινία του 2000 που σκηνοθέτησε ο Stephen Frears, το “High Fidelity”, και φυσικά το εξαιρετικό βιβλίο με τον ίδιο τίτλο που έγραψε ο Nick Hornby, στο οποίο η ζωή μιας μερίδας ανθρώπων περιστρέφεται αποκλειστικά και “κολλημένα” γύρω από ένα μικρό δισκάδικο της γειτονιάς, και φυσικά γύρω από τα τραγούδια και τα συγκροτήματα.
Η Record Store Day απλά μας θυμίζει πόσο σημαντική ήταν η μουσική κάποια στιγμή στη ζωή μας…
Για να μπορέσει η όλη ιδέα του Record Store Day να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί έπρεπε να έχει κυρίως την αμέριστη υποστήριξη και των σπουδαίων και μεγάλων μουσικών που κάθε χρονιά γίνονται για λίγες ημέρες πρεσβευτές της ημέρας αυτής. Για φέτος, πρεσβευτές είναι οι σπουδαίοι Pearl Jam, ενώ σε παλιότερες διοργανώσεις πρεσβευτές ήταν ο Iggy Pop, ο Jack White, η St. Vincent, οι Run The Jewels, οι Metallica, ο Chuck D, ο Dave Grohl και πολλοί ακόμη που βοήθησαν τον θεσμό να γίνει μεγαλύτερος και φυσικά καλύτερος.

Για φέτος, η Record Store Day γιορτάζεται παγκοσμίως σήμερα, στις 13 Απριλίου, πάντοτε ημέρα Σάββατο, που ο “σπασίκλας” με τη μουσική και τα βινύλια θα βγει στη γειτονιά του βόλτα για να αγοράσει, αλλά και για να συναντήσει και όλους τους υπόλοιπους σαν κι αυτόν και να μιλήσει για σπάνιες εκδόσεις, υπέροχες εκτελέσεις, αλλά κυρίως για τα τραγούδια και τα δισκάκια που σημάδεψαν τη δική του ζωή.

Βγείτε λοιπόν έξω σήμερα και πάρτε με τη σειρά όλα τα καλά δισκοπωλεία, ακόμη και τα μεγάλα, αφού και οι κολοσσοί πλέον, όπως τα HMV του Λονδίνου, αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Η μουσική έχει περάσει πλέον στα streaming platforms για το 99% των μουσικόφιλων. Διαλέξτε και φέτος ηχογραφήσεις και βινύλια σπάνια που κάνουν τη διαφορά ή έχουν αντίκτυπο στη ζωή σας, αγοράστε τα και το βράδυ ακούστε τα παρέα με ένα μπουκάλι καλό κρασί…

H επιλογή και φέτος δεν θα είναι εύκολη, αφού η λίστα είναι μεγάλη. Yπάρχουν το Blood on the Τracks του Bob Dylan (η πρώτη εκτύπωση), το Live From Moscow του Elton John από το 1979, το νέο σινγκλ της Courtney Barnett, την -για πρώτη φορά σε βινύλιο- κυκλοφορία του soundtrack του Lost in Τranslation του 2003, την κυκλοφορία του τριπλού άλμπουμ του Woodstock του 1969, χωρίς περικοπές, και άλλες… 495 ειδικές κυκλοφορίες.

Η Record Store Day απλά μας θυμίζει πόσο σημαντική ήταν η μουσική κάποια στιγμή στη ζωή μας… Tα υπόλοιπα επαφίενται σε εμάς.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
The Bright Side of the Road
The Bright Side of the Road

Ο Γιώργος Μουχταρίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963 και είναι δημοσιογράφος και μουσικός παραγωγός. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφία από το περιοδικό Ήχος & Hi Fi το 1983, στο οποίο βρέθηκε για περίπου 10 χρόνια. Την περίοδο εκείνη ήταν κιθαρίστας, τραγουδιστής και συνθέτης στο συγκρότημα The Jay Walkers, που κυκλοφόρησε έναν δίσκο από την Virgin Records. Παράλληλα, συνεργάστηκε με τα περιοδικά Εικόνες και Επτάμιση και με την εκπομπή Ραδιοσυννεφούλα, του Τετάρτου Προγράμματος. Συνεργάστηκε επίσης με τα ραδιόφωνα Pop Fm και Ρυθμός της πρώτης περιόδου, ενώ από το 2003 έως το 2011 ήταν ο Διευθυντής Προγράμματος του Ραδιοφώνου Kosmos 93,6. Το Μάρτιο του 2011 βρέθηκε στον ραδιοφωνικό σταθμό Εν Λευκώ. Σήμερα είναι Διευθυντής Προγράμματος στον Pepper 96,6, ενώ από το μικρόφωνο του παρουσιάζει 10-1 κάθε πρωί την εκπομπή The Bright Side of the Road. Μοιράζεται μαζί μας τις μουσικές του επιλογές κάθε Παρασκευή, μέσα από τη στήλη με το ίδιο όνομα!

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+