Facebookgate ή αλλιώς μια βαθιά βουτιά στο παρελθόν, στη λεωφόρο των αναμνήσεων και στη δεκαετία του ’70.Το συγκλονιστικό στο σκάνδαλο της Cambridge Analytica, του Facebook και της προεκλογικής εκστρατείας των ρεπουμπλικάνων του Donald Trump δεν είναι ότι κάποιοι χρησιμοποίησαν μαζικά τα στοιχεία που γνώριζαν για μας, αλλά ότι κάποιοι μας ξέρουν καλύτερα απ’ ό,τι εμείς τον εαυτό μας.
Όπως βέβαια και το πόσα πράγματα μπορούμε να μάθουμε πλέον εμείς για εμάς και πώς θα καταφέρουμε να… “δουλέψουμε” τον αλγόριθμο. Είναι άλλωστε το σημείο όπου για τα επόμενα 10 χρόνια θα δοθεί η μητέρα όλων των μαχών!
Στην παγκοσμιοποιημένη ψηφιακή κοινωνία, όσο πιο αντιφατική πληροφόρηση δίνεις για την προσωπικότητά σου, τόσο πιο προστατευμένος είσαι. Κι αν οι άνθρωποι πιστεύουμε ότι είμαστε οι επιλογές μας, τότε έφτασε η στιγμή που θα πρέπει οι επιλογές μας να είναι πολλές και κυρίως αντιφατικές μεταξύ τους.
Αν θέλεις να ξεγελάσεις πια το σύστημα, πολύ απλά, πάψε να είσαι η εικόνα που έχεις εσύ για τον εαυτό σου και που θέλεις να έχουν για σένα οι άλλοι!
Μάθαμε λοιπόν ότι όσοι ακούν Tom Waits, Bjork και τους αρέσει ο Salvador Dali είναι πιο ανοιχτοί σαν προσωπικότητες από αυτούς που ακούνε Cheryl Cole και Luke Bryan!
Μάθαμε ότι οι πιο συγκαταβατικοί άνθρωποι είναι όσοι διαβάζουν τη Βίβλο, πιστεύουν στο Θεό και ακούνε τους Rascal Flatts, ενώ οι πιο αντιδραστικοί είναι όσοι ακούνε Placebo, Marilyn Manson, Judas Priest και βλέπουν τη σειρά Californication.
Πιο ήρεμοι είναι όσοι παρακολουθούν αθλητικά, το ESPN και τους Miami Heat, ενώ πιο νευρωτικοί είναι όσοι ακούνε Smiths, Placebo και Marilyn Manson…
Γενικά, τα ευρήματα των ερευνών προσωπικότητας δεν σε ξαφνιάζουν (δες και μερικά ακόμη
εδώ), είναι όμως η ομαδοποίηση και η συστηματική και μαζική επεξεργασία τους που σε κάνει να χαμογελάς…
Αν θέλεις να ξεγελάσεις πια το σύστημα, πολύ απλά, πάψε να είσαι η εικόνα που έχεις εσύ για τον εαυτό σου και που θέλεις να έχουν για σένα οι άλλοι!