Δημήτρης Ποτηρόπουλος: Συμβουλές σε Νέους Αρχιτέκτονες

Ένας νέος μεγάλος θεσμός έχει ξεκινήσει στο Archisearch που αφορά στην συμβουλευτική σε θέματα καριέρας για νέους και τελειόφοιτους αρχιτέκτονες και designers, καθώς σε μία περίοδο αναδυόμενης αβεβαιότητας, η δικτύωσή τους με την αγορά και τους καλύτερους εκπροσώπους της, κρίνεται καθοριστική.

Η πρωτοβουλία Archisearch Talks: Advice to Young Architects,  εισαγωγή για τη δράση Archisearch Portfolio Reviews, στα πλαίσια των Archisearch Career Days που έχουν ξεκινήσει, αποτελεί μία σειρά συζητήσεων ανάμεσα σε σημαντικούς αρχιτέκτονες και στο Βασίλη Μπαρτζώκα, ιδρυτή της Design Ambassador και του Archisearch.gr.
Μέσα σε 30’ οι αρχιτέκτονες μιλούν για τα δικά τους βιώματα και εμπειρίες και μοιράζονται συμβουλές επιτυχίας με τους νεότερους.

Τα Archisearch Talks έχουν ήδη καταφέρει να βρεθούν στην 4η θέση στο ελληνικό τοπ 20 των Podcast Charts του Spotify! Κάθε μέρα λανσάρεται ένα νέο επεισόδιο που μπορείτε να βρείτε εδώ.

Καλεσμένος του Σαββάτου στο Archisearch Talks ήταν ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος, αρχιτέκτονας, απόφοιτος της σχολής του Darmstadt. Εργάστηκε σε γραφεία στη Γερμανία και την Ελλάδα, και το 1989 ιδρύει με τη γυναίκα του, Λιάνα, το γραφείο Potiropoulos D+L Architects. Ταυτόχρονα αρθρογραφεί και δίνει διαλέξεις. Από το 2015, συμμετέχει στο γραφείο και ο γιος τους, οπότε το γραφείο μετονομάζεται σε  Potiropoulos+Partners. Έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς και είναι ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής. Στην έκδοση “Αναγνώσεις της Ελληνικής Μεταπολεμικής Αρχιτεκτονικής” του Παναγιώτη Τσακόπουλου, το γραφείο συγκαταλέγεται, μαζί με ακόμα 17, σε μια συνολική προσπάθεια θεώρησης της αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα, από το 1950 μέχρι σήμερα. Δείγμα από τα έργα τους είναι: το κτιριακό συγκρότημα της Ολυμπιακής αεροπλοΐας, το συγκρότημα αντισφαίρισης στο ΟΑΚΑ, η μαρίνα του Φλοίσβου. Έχουν συνεργαστεί με διεθνή γραφεία για το σχεδιασμό project, όπως ο διαγωνισμός για το νέο μουσείο της Ακρόπολης, όπου συνεργάστηκαν με τον Daniel Libeskind, κατακτώντας το 2ο βραβείο.

Όσον αφορά το έργο «ο μεγάλος περίπατος της Αθήνας», η άποψη του Δημήτρη Ποτηρόπουλου είναι πως: «Έργα που αφορούν το δημόσιο χώρο, ή δημόσια έργα, θα πρέπει να προκύπτουν μέσα από αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς».

Από τα 30 άτομα του γραφείου, μόνο 5 είμαστε πάνω από 40 ετών.

Για τη συνεργασία του με τους νέους αρχιτέκτονες, αναφέρει πως: «Από τα 30 άτομα του γραφείου, μόνο 5 είμαστε πάνω από 40 ετών».
Ενώ για τη συνεργασία με τη σύζυγό του σημειώνει: «Το γραφείο στήθηκε και από τους δυο. Στο design, ο καθένας αναλαμβάνει ένα έργο, όμως υπάρχει στενή συνεργασία κατά τη σύνθεση».

Για τον ίδιο, η μεγαλύτερη πρόκληση βρίσκεται: «Στο στάδιο σύλληψης της ιδέας, που βρίσκεσαι μπροστά στο καθαρό χαρτί».

Για το μέλλον του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού διαβλέπει: «Από τη μία εξελίσσεται η τεχνολογία. Από την άλλη, υπάρχει ανάγκη επιστροφής στη φύση, σε πιο αρχετυπικά πράγματα, σε μια πιο απλή ζωή. Αυτά τα δύο μοιάζουν αντικρουόμενα. Νομίζω πως η αρχιτεκτονική θα οδηγηθεί προς μια τέτοια κατεύθυνση, ώστε να συνδυαστούν».

Όσον αφορά τους νέους αρχιτέκτονες και τις αιτήσεις τους, υπογραμμίζει: «Αν το cv και το portfolio δε συνοδεύονται από ένα κείμενο, δε θα τα κοιτάξω. Με απασχολεί η αισθητική, οι σπουδές, το μεταπτυχιακό, σε ποια γραφεία έχει δουλέψει. Όσον αφορά το portfolio, τι έργα έχει κάνει, τη θεωρητική κατάρτισή του, πόσο καινοτόμος είναι στο σχεδιασμό του».

Στη συνέντευξη προσέχει: «Καταρχήν το χαρακτήρα. Προσπαθώ να καταλάβω αν αυτά που παρουσιάζονται στο cv και στο portfolio είναι ειλικρινή. Καθώς και την ευφυΐα».
Ενώ στο δίλημμα αν είναι προτιμότερο να ξεκινήσει κανείς από μικρό ή μεγάλο γραφείο απαντά πως: «Να είναι ένα γραφείο που θα μπορέσει να μιλήσει, να συνεργαστεί με τους Partners».

Παράλληλα, για την κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσει κανείς το δικό του γραφείο θεωρεί πως: «Είναι απαραίτητο το μεταπτυχιακό σε κάποια καλή σχολή του εξωτερικού, όπως και η πρακτική εμπειρία σε άλλα γραφεία».

Τέλος, πιστεύει πως τα χαρακτηριστικά που κάνουν έναν αρχιτέκτονα να ξεχωρίσει είναι: «Καταρχάς, το ταλέντο. Από εκεί και πέρα, το πάθος, χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά και χρόνος».

Ακούστε το podcast με το Δημήτρη Ποτηρόπουλο εδώ.

To άρθρο της Ελπίδας Ροΐδου δημοσιέυθηκε στο Archisearch.gr στις 2 Ιουνίου.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Το archisearch.gr αναζητάει, επιλέγει και παρουσιάζει έργα που σχετίζονται με τις διαφορετικές πτυχές της αρχιτεκτονικής σε ολόκληρο τον κόσμο. Σαν ένα μη συμβατικό ερευνητικό εργαλείο, ψάχνει την παρούσα και τη μελλοντική πολιτιστική εξέλιξη μέσω της αρχιτεκτονικής, καθώς και τη συσχέτιση με το σχεδιασμό, την τέχνη, τη γραφιστική και τον πράσινο / οικολογικό σχεδιασμό. Θέτει ερωτήματα και αναζητά τον πειραματισμό, ενώ υπογραμμίζει τον πλούτο που βρίσκεται μέσα στη συνύπαρξη διαφορετικών ιδεών. Προωθεί τη σύνδεση μεταξύ κοινωνίας και αρχιτεκτονικής και διερευνά τους τρόπους με τους οποίους η αρχιτεκτονική μας ωθεί να αλληλεπιδράσουμε με το κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+