Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος: Ιδιωτική Ασφάλιση, Σύμμαχος Ζωής

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) με την ευκαιρία της 114ης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσής της διοργάνωσε την καθιερωμένη ανοιχτή εκδήλωσή της στο Μέγαρο Μουσικής, που φέτος είχε τίτλο: “Ιδιωτική Ασφάλιση, Σύμμαχος Ζωής”.

Σε αποκλειστικές δηλώσεις στην αθηΝΕΑ, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου τόνισε ότι “για 180 χρόνια οι ασφαλιστικές εταιρίες είναι δίπλα στον Έλληνα και την Ελληνίδα, με την προϋπόθεση ότι είναι ασφαλισμένοι”. “Το πρόβλημα είναι ακριβώς εκεί, καθώς τελικά πληρώνουμε το διπλάσιο για την υγεία μας από ότι ο μέσος Ευρωπαίος. Εμείς έχουμε 3 ημέρες μισθού στην άκρη, κεφαλαιοποιητικά, ενώ ο μέσος Ευρωπαίος έχει 1,5 χρόνο μισθού”, συμπλήρωσε. Συνέχισε την αναφορά του στη χώρα μας λέγοντας ότι “η ελληνική ασφαλιστική αγορά είναι μια από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες και από τις πιο αξιόπιστες στον κόσμο”. Τέλος, σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει φορολογικά κίνητρα ώστε να ασφαλιστούν οι νέοι γονείς και η γενιά των Millenials για το προσωπικό τους καλό, αλλά και το καλό της οικονομίας και της κοινωνίας.

Στην ομιλία του, ο κ. Σαρρηγεωργίου ανέφερε πως στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι ότι είμαστε ανασφάλιστοι. Ανασφάλιστοι στην υγεία, ανασφάλιστοι στις φυσικές καταστροφές και χωρίς χρήματα στην άκρη για τις συντάξεις μας. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την ασφαλιστική αγορά και τα όσα έχει κάνει μέχρι τώρα είναι απαραίτητα, αλλά όχι αρκετά. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: “Είναι επείγον να μιλήσουμε για όσα μπορούμε να κάνουμε ως ασφαλιστική αγορά. Είμαστε από τους πιο καλά κεφαλαιοποιημένους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και μεγάλος θεσμικός επενδυτής με 14 δισ. ευρώ επενδύσεις μακροπρόθεσμου μάλιστα χαρακτήρα. Έχουμε πείρα, τεχνογνωσία, κεφάλαια και προτάσεις.” Σημείωσε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα από τη νέα κυβέρνηση και κατέληξε λέγοντας ότι: “η Πολιτεία πρέπει να ανοίξει το δρόμο. Αναμένουμε τις πράξεις σας”.

Ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πως η κυβέρνηση βλέπει τον ιδιωτικό τομέα ως σύμμαχο και θα είναι δίπλα στην ασφαλιστική αγορά στην προσπάθεια ανάπτυξής της. Μάλιστα, ο Υπουργός ανακοίνωσε την ένταξη φορολογικών κινήτρων για την ασφάλιση κατοικιών για σεισμό και φυσικές καταστροφές στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα καταθέσει η κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες. Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας, εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ανάφερε πως τα περιθώρια ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς είναι σημαντικά και θα είναι μεγαλύτερα όσο ενισχύεται ο ρόλος του κράτους. Είναι, όμως, απαραίτητο να υπάρχει ένα ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο και αυστηρός έλεγχος της αγοράς.

Τέλος, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε πως είναι η 5η χρονιά που οι ασφαλιστικές εταιρείες λειτουργούν υπό το καθεστώς Solvency II και η βελτίωση είναι εμφανής. Ενισχύθηκε η δομή, η διακυβέρνηση και η διαχείριση κεφαλαίων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Η Τράπεζα της Ελλάδος, ως επόπτης της ασφαλιστικής αγοράς, στάθηκε αρωγός των ασφαλιστικών επιχειρήσεων σε αυτή τους την προσπάθεια. Καίριες ήταν και οι σύντομες τοποθετήσεις της συντονίστριας της εκδήλωσης και Γενικής Διευθύντριας της ΕΑΕΕ, Μαργαρίτας Αντωνάκη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής χθες Τρίτη 25 Φεβρουαρίου και την παρακολούθησαν πάνω από 500 προσκεκλημένοι, εκπρόσωποι της κυβέρνησης μεταξύ των οποίων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μάκης Βορίδης, ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος Γιώργος Ζαββός και ο  υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, καθώς και βουλευτές, γενικοί γραμματείς, εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Συνήγορος του Καταναλωτή και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και άλλων μεγάλων θεσμικών φορέων, της ασφαλιστικής αγοράς, των ΜΜΕ και του ασφαλιστικού Τύπου.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+