Φαίνη Χατζηαθανασιάδου: «Δεν Έμεινε στα Λόγια. Αυτό Θέλω να Λένε για Μένα»

Φαίνη Χατζηαθανασιάδου

Έντονη προσωπικότητα, γυναίκα που δεν μασάει τα λόγια της, η Φαίνη Χατζηαθανασιάδου προετοιμάζεται να διεκδικήσει με την παράταξη «ΠΡΑΞΗ» τη δημαρχία Νέου Ψυχικού, Φιλοθέης, Ψυχικού.

Με πλούσιο βιογραφικό και ισχυρή παρουσία στα πολιτικά και κοινωνικά πράγματα, η δικηγόρος με τις πολιτιστικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες εκλέχθηκε στις δημοτικές εκλογές του 2019 πρόεδρος της Κοινότητας Ψυχικού, θέση την οποία διατήρησε έως τις 22 Οκτωβρίου 2022, όταν και ανεξαρτητοποιήθηκε από τη δημοτική παράταξη της εν ενεργεία δημοτικής αρχής.

Φαίνη Χατζηαθανασιάδου

Σήμερα είναι ανεξάρτητη Σύμβουλος Κοινότητας Ψυχικού.

Λίγο καιρό πριν από τις δημοτικές εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τις 8 Οκτωβρίου 2023, η Φαίνη Χατζηαθανασιάδου δίνει δείγμα γραφής, μιλώντας για τα σχέδια και τις δεσμεύσεις της απέναντι στους κατοίκους ενός ιδιαίτερου –προνομιούχου για πολλούς, με προβλήματα προς επίλυση για την ίδια– δήμου.

Αν θα έπρεπε να πείσετε με μία και μόνη φράση έναν δημότη Νέου Ψυχικού, Φιλοθέης, Ψυχικού να σας ψηφίσει στις δημοτικές εκλογές, τι θα του λέγατε;

Στήριξε με την ψήφο σου γιατί θέλω αλλά και μπορώ να φροντίσω το μεγάλο σου σπίτι, τον δήμο όπου ζεις και μεγαλώνεις τα παιδιά σου, όπου έχεις επενδύσει για να αγοράσεις το σπίτι σου, από το οποίο θέλεις να βγαίνεις το πρωί έξω και να απολαμβάνεις την ποιότητα ζωής που σου αξίζει. Είμαι αποφασισμένη να εργαστώ σκληρά για την αναβάθμιση της ποιότητας της καθημερινότητας.

Ποια «πληγή» του δήμου σας θα κλείνατε –ή θα κλείσετε– πρώτα από όλες;

Οι πληγές είναι πολλές και στόχος μας είναι να τις κλείσουμε όλες. Θέλουμε οι πολίτες να νιώθουν ασφαλείς και να ζουν σε έναν καθαρό, πράσινο δήμο όπου η φωνή τους θα εισακούεται, από μια δημοτική αρχή που δεν θα τους πληγώνει με την αδιαφορία του, σε έναν δήμο όπου πρωταγωνιστές θα είναι οι ίδιοι και οι ανάγκες τους θα έχουν προτεραιότητα.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη μάχη που έχετε δώσει μέχρι τώρα σε πολιτικό επίπεδο;

Η μάχη που ξεχωρίζω και για την οποία είμαι πολύ περήφανη είναι αυτή που έδινα συνεχώς για 3,5 χρόνια ως πρόεδρος της Κοινότητας Ψυχικού, ως μέλος της παράταξης της παρούσας Δημοτικής Αρχής. Ήταν μια μάχη απέναντι στην αδιαφορία, στον εμπαιγμό, στην απραξία και στην ατολμία.

«Είναι θεμελιώδες να μπορεί να κατανοήσει η αιρετός πως το προνόμιο του αξιώματος που κατέχει της το προσέφερε η κοινωνία. Στη θέση της δημάρχου βρίσκεσαι για να προσφέρεις σε όλους και όχι μόνο στους εκλεκτούς».

Ήταν μια μάχη απέναντι σε κλειστές πόρτες και στην πολιτική υποταγή, όπου απάντησα με παρρησία λόγου και πράξεων, καθώς εισηγήθηκα πάνω από 180 αποφάσεις στο Κοινοτικό Συμβούλιο, δίκαιες εισηγήσεις, που αφορούσαν αιτήματα των δημοτών, οι περισσότερες από τις οποίες ελήφθησαν ομόφωνα.

Φαίνη ΧατζηαθανασιάδουΗ Δημοτική Αρχή της απαξίωσε όλες! Και αυτή η μάχη μου έδωσε τη δύναμη να πάρω τη μεγάλη απόφαση να ιδρύσω την ΠΡΑΞΗ!

Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, τα χαρακτηριστικά μιας επιτυχημένης δημάρχου;

Επιτυχημένη είναι η δήμαρχος που βρίσκεται στον δρόμο, δίπλα στους δημότες, πάνω στα προβλήματα της καθημερινότητας, για να τα αντιμετωπίσει εν τη γενέσει τους. Έχει την πόρτα του γραφείου της ανοιχτή και είναι εκεί για να ακούσει κάθε δημότη, να τον θεωρεί συνεργάτη και να τον κάνει να νιώθει ασφαλής.

Είναι θεμελιώδες να μπορεί να κατανοήσει η αιρετός πως το προνόμιο του αξιώματος που κατέχει της το προσέφερε η κοινωνία. Στη θέση της δημάρχου βρίσκεσαι για να προσφέρεις σε όλους και όχι μόνο στους εκλεκτούς.

Είστε μια δραστήρια επαγγελματίας και μητέρα. Υπάρχουν πράγματα που θα θέλατε να κάνετε ως δήμαρχος για να συνεισφέρετε στην ενδυνάμωση των γυναικών δημοτών σας;

Όλα αυτά τα χρόνια της προσωπικής και επαγγελματικής πορείας μου ο κοινός παρονομαστής σε κάθε απόφαση και πράξη μου ήταν η μητρότητα. Βίωσα από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που έχει μια γυναίκα εργαζόμενη η οποία μεγαλώνει μόνη της τον γιο της.

Η προσωπική μου εμπειρία με δίδαξε πως το μεγαλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στις γυναίκες είναι να τις βοηθήσεις να ενισχύσουν την εικόνα που οι ίδιες έχουν για τον εαυτό τους. Στο πλαίσιο αυτό, και με δεδομένη την ισχυρή παρουσία πολλών άξιων γυναικών στον συνδυασμό μας, ετοιμάζουμε μια σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων που θα έχουν στο επίκεντρο τη γυναίκα με τον πολυσχιδή της ρόλο, την ενδυνάμωση και στήριξή της.

«Ψηλά στην ατζέντα μας βρίσκεται η ανάγκη υιοθέτησης πρακτικών ανακύκλωσης που εκλείπουν αυτή τη στιγμή και η χρήση της τεχνολογίας, η οποία θα μειώσει σε όλα τα επίπεδα το αποτύπωμά μας, καθιστώντας την καθημερινότητά μας και τη συνολική λειτουργία μας “φιλική προς το περιβάλλον” και πολύ πιο δημοκρατική».

Θέλουμε οι γυναίκες δημότες μας να αποκτήσουν μια μεγάλη αγκαλιά στον δήμο και ένα ψυχικό καταφύγιο που θα τους βοηθά ουσιαστικά να ανθίσουν. Αυτό θα το πετύχουμε με την ενεργοποίηση ειδικών, τη δημιουργία σεμιναρίων ανάδειξης δεξιοτήτων, ψυχολογικής στήριξης, συμβουλευτικής, ενδυνάμωσης, αυτοβελτίωσης, αυτοφροντίδας, ευεξίας.

Ποσό ψηλά στην ατζέντα σας βρίσκονται ζητήματα βιωσιμότητας και ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που θέλετε να αναλάβετε σε αυτό το πεδίο;

Ο όρος βιωσιμότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ίδια τη ζωή, με το σήμερα και το αύριο μιας κοινωνίας, με το μέλλον του δήμου μας. Προτεραιότητά μας είναι η υιοθέτηση πολιτικών που θα αναδείξουν τη σημασία της βιωσιμότητας, θα θωρακίσουν το περιβάλλον του δήμου, τη φυσιογνωμία, την αισθητική, την προσβασιμότητα, τις δημοκρατικές διαδικασίες και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Γιατί όλες αυτές οι παράμετροι είναι μορφές της βιώσιμης ανάπτυξης ενός τόπου. Ψηλά στην ατζέντα μας βρίσκεται η ανάγκη υιοθέτησης πρακτικών ανακύκλωσης που εκλείπουν αυτή τη στιγμή και η χρήση της τεχνολογίας, η οποία θα μειώσει σε όλα τα επίπεδα το αποτύπωμά μας, καθιστώντας την καθημερινότητά μας και τη συνολική λειτουργία μας «φιλική προς το περιβάλλον» και πολύ πιο δημοκρατική.

Η Φιλοθέη, το Ψυχικό και το Νέο Ψυχικό θεωρούνται προνομιούχες περιοχές. Ισχύει; Τι σημαίνει για εσάς προνομιούχος δήμος;

Πράγματι οι περιοχές μας θεωρούνται από το σύνολο της κοινωνίας και την πολιτεία προνομιούχες. Αυτό όμως είναι μια μεγάλη παγίδα καθώς τόσο καιρό περιχαρακωμένοι όλοι στην ασφάλεια αυτής της παραδοχής αφήσαμε την τύχη του δήμου σε χέρια που, δυστυχώς, δεν ανταπέδωσαν την εμπιστοσύνη των δημοτών.

Φαίνη Χατζηαθανασιάδου

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της μηδενικής αντίδρασης του δημάρχου Φιλοθέης-Ψυχικού στον προ διετίας νέο νόμο του Ειδικού Πολεοδομικού που επέτρεπε την ανέγερση κτιρίων με μεγαλύτερους συντελεστές δόμησης και στην περιοχή μας.

Ως αποτέλεσμα, ο δήμος μας άρχισε να χάνει το χαρακτηριστικό της κηπούπολης, το νούμερο ένα χαρακτηριστικό για το οποίο θεωρούμαστε προνομιούχοι. Τελευταία στιγμή πια και συρόμενος έπειτα από δική μου ανάδειξη του θέματος καταφεύγει σε προεκλογικές κορόνες.

Με λίγα λόγια, ναι, είμαστε προνομιούχοι όσο διασφαλίζουμε τα πολύτιμα αγαθά που έχουμε και μας κατατάσσουν σε αυτή την κατηγορία και για όσο έχουμε τοπικούς άρχοντες που ξέρουν να δίνουν μάχες για να μην τα απωλέσουμε!

Εάν θεωρήσουμε ότι η εκλογική αναμέτρηση σας χρίσει δήμαρχο και μεταφερθούμε νοερά στο μέλλον, πέντε χρόνια μετά, τι θα θέλατε να λένε οι δημότες για εσάς;

«Ήταν εκεί κάθε φορά που τη χρειαστήκαμε και ό,τι υποσχέθηκε το έκανε πράξη, δεν έμεινε στα λόγια», αυτό θέλω να λένε οι δημότες μας έπειτα από τα πέντε πρώτα χρόνια της δημαρχίας μας! Δεν υπάρχει μεγαλύτερη επιβράβευση και αναγνώριση από την αποδοχή των ψηφοφόρων που σε εμπιστεύτηκαν και από την αλήθεια.

Και η αποδοχή είναι απόρροια της σκληρής δουλειάς που θα κάνει μια δήμαρχος, της πίστης στον στόχο, του συμμετοχικού διαλόγου που θα αναπτύξει με την κοινωνία, του σεβασμού που θα δείξει στην κοινωνία των πολιτών και των ουσιαστικών και άμεσων αντανακλαστικών που θα επιδείξει στις προκλήσεις της καθημερινότητας.

Για μένα η θητεία θα είναι στην ουσία μια μεγάλη δημιουργική και συνεχής μάχη, μια περίοδος πράξεων και αγώνα για ένα δήμο ασφαλή και βιώσιμο, με κύριό μου μέλημα να σταθώ αντάξια της εμπιστοσύνης των συμπολιτών μου!

 

Διαβάστε επίσης στηναθηΝΕΑ:

Βάλια Παπαδημητρίου: «Αν δεν Εξελιχθείς, η Τεχνολογία και η Ζωή θα σε Προσπεράσουν»

Σοφία Ζαχαράκη | «Η Ελλάδα ας Γίνει Τουριστικός Προορισμός 365 Ημέρες τον Χρόνο»

Tα Μανιτάρια είναι Rock, Κύριε Κωνσταντινίδη;

Εκπαιδεύοντας τους Γευστικούς μας Κάλυκες με τη Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+