Δημήτρης Βεντουράκης: «Στο Vanguard Festival οι Καλλιτέχνες Εκφράζουν την Προσωπική τους Φωνή»

Η Athens Arts Collective παρουσιάζει από τις 26 έως τις 28 Μαΐου στο Ρομάντσο το πολυθεματικό φεστιβάλ Vanguard, με καλλιτέχνες από τον χώρο του stand up, του χορού, της μουσικής, των εικαστικών, των κόμικ και του κινηματογράφου. Μια έκθεση τέχνης με κοινοτικό χαρακτήρα, για τις ανάγκες της οποίας θα αξιοποιηθούν όλοι οι χώροι του κτιρίου, σε πολλαπλούς ορόφους, και οι δράσεις θα τρέχουν παράλληλα ή σε κοντινή διαδοχή. Ο μουσικός Δημήτρης Βεντουράκης είχε την καλοσύνη να μας μιλήσει για το φεστιβάλ, την ιδέα και τους ανθρώπους πίσω από τη διοργάνωση.

Δημήτρη, θα ήθελα αρχικά να μου πεις για το Athens Art Collective.

Το Athens Art Collective έχει φτιαχτεί κατά βάση από μουσικούς. Όλοι προερχόμαστε από τον καλλιτεχνικό χώρο και πρόκειται για μια ομάδα που μεγαλώνει σιγά σιγά. Όταν ξεκινήσαμε, το κίνητρό μας ήταν να δημιουργηθεί μια ομάδα με «κοινοτική» διάθεση, να συνεισφέρει σε μια κοινότητα καλλιτεχνών. Ήδη υπάρχουν πολλές ομάδες και εμείς αναζητήσαμε ένα ρόλο σε αυτό.

Κάνετε λόγο για τον κοινοτικό χαρακτήρα της εκδήλωσης. Σε τι διαφέρει το Vanguard Festival;

Είμαστε υπέρ της ειλικρινούς έκφρασης. Θέλουμε οι καλλιτέχνες να εκφράζουν την προσωπική τους φωνή και τα δικά τους ένστικτα, αυτό που λέμε «You Be You». Να πω ότι η ιδέα ξεκίνησε από τον Σωκράτη Τσεντόγλου και την ενστερνίστηκα κι εγώ. Θέλουμε οι δράσεις να αφορούν αυτά τα δύο σημεία και οδηγηθήκαμε στο να κάνουμε κάτι πιο συγκεκριμένο, όπως αυτό το φεστιβάλ. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του Vanguard Festival.

Το Ρομάντσο πώς επιλέχθηκε ως χώρος;

Είναι ένας ωραίος, πολυώροφος χώρος. Έχει διαφορετικά δωμάτια και χώρους που μπορούν να υποστηρίξουν δράσεις και καταστάσεις. Ήταν κάτι που το ήθελα εξαρχής γιατί, όταν λέμε να υπάρξει μια ειλικρινής καλλιτεχνική έκφραση, το φάσμα είναι μεγάλο. Το Ρομάντσο «χωράει» τις διαφορετικές τέχνες και τους διαφορετικούς καλλιτέχνες, προσφέροντας πολλά ερεθίσματα. Με γοητεύει η ιδέα ότι μοιάζει σαν τα μουσεία που έχουν ορόφους. Θα δεις τη μόνιμη έκθεση, αλλά έχει και τις προσωρινές που μπορεί μεταξύ τους να μην έχουν καμία σχέση. Μπαίνεις κάπου απ’ όπου θα πάρεις πολλά διαφορετικά ερεθίσματα που, υπό άλλες συνθήκες, δεν θα τα έπαιρνες. Είδαμε πολλούς χώρους και καταλήξαμε στο Ρομάντσο γιατί έχει ακριβώς αυτό το στοιχείο.

Θα δούμε εικαστικά, stand up, κινηματογράφο, θα ακούσουμε μουσική. Πες μου για όλα αυτά!

Θέλουμε το Vanguard Festival να γίνει τόπος συνάντησης. Είναι πολλές και οι ώρες και οι δραστηριότητες. Δεν στοχεύουμε σε κοινό που θα έρθει να τα δει όλα σε μια μέρα. Θέλουμε να έρθει να δει κάτι που θέλει και παράλληλα να παρακολουθήσει κάτι που μπορεί να μην ήξερε ότι υπάρχει καν. Εγώ, ας πούμε, δεν είχα επαφή με το κόμικ. Θέλουμε λοιπόν να έρθει να αισθανθεί κάτι, να δει ένα δημιούργημα την ώρα που ο καλλιτέχνης είναι εκεί. Επίσης, από εμπειρία, όταν πηγαίνεις να δεις κάτι οικείο σε σένα και δίπλα υπάρχει κάτι άγνωστο, είναι πιο πιθανό να το προσεγγίσεις. Θεωρούμε σίγουρο ότι, αν έρθεις, με κάτι θα συνδεθείς.

Να ρωτήσω και πιο συγκεκριμένα για το stand up, αλλά να μου πεις και τι άλλο θα δημιουργηθεί, στην κυριολεξία. Διάβασα για ένα κόμικ, μια ταινία μικρού μήκους και τη δημιουργία εικαστικών εντός του τριημέρου. 

Όλο αυτό γεννήθηκε και χάρη στον Στέλιο Ανατολίτη, που είναι κωμικός stand up. Εμείς, ουσιαστικά, προσφέρουμε χώρο, χώρο δημιουργίας και συνάντησης. Στο stand up θα γίνει και μια συζήτηση για το ίδιο το επάγγελμα, καθώς και για τις γυναίκες στο συγκεκριμένο επάγγελμα. Ελπίζουμε ότι η συζήτηση θα είναι γόνιμη σχετικά με τον ρόλο της γυναίκας στο είδος αυτό χάρη και στις ίδιες τις συμμετέχουσες.

Αυτή η δημιουργική κίνηση θα επεκταθεί και στα άλλα μέρη του φεστιβάλ. Θα δημιουργηθεί λοιπόν ένα κόμικ και μικρές μήκους ταινίες. Πέρα από δουλειές που ήδη υπάρχουν, θα παρουσιαστούν και δουλειές που γίνονται «εδώ και τώρα» και ταυτόχρονα τι τελικά μπορούμε να φτιάξουμε.

Πες μου για τα εισιτήρια και αν θα μπορούμε να πιούμε και ένα ποτό όσο είμαστε στο Ρομάντσο.

Ναι, φυσικά, το μπαρ του Ρομάντσο θα είναι ανοιχτό. Για τα εισιτήρια, η προπώληση έχει αρχίσει. Το ημερήσιο είναι στα 8 ευρώ και το τριήμερο πάσο στα 20 ευρώ. Στο ταμείο εκεί θα κοστίζει 10 ευρώ.

Δημήτρη, καλή επιτυχία! Θα τα πούμε στο Ρομάντσο…

Ευχαριστώ για το βήμα που μας δώσατε!

Πληροφορίες

26-27-28 Μαΐου | Εισιτήρια: 10 ευρώ στο ταμείο κάθε μέρα και στο viva.gr | Προπώληση: 8 ευρώ (ημερήσιο) και 20 ευρώ (τριήμερο) | Ρομάντσο: Αναξαγόρα 3-5, Αθήνα

• Δείτε το πρόγραμμα του φεστιβάλ στην αθηΝΕΑ εδώ.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Vanguard It’s a Festival, a Project, a Gathering | 26-27-28 Μαΐου στο Ρομάντσο

«Resilient Clay» | Σύγχρονοι Κεραμίστες από την Αθήνα στο London Craft Week

Είδαμε τον Bruce Springsteen στη Βαρκελώνη | Nobody Wins Unless Everybody Wins

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο. Αρθρογραφεί για βιβλία, θέατρο και μουσική, ενώ αγαπημένο του hobby είναι το ορεινό τρέξιμο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+