Ένα Ξεκάθαρο Όραμα Για Μια Ευτυχισμένη Ζωή

Αν κάποιος με ρωτήσει να του περιγράψω ποια είναι η πιο συνηθισμένη πρόκληση την οποία αντιμετωπίζουν οι πελάτες μου, θα του απαντήσω με την ακόλουθη ιστορία…

Πριν από καιρό συνεργάστηκα με ένα επιτυχημένο, κατά κοινή ομολογία, στέλεχος επιχειρήσεων. Ας τον ονομάσουμε Πέτρο. Ο Πέτρος, λοιπόν, με προσέλαβε ως coach με σκοπό να βελτιώσει τις ηγετικές του δεξιότητες. Απόφοιτος οικονομικών, άρχισε να εργάζεται στο χώρο του marketing αμέσως μετά την απόκτηση του πτυχίου του και σταδιακά εμπλούτισε το βιογραφικό του και απέκτησε αξιοζήλευτη επαγγελματική εμπειρία. Διοικούσε ομάδες πριν κλείσει τα 30 και οι αποφάσεις του καθόριζαν ουσιαστικά το μέλλον των εταιρειών στις οποίες εργάστηκε. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Πέτρος ήταν επιτυχημένος.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των συνεδριών μας, ο Πέτρος άρχισε να μιλά όλο και πιο συχνά για το αίσθημα ανικανοποίησης που, με την πάροδο του χρόνου, γινόταν όλο και πιο έντονο. “Δεν είμαι καλός manager”, “νιώθω ότι δεν εμπνέω την ομάδα μου”, “έχω χάσει το ενδιαφέρον μου για την δουλειά” ήταν μερικές από τις δυσαρέσκειες που εξέφραζε. “Τι είναι αυτό που λείπει;”, αναρωτιόταν.

Σταδιακά, μέσα από τη συνεργασία μας, άρχισε να βρίσκει τις απαντήσεις που αναζητούσε και αντιλήφθηκε ότι είχε ξεχάσει να κάνει στον εαυτό του τη βασική ερώτηση: γιατί; Γιατί κάνω ό,τι κάνω; Και πόσο δυνατό είναι αυτό το γιατί ώστε να με παρακινεί για να γίνομαι καλύτερος και να βρίσκω την ενέργεια που χρειάζεται για να συνεχίσω;

Σε μία από τις πιο γνωστές του ομιλίες, ο Simon Sinek εύστοχα παρατηρεί ότι ο πραγματικός ηγέτης δεν είναι αυτός που ασκεί εξουσία, αλλά εκείνος που έχει ξεκάθαρο όραμα, ξέρει να το επικοινωνεί και, μοιράζοντάς το, να εμπνέει τους συνανθρώπους του. Ο Πέτρος, λοιπόν, είχε, συνεπαρμένος από την ολοένα και αυξανόμενη επαγγελματική του επιτυχία, ξεχάσει να ρωτήσει τον εαυτό του: “ποιο είναι το όραμά μου, οι αξίες μου, ο σκοπός μου στη ζωή;”.

Είχε, εν ολίγοις, ξεχάσει πως το αίσθημα της ικανοποίησης που τόσο αναζητούσε γεννάται όταν μαθαίνουμε, πρωτίστως, να κατανοούμε πλήρως τις ανάγκες μας και να γινόμαστε ηγέτες του εαυτού μας. Κατάλαβε, στην πορεία, ότι η δουλειά στην οποία είχε γνωρίσει τόση επιτυχία δεν συμβάδιζε με το πραγματικό όραμα που είχε για τη ζωή του. Αναθεώρησε, συνειδητοποίησε, και επέλεξε έναν διαφορετικό επαγγελματικό χώρο, στον οποίο τώρα δημιουργεί και πορεύεται με ικανοποίηση.

Αναγνωρίστε τις αρχές που θα σας οδηγήσουν σε αυτό το ταξίδι. Προσδιορίστε και ιεραρχείστε τις αξίες σας.

Η ιστορία του Πέτρου είναι σημαντική για έναν ουσιαστικό λόγο: μας υπενθυμίζει ότι η εσωτερική ισορροπία, το αίσθημα ικανοποίησης και, εν τέλει, η ίδια η ευτυχία που αναζητούμε, ξεκινούν από το “γιατί” του κάθε ενός μας. Το να έχουμε ξεκάθαρο όραμα για τη ζωή, σημαίνει ότι γνωρίζουμε προς τα πού θέλουμε να πορευτούμε. Σημαίνει ότι αυτοπροσδιοριζόμαστε και δεν επιτρέπουμε σε άλλους να καθορίζουν τις επιλογές μας. Τώρα, δικαίως θα σκεφθείτε ότι το να διασαφηνίσουμε και να ελέγξουμε απόλυτα το όραμά μας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Και για του λόγου το αληθές, κανένας δεν μας έμαθε πώς να το κάνουμε.

Στη δωδεκάχρονη υποχρεωτική εκπαιδευτική μας εξέλιξη, μαζί με τα Μαθηματικά, την Ιστορία και τη Φυσική, δεν διδαχθήκαμε τις βασικές αρχές ηγεσίας εαυτού. Κληθήκαμε να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις για την επαγγελματική μας ζωή στην τρυφερή, ωστόσο ανολοκλήρωτη πνευματικά, περίοδο της εφηβείας μας. Αποφάσεις που, καλώς ή κακώς, επηρέασαν την πορεία μας. Πολλοί από εμάς, μεγαλώνοντας, δεν αμφισβητήσαμε αυτή την πορεία, και την ακολουθήσαμε αναντιλέκτως. Άλλοι ξεχάσαμε τα παιδικά μας όνειρα. Άλλοι συμβιβαστήκαμε με την πραγματικότητα.

“Έτσι είναι η ζωή”, θα μου πείτε. Σαφώς. Έτσι είναι η ζωή. Τα πράγματα δεν έρχονται πάντα όπως τα θέλουμε ή τα προγραμματίζουμε. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι πρέπει να μη διεκδικούμε συνειδητά το δικαίωμα του αυτο-ορισμού και να πορευόμαστε βάσει του οράματός μας. Και αν μπερδευτήκατε στην πορεία, ορίστε πώς μπορείτε να βάλετε τα πράγματα σε μια σειρά:

  • Ξεκαθαρίστε τον σκοπό σας, κοινώς, το “γιατί” σας. Για ποιο λόγο κάνω ό,τι κάνω και ποιος πραγματικά είμαι; Ποια είναι τα πιστεύω και οι πεποιθήσεις μου; Καταλάβετε τις δυνάμεις και τις αδυναμίες σας. Εν ολίγοις, ακούστε τον εαυτό σας και τις ανάγκες του.
  • Οραματιστείτε το ιδανικό σας μέλλον. Ναι, βοηθάει. Αποσαφηνίστε όσο καλύτερα γίνεται την εικόνα του ιδεατού εαυτού σας στο μέλλον. Πού θέλετε να φτάσετε; Με ποιους τρόπους; Ποιον ή ποιους θα έχετε συνοδοιπόρους; Τι θέλετε να πετύχετε;
  • Αναγνωρίστε τις αρχές που θα σας οδηγήσουν σε αυτό το ταξίδι. Προσδιορίστε και ιεραρχείστε τις αξίες σας. Είναι τα εργαλεία που θα καθορίσουν τις αποφάσεις και τις δράσεις σας, θα πλάσουν την συμπεριφορά σας και τον αντίκτυπο που θα έχετε στους άλλους.

Ακολουθήστε αυτά τα τρία βήματα όσο πιο πιστά μπορείτε. Γίνετε εσείς ο ηγέτης του εαυτού σας και, στην πορεία, δανειστείτε λίγο από τον αριστοτελικό σχολαστικισμό και θυμηθείτε ότι: “η ενέργεια του μυαλού είναι η ουσία της ζωής. Η γνώση του εαυτού μας είναι η αρχή όλης της σοφίας”.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Lead Your Life / Women Act
Lead Your Life / Women Act

Η Δρ Μαρία Γιαννιού είναι Empowerment & Leadership Coach και Corporate Trainer. Έχει ιδρύσει το Lead From Within, ένα ολιστικό κέντρο προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης που προσφέρει υπηρεσίες coaching, διαδραστικά σεμινάρια ανάπτυξης δεξιοτήτων και εταιρικές εκπαιδεύσεις. Έχει μακρά επαγγελματική εμπειρία στην εκπαίδευση ενηλίκων. Σχεδιάζει και υλοποιεί διαδραστικά workshops για εταιρείες που επιθυμούν να βελτιώσουν την απόδοσή τους και για επαγγελματίες που επιθυμούν να ενισχύσουν τις δεξιότητες αυτοηγεσίας τους. Έχει συνεργαστεί με κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς και ακαδημαϊκά ιδρύματα. Είναι συνεργάτης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ το ακαδημαϊκό της έργο έχει ευρέως δημοσιευθεί. Έχει συνιδρύσει την Women Act, η οποία ενδυναμώνει τις γυναίκες να διεκδικήσουν θέσεις ευθύνης και ηγεσίας και να συμμετέχουν ενεργά στη δημόσια σφαίρα και στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Προσεγγίζει τη δουλειά της εστιάζοντας στην ανθεκτικότητα, την αυτογνωσία και τον σεβασμό της διαφορετικότητας. Μιλάει έξι γλώσσες.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+