Dogs’ Voice: «Μάθε Να Αγαπάς Όπως Εγώ και ο Κόσμος Θα Γίνει Καλύτερος»

Dog's Voice

Τεντώστε τ’ αφτιά σας κι ακούστε τα λόγια του σκύλου. Του δικού σας, του γείτονα ή του αδέσποτου. Όλοι τα ίδια λένε. Όλοι την αλήθεια λένε: «Μάθε να αγαπάς όπως εγώ και ο κόσμος θα γίνει καλύτερος». Αξιοζήλευτες κουβέντες που συνοδεύονται από ένα ακατάπαυστο κούνημα της ουράς, μια κρεμασμένη γλώσσα στο πλάι της μουσούδας και πεταχτά φιλιά σε όποιον δίνει τη δέουσα προσοχή.

Ο σκύλος (και η γάτα, επιτρέψτε μου) είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου και έχει δικαίωμα να ζει καλά κοντά μας. Η ευζωία του στην Ελλάδα δεν βρίσκεται μονάχα στα χαρτιά πλέον, αλλά δεν είναι ακόμη και κατακτημένο δικαίωμα χωρίς καταπατήσεις. Ωστόσο, τα πράγματα πάνε από το καλό στο καλύτερο…

Dog's VoiceTo Dogs’ Voice είναι o μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στηρίζει το έργο 100 και πλέον φιλοζωικών οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα, διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο προώθησης αδέσποτων σκύλων σε υπεύθυνες υιοθεσίες, εφαρμόζει ολοκληρωμένο πρόγραμμα προστασίας αστικής πανίδας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και παρέχει νομική υποστήριξη σε καταγγελίες κακοποίησης ζώων. Είναι υπεύθυνο για περισσότερες από 3.000 επιτυχείς υιοθεσίες αδέσποτων σκύλων, τη δωρεά 35 τόνων τροφής σε καταφύγια ζώων, τη συγκέντρωση πλέον των 11.000 ευρώ από καμπάνιες για έκτακτα περιστατικά αδέσποτων σκύλων.

Προσφάτως βραβεύτηκε από τα Venture Impact Awards του THI για την προσφορά της στον υπέροχο κόσμο των δίποδων φίλων μας, στον οποίο μας ξεναγεί η Founder & Impact Development Manager της οργάνωσης Έλενα Δέδε.

Οι Έλληνες είναι φιλόζωοι; Κατά τη διάρκεια των επτά χρόνων λειτουργίας του Dog’s Voice έχετε δει ουσιαστική αλλαγή στη σχέση των ανθρώπων με τους σκύλους;

Οι Έλληνες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε ζητήματα κακοποίησης των ζώων συντροφιάς και πρωταθλητές σε αυτό είναι τα νέα παιδιά. Ειδικά σε ό,τι αφορά τη σχέση των ανθρώπων με τους σκύλους, η κοινωνία μας έχει αναπτύξει καλύτερα αντανακλαστικά σε σχέση με το παρελθόν, δεν έχουν εκλείψει όμως δυστυχώς και πάρα πολλά περιστατικά στα οποία τα ζώα αντιμετωπίζονται ως εργαλεία ή πράγματα. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η φιλοζωική παιδεία στη χώρα μας θα αφορά όλο και περισσότερους ανθρώπους όλων των ηλικιών τα επόμενα χρόνια.

Ο νόμος περί κακοποίησης ζώων θεωρείτε ότι έχει συμβάλει στην καλύτερη αντιμετώπισή τους ή εξακολουθούν τα «βαρελόσκυλα» να υποφέρουν σε διάφορα σημεία της χώρας;

Σίγουρα λειτουργεί ως αντικίνητρο και οπλίζει εμάς που καταγγέλλουμε αυτά τα περιστατικά να προστατεύσουμε πιο αποτελεσματικά τα ζώα. Όμως το πρόβλημα είναι βαθύτερο. Είναι η εξουσιαστική σχέση που θεωρούμε ότι έχουμε πάνω στα ζώα που οδηγεί ανθρώπους να δένουν σκύλους σε βαρέλια, σε κτήματα ή σε ταράτσες. Δεν σεβόμαστε τα ζώα ως ισότιμα συναισθανόμενα όντα και από εκεί ξεκινάει η κακοποίησή τους.

Ιδανικά θα θέλαμε όμως, πριν το κάνουν, να επισκεφθούν ένα καταφύγιο αδέσποτων ζώων μόνο για 30 λεπτά. Η υιοθεσία ενός αδέσποτου είναι μια πράξη αγάπης που δίνει δύναμη, ελπίδα και ευγνωμοσύνη σε όποιον την κάνει. Γι’ αυτό υιοθετούμε και δεν αγοράζουμε.

Τι απαντάτε στην άποψη διαφόρων ότι το σκυλί «δεν κάνει για το διαμέρισμα»;

Είναι ένας μεγάλος μύθος. Ο σκύλος λατρεύει τη ρουτίνα και προσαρμόζεται στην καθημερινότητά μας, αρκεί φυσικά να καλύπτουμε τις ανάγκες του. Αυτές αφορούν τη βόλτα, την άσκηση, την κοινωνικοποίησή του με ανθρώπους και άλλα ζώα, την κατάλληλη τροφή και την κτηνιατρική περίθαλψη και σε καμία περίπτωση τα τετραγωνικά του σπιτιού μας!

Τι απαντάτε σε όσους προτιμούν σκύλους ράτσας;

Δεν κρίνουμε κανέναν για τις επιλογές του. Παλεύουμε καθημερινά ώστε οι άνθρωποι που προτιμούν καθαρόαιμα ζώα να τα αγοράζουν από νόμιμους εκτροφείς και όχι από εκτροφείς της πίσω αυλής ή το διαδίκτυο. Ιδανικά, θα θέλαμε όμως, πριν το κάνουν, να επισκεφθούν ένα καταφύγιο αδέσποτων ζώων μόνο για 30 λεπτά. Είμαστε σίγουροι ότι εκεί κρύβονται όλες οι απαντήσεις, ότι εκεί μπορούν πραγματικά να βρουν το ζώο που θα τους αλλάξει τη ζωή. Η υιοθεσία ενός αδέσποτου είναι μια πράξη αγάπης που δίνει δύναμη, ελπίδα και ευγνωμοσύνη σε όποιον την κάνει. Για αυτό υιοθετούμε και δεν αγοράζουμε.

Το Dog’s Voice συνεργάζεται και στηρίζει 117 φιλοζωικές οργανώσεις. Πώς μεταφράζεται η ύπαρξη τόσων οργανώσεων; Ότι είναι αναγκαίες για να καλύψουν το έλλειμμα φιλοζωίας; Ευτυχώς που υπάρχουν και αυτές; Κάπως αλλιώς;

Χωρίς τις φιλοζωικές οργανώσεις η χώρα μας θα ήταν μια διεθνής ντροπή στο θέμα των ζώων. Χάρη στη φιλοζωική κοινότητα έχουν κατακτηθεί δικαιώματα για τα ζώα, έχει αλλάξει η νοοτροπία του μέσου Έλληνα, έχει πιεστεί η πολιτεία να κάνει καλύτερα τη δουλειά της και έχουν σωθεί κυριολεκτικά εκατομμύρια ζώα που δεν είχαν καμία τύχη. Οι φιλοζωικές οργανώσεις είναι η κοινωνία των πολιτών που στόχο έχει να επαγρυπνά, να παρεμβαίνει, να διασώζει και να αγωνίζεται για τα δικαιώματα των ζώων. Όσο περισσότερα ζώα υποφέρουν τόσο περισσότερες οργανώσεις θα υπάρχουν. Στόχος μας είναι να έρθει η μέρα που και εμείς, ως οργάνωση, θα σταματήσουμε τη δράση μας γιατί δεν θα είναι απαραίτητη πια.

Η στείρωση ζώων συντροφιάς είναι απαραίτητη, τουλάχιστον για κάποια χρόνια στην Ελλάδα, μέχρι να καταφέρουμε να ρυθμίσουμε τον υπάρχοντα πληθυσμό αδέσποτων ζώων.

Dog's VoiceΥπάρχουν φιλοζωικές οργανώσεις που, αντί να φροντίζουν, κακοποιούν τα ζώα;

Όχι. Υπάρχουν μεμονωμένα άτομα που, νομίζοντας ότι βοηθούν τα ζώα, καταλήγουν να αναλαμβάνουν πολλά περισσότερα από όσα μπορούν, με αποτέλεσμα να μην τα φροντίζουν σωστά.

Υπάρχει άραγε προφίλ ανθρώπων που υιοθετούν ένα αδέσποτο και προφίλ ανθρώπων που το εγκαταλείπουν;

Η εμπειρία μάς έχει διδάξει ότι κάθε άνθρωπος είναι ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο και δεν θέλουμε με στερεότυπα να αδικήσουμε κανέναν. Για εμάς το πιο ακραίο είναι να έχει κάποιος ένα ζώο και να το βασανίζει, κακοποιεί ή να το εγκαταλείπει αβοήθητο, ενώ υπάρχουν πλέον τόσοι εθελοντές και οργανώσεις για να υποστηρίξουν αυτό τον άνθρωπο στην προσπάθειά του να βρει ένα καλύτερο σπίτι για το ζώο. Η βία είναι πάντα αυτό που μας σοκάρει. Και δυστυχώς, την έχουμε δει από ανθρώπους όλων των προφίλ.

Στην πλατφόρμα του Dogs’ Voice μπαίνουν 6.000 άνθρωποι την ημέρα ψάχνοντας σκύλο!

Η πιο αποτελεσματική διαδικασία για να πάψουν να υπάρχουν αδέσποτα, εκτός από την υιοθεσία, είναι η στείρωση. Φαντάζεστε ότι αυτό θα επιτευχθεί ποτέ;

Είμαστε πολύ κοντά. Η στείρωση ζώων συντροφιάς είναι απαραίτητη, τουλάχιστον για κάποια χρόνια στην Ελλάδα, μέχρι να καταφέρουμε να ρυθμίσουμε τον υπάρχοντα πληθυσμό αδέσποτων ζώων.

Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν στη δημιουργία του Dogs’ Voice;

Όταν ξεκινήσαμε, το 2015, θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα εργαλείο ώστε κάποιος που ψάχνει σκύλο να μπορεί εύκολα και γρήγορα να βρει αυτόν που πραγματικά του ταιριάζει μέσα από την πλατφόρμα μας και να τον υιοθετήσει. Βλέπαμε τις εκατοντάδες αγγελίες που χάνονταν στον ωκεανό των social media και προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε εθελοντές και φιλοζωικές να παρουσιάσουν τα ζώα τους σωστά και οργανωμένα. Έκτοτε μεγαλώσαμε πολύ ως οργανισμός και με άλλα προγράμματα και δράσεις, όμως ακόμα και σήμερα στην πλατφόρμα του Dogs’ Voice μπαίνουν 6.000 άνθρωποι την ημέρα ψάχνοντας σκύλο!

Αν μιλούσε ένας σκύλος, τι θα έλεγε;

Μάθε να αγαπάς όπως εγώ και ο κόσμος θα γίνει καλύτερος.

Πόσο σημαντική είναι η πρόσφατη βράβευσή σας από τα  Venture Impact Awards του THI;

Πάρα πολύ σημαντική, γιατί θα μας επιτρέψει να κάνουμε πραγματικότητα ένα project ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς: να φέρουμε την Ελλάδα πιο κοντά στη δημιουργία της Πολιτικής Προστασίας Ζώων.

***

Venture Impact Makers: Μια σειρά συνεντεύξεων στην αθηΝΕΑ, με τους νικητές των φετινών Venture Impact Awards (VIA) του The Hellenic Initiative. Τα VIA στοχεύουν να ενισχύσουν τις πιο ταλαντούχες επιχειρηματικές ομάδες της χώρας που δεσμεύονται να συνεισφέρουν σε κοινωφελείς σκοπούς. Στα δεύτερα VIA, τα οποία ανακοινώθηκαν τον Δεκέμβριο, δόθηκαν χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 285.000 δολαρίων σε 18 καινοτόμες επιχειρήσεις, που συνδυάζουν την εμπορική επιτυχία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και το φιλανθρωπικό έργο. Τα βραβεία θεσμοθετήθηκαν από το THI με την υποστήριξη του Ιδρύματος Helidoni και του Κληροδοτήματος Charles C. Condes.

 Διαβάστε επίσης στη αθηΝΕΑ:

Επιχειρηματικότητα Θα Πει Αυτοπεποίθηση. Ρωτήστε και το Mindspace!

Η Ακρόπολη «Ξαναχτίζεται» από τη MOPTIL!

SciCo: Η Εξοικείωση με την Επιστήμη Καταπολεμά τις Προκαταλήψεις

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+