Πώς η θέαση ενός ντοκιμαντέρ μπορεί να αποτελέσει τροφή για σκέψη αλλά και εκπαιδευτικό εργαλείο;
Η απάντηση δόθηκε στο workshop που οργάνωσε το KinderDocs και η Δήμητρα Κουζή (δημιουργός του «Passage to Europe»/«Καλημέρα, Κύριε Φώτη») στο Μουσείο Μπενάκη, προκειμένου να συστήσει σε εκπαιδευτικούς και σε όσους ασχολούνται με την εκπαίδευση την τέχνη του ντοκιμαντέρ, εισάγοντάς τους σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και περισσότερο οπτικός και, παράλληλα, βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.
Τι Είναι το Ντοκιμαντέρ;
Στόχος του KinderDocs και της προβολής των εκπαιδευτικών ταινιών μικρού μήκους είναι, πέρα από την απόκτηση της κινηματογραφικής παιδείας, η δημιουργία ασφαλούς χώρου για να γίνουν οι απαιτούμενες συνδέσεις, η εβάθυνση και η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης.
Τι είναι όμως ένα ντοκιμαντέρ; Είναι κινηματογράφος; Το ντοκιμαντέρ αναπαριστά την πραγματικότητα; Σύμφωνα με τον ορισμό του, είναι είδος κινηματογραφικής ταινίας που πραγματεύεται οπτικοποιώντας καλλιτεχνικώς ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά, ψυχοκοινωνικά θέματα, βασισμένα σε πραγματικά περιστατικά και υπαρκτά στοιχεία ή –όπως λέει πιο απλά η Δήμητρα Κουζή– πρόκειται για την αφήγηση μιας μικρής προσωπικής ιστορίας μέσα από την αφήγηση μιας μεγαλύτερης ιστορίας.
Και αυτό ουσιαστικά κάνει η έμπειρη ομάδα του KinderDocs, η οποία σχεδιάζει και παράγει ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με δραστηριότητες για κάθε ταινία, συμβάλλοντας στον εγγραμματισμό στα μέσα, στην εισαγωγή στην κινηματογραφική και δημοσιογραφική γλώσσα και στη θεματική σύνδεση με την ιστορία, τη λογοτεχνία, τα εικαστικά, τη μουσική.
Το Ντοκιμαντέρ Καρέ Καρέ
Το εκπαιδευτικό μέρος της προβολής των ταινιών χωρίζεται σε τρία μέρη: 1. πριν από την προβολή, 2. κατά τη διάρκειά της, 3. μετά την προβολή.
Στο τρίτο μέρος, μαθητές όλων των ηλικιών προσεγγίζουν μέσω ερωτήσεων την ταινία από καλιτεχνική-κινηματογραφική πλευρά, μπαίνοντας στη θέση του σκηνοθέτη (ποιες είναι οι σκηνές που συνθέτουν την ταινία, από πού έχει πάρει τα πλάνα, ποιο είναι το σκηνοθετικό εύρημα, πώς χρησιμοποιεί ο σκηνοθέτης τη μουσική, ποια είναι η άποψη του σκηνοθέτη για το θέμα της ταινίας;), καθώς και δημοσιογραφική πλευρά (πώς προσδιορίζονται κοινωνικά οι πρωταγωνιστές της ταινίας, ποιο είναι το περιβάλλον στο οποίο εκτυλίσσεται η δράση, ποιες είναι οι πηγές, ποιος μπορεί να μας διαφωτίσει για τα γεγονότα;).
Μάλιστα, κατά τη δημοσιογραφική προσέγγιση, οι μαθητές συγκεντρώνοντας τις πηγές μπορούν να γράψουν άρθρο που απορρέει από την ταινία, κάνοντας κοινωνικό σχολιασμό και δίνοντας, έτσι, τροφή για σκέψη.
Πράγματι, οι ταινίες που προβλήθηκαν στο πλαίσιο της ημερίδας («The School by the Sea» σε σκηνοθεσία Solveig Melkeraaen και «The Man Who Looked Beyond the Horizon» σε σκηνοθεσία Martijn Blekendaal) αποτέλεσαν πεδίο σχολιασμού για τους συμμετέχοντες.
Στη συζήτηση ακούστηκαν πολλές και δημιουργικές απόψεις περί αφίσας, σκηνών δράσης, ακαταλληλότητας ταινίας και επεκτάσεων, ενώ σίγουρα μπήκαν στην ατζέντα πολιτισμού ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτές οι σχολικές ομάδες στο πλαίσιο του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Παιδιά και Νέους (16-22.10.2023) αλλά και κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής χρονιάς.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Ημερίδα και Δωρεάν Εργαστήριο από το KinderDocs
Τα Κορίτσια του Κόσμου Πρωταγωνίστριες του KinderDocs