Ένα Φρένο στην Αντανακλαστική Μεμψιμοιρία

Για το πρώτο editorial μετά την εκλογή του Joe Biden στην προεδρία των ΗΠΑ (το weekend edition δεν μετράει!) σας καλώ να κρατήσετε για λίγο ακόμα στο στόμα σας τη γλυκιά αυτή αίσθηση της επαναφοράς σε μια πολιτισμένη πολιτική κανονικότητα. Αυτή την αίσθηση ότι το παιχνίδι δεν είναι πάντα χαμένο από χέρι. Μην αφήσετε τα πραγματικά ζόρια της περιόδου που διανύουμε να σας κυριεύσουν – τώρα πιο πολύ παρά ποτέ έχουμε ανάγκη από λόγους να αισιοδοξούμε και να πιστεύουμε σε κάτι καλύτερο.

Η συγκυρία είναι ασφαλώς δύσκολη. Η πανδημία και η οικονομική κρίση που τη συνοδεύει αποτελούν τα πιο άμεσα, τα πιο επείγοντα προβλήματα που θα χρειαστεί η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ να αντιμετωπίσει.

Το λέω γιατί νιώθω ότι η τετραετία που προηγήθηκε μοιάζει να έχει κάνει μια ακόμη ζημιά που δεν είχα συνειδητοποιήσει: στον αντίποδα των “alternative facts” και των “fake news”, έφερε στη μόδα κι έναν βαθύ κυνισμό. Μια αντανακλαστική μεμψιμοιρία. Λες και είναι προϋπόθεση για να είναι κανείς “σοβαρός αναλυτής” να τα βλέπει όλα μαύρα κι άραχνα. Λες και εξυπνάδα είναι να βρεις πώς θα παρουσιάσεις μια κατάσταση ακόμη ή διαφορετικά χειρότερη απ’ ό,τι την παρουσιάζουν όλοι οι άλλοι.

Δεν θέλω να παρεξηγηθώ. Η συγκυρία είναι ασφαλώς δύσκολη. Η πανδημία και η οικονομική κρίση που τη συνοδεύει αποτελούν τα πιο άμεσα, τα πιο επείγοντα προβλήματα που θα χρειαστεί η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ να αντιμετωπίσει. Το γεγονός ότι ο Donald Trump εξακολουθεί να συμπεριφέρεται σαν νήπιο που δεν έμαθε ακόμα να χάνει δεν διευκολύνει τη μετάβαση της εξουσίας. Το γεγονός ότι η νίκη Biden δεν ήταν όσο εμφατική θα την ήθελαν κάποιοι ή το ότι η Γερουσία είναι πιθανό να μείνει “κόκκινη” δυσκολεύουν σ’ ένα βαθμό το έργο που έχει μπροστά του ο νέος πρόεδρος.

Όμως, υπάρχει ελπίδα! Αναπνεύστε την, αφήστε την να εισχωρήσει σε κάθε πόρο του σώματός σας, γελάστε δυνατά με τα αστεία που κυκλοφορούν, δακρύστε αν σας συγκινούν τα λόγια που ακούτε.

Ξέρετε, όπως υπήρξε μεταδοτική η κατρακύλα αξιών των προηγούμενων ετών στις ΗΠΑ, έτσι μεταδοτική μπορεί να είναι και η διαφορετική αυτή θεώρηση των πραγμάτων. Εκείνη που πρεσβεύει το δίδυμο Biden-Harris, και που προκύπτει από τη φράση της επινίκιας ομιλίας του που κρατώ: “Let this grim era of demonization in America begin to end – here and now”.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Editor-in-Chief & CEO
Editor-in-Chief & CEO

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+